To Frequently Asked Questions για όσους έχουν χιούμορ To Frequently Asked Questions για όσους έχουν χιούμορ

Ανακοίνωσε FAQ η ΕΕΕΠ με ελλείψεις

από / ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ / Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2013 00:00

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στις 8/8/2013 πληροφόρησε τους παίκτες για το τι εστί ''μαύρη λίστα'' (blacklist) και παράλληλα εμμέσως νίπτει τας χείρας της όσον αφορά τον εγκλωβισμό που προκάλεσε με την απόφασή της να σφραγιστούν 401 URL's στοιχηματικών εταιρειών που δεν έχουν πάρει άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα.

 

Πάρα πολλοί παίκτες δεν γνώριζαν και εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ποιές είναι οι επιτρεπόμενες εταιρείες (white list) που μπορούν να χρησιμοποιούν. Υπάρχουν άνθρωποι που γυρνούν από τις διακοπές τους και ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα URL's που έχουν μέσα τα χρήματα τους. Η ΕΕΕΠ δεν έδωσε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν οι Έλληνες παίκτες για την Blacklist και να προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να μην χάσουν τα χρήματα τους. Αντ' αυτού, έβγαλε μια λίστα εν μέσω της υψηλής καλοκαιρινής περιόδου που είναι γνωστό ότι η ενημέρωση του Ελληνα τέτοια περίοδο είναι ελλιπέστατη.

 

Το ότι γνώριζαν (κάποιοι λίγοι) για το ότι ετοιμάζεται μια μαύρη λίστα, δεν συνεπάγεται ότι γνώριζαν και ποιες συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτήν καθώς ο παίκτης δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες από αυτές έχουν δηλωθεί για να πάρουν την έγκριση της Αρχής. Η λίστα του υπουργείου με τις 24 εταιρείες δεν είναι ικανή να δώσει στοιχεία στον παίκτη για το ποια URLs ''τρέχουν'' πίσω από αυτές.

 

Το ''πονάει κεφάλι-κόψε κεφάλι'' θεωρήθηκε λύση για την ΕΕΕΠ όσον αφορά το πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όμως μαζί με το κεφάλι των μη αδειοδοτημένων εταιρειών έκοψε και το κεφάλι των παικτών που υποτίθεται ότι η Αρχή προστατεύει. Καλό θα ήταν να ανακοινωθούν πρώτα οι επιτρεπόμενες (white list) από την Αρχη εταιρείες, να δοθεί ένας μήνας χρονικό περιθώριο να προλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί και να πράξει αναλόγως.

 

Ελπίζουμε η ΕΕΕΠ να έχει ως αρχή να προστατεύει πραγματικά τον παίκτη και να μην το ξεχνά στην βιασύνη της να προλάβει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς.     

 

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της ΕΕΕΠ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή ερωτήσεις πολιτών, σε σχέση με τον κατάλογο (black list) ιστοτόπων από τους οποίους προσφέρονται υπηρεσίες τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, τον οποίο συνέταξε η Αρχή, διευκρινίζονται τα εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι η μαύρη λίστα;

Ο κατάλογος μη αδειοδοτημένων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων (black list) ή μαύρη λίστα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, περιλαμβάνει τους ιστοτόπους από τους οποίους παρέχονται τυχερά παιχνίδια, χωρίς άδεια στην Ελλάδα. Ο νόμος επιβάλλει αυτή τη λίστα να τη συντάσσει η Ε.Ε.Ε.Π., η οποία και οφείλει να το κάνει. Κατόπιν, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν την υποχρέωση να απαγορεύουν την πρόσβαση στους ιστότοπους που είναι γραμμένοι στη λίστα και οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να διακόπτουν τις συναλλαγές.

Η μαύρη λίστα είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να μην επιτρέπουν την παροχή τυχερών παιχνιδιών χωρίς άδεια στην επικράτειά τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες εταιρείες προσφέρουν νόμιμα υπηρεσίες τυχερών παιγνίων;

1. Οι άδειες για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 45 έως και 48 του ν.4002/2011 (Α 180). Μέχρι σήμερα, τέτοιες άδειες δεν έχουν χορηγηθεί.

2. Με βάση τη διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 50 του παραπάνω νόμου, στη μεταβατική περίοδο, μέχρι να χορηγηθούν οι παραπάνω άδειες, όσες εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών τους στην Ελλάδα μόνον εφόσον υπαχθούν αμέσως, οικειοθελώς και αναδρομικά στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 που περιγράφει ο ίδιος νόμος.

3. Στο καθεστώς της προαναφερόμενης μεταβατικής περιόδου έχουν υπαχθεί εικοσιτέσσερις εταιρείες, οι οποίες και έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια, με ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του στις 9 Φεβρουαρίου 2012
(βλ. Ανακοίνωση σε εφαρμογή της ΠΟΛ.1248/13.12.2011 υπήχθησαν στο καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παρ.12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011 οι παρακάτω εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου )

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα γίνει με τα χρήματα που ενδεχομένως είχαν παίκτες σε λογαριασμούς παρόχων που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα;

1. Η Ε.Ε.Ε.Π., ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, είχε εκδώσει δημόσιες προειδοποιήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, με τις οποίες είχε επισημάνει ότι παροχή τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου χωρίς άδεια αντίκειται στο νόμο και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, διότι εκτίθενται οι πολίτες σε κινδύνους από τη μη ελεγχόμενη παροχή των παιγνίων αυτών, δεν προστατεύονται οι ανήλικοι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού από τον εθισμό στα τυχερά παίγνια, ενώ υπονομεύονται τα δημόσια έσοδα και τα γενικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Αρχή, επανειλημμένα, σημείωσε δημόσια ότι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η παροχή μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων αποτελεί ιδιαίτερα βαρύ ποινικό αδίκημα, κακουργηματικού χαρακτήρα. Η συμμετοχή παικτών σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια, αν και πολύ πιο ελαφρά, διώκεται επίσης ποινικά.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιβάλλονται, επιπλέον, σημαντικές διοικητικές κυρώσεις, με τη μορφή προστίμων.

2. Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, κυρίως στο διαδίκτυο, υπήρξε εκτεταμένη με δημοσιεύσεις ειδήσεων, άρθρων αλλά και σχολίων παικτών, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν.

Την τελευταία φορά που υπήρξε πλήρης δημόσια αναφορά στο θέμα ήταν στο τέλος Μαΐου 2013, κατά την επίσημη ακρόαση της Αρχής από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, όπου ρητά αναφέρθηκε ότι έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες ιστοτόπων, οι οποίοι προσφέρουν τυχερά παίγνια χωρίς άδεια και ότι ξεκινάει η σύνταξη της προβλεπόμενης μαύρης λίστας.

(βλ. σχετικά δημοσιεύματα, σε ορισμένους, ενδεικτικά και τυχαία, από τους ιστοτόπους που ασχολήθηκαν:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113051473
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=516493
http://antenna975.blogspot.gr/2013/06/482.html
http://www.news123.gr/nea/newsgroup.php/3511815/
http://www.inews.gr/263/mavri-lista-me-482-istoselides-paranomou-tzogou.htm
http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/13800
http://praktoresopap.com/2013-04-20-09-54-24/diadiktyo/item/4250-sto-mikroskopio-482-istotopoi-diadiktyakoy-stoiximatos-kai-paignion
http://www.pokerlobbygr.com/article/13230/ellada-ste-dioxe-el-eglematos-482-sites-online-tuheron-paihnidion
http://www.express.gr/news/finance/712710oz_20130529712710.php3
http://www.star.gr/Pages/Politiki_Oikonomia.aspx?art=182408&artTitle=paizete_stoichima_sto_internet_prosochi_kovontai_482_istotopoi
http://www.infobeto.com/forum/f103/eeep-boyli-simera-115978/

3. ‘Έτσι, είχαν δοθεί δημόσια όλες οι πληροφορίες, οι προειδοποιήσεις και επαρκής χρόνος σε ενδεχόμενους μη αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου, ώστε να διακόψουν μόνοι τους τη λειτουργία τους, καθώς και στους πιθανούς παίκτες, ώστε αυτοί να αποσυρθούν έγκαιρα.

4. Οι συναλλαγές παικτών με μη αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου δεν είναι θέμα για το οποίο η Αρχή έχει αρμοδιότητα, η δε ποινική φύση των σχετικών πράξεων δεν επιτρέπει καμία απολύτως ανάμιξή της.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως μπορούν να επικοινωνήσουν οι παίκτες με τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών που είναι καταχωρημένοι στη μαύρη λίστα, αφού οι ιστότοποι των παρόχων δεν είναι πια προσβάσιμοι;

Επειδή η ερώτηση αυτή είναι πολύ συχνή, η Αρχή, προκειμένου να βοηθήσει, σημειώνει ότι, πιθανολογεί πως, εφόσον έχουν υπάρξει συναλλαγές, τα στοιχεία των παρόχων είναι καταχωρημένα στις συναλλαγές αυτές που έχουν πραγματοποιήσει οι παίκτες μέσω των τραπεζικών λογαριασμών τους.

 

Για κουβέντα στο forum στοιχήματος.

 

Συγγραφέας

Administrator

Administrator

Δεν έχετε δικαίωμα δημοσίευσης μηνυμάτων. Παρακαλούμε γραφτείτε για να να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Μεγάλοι Διαγωνισμοί!

To infobeto διοργανώνει 3 νέους μεγάλους διαγωνισμούς για το Champions League, το Europa League και το Ελληνικό πρωτάθλημα!

Ενημερωθείτε από το παρακάτω link για τους όρους συμμετοχής και για το πως μπορείτε να λάβετε μέρος και να κερδίσετε πλούσια δώρα!

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στατιστικά Tipsters

  • Profit-Yield 2020
  • Profit-Yield All Time
  • Hot Tipsters (Streak)

Tipster Profit Yield
ΗΛΙΑΚΗΣ +99.92 +26.64%
ΠΡΑΓΙΑΣ +62.71 +42.95%
ΡΑΠΤΑΚΗΣ +12.71 +3.92%
ΕΡΤΖΑΝ +1.28 +2.06%
ΠΕΝΝΟΣ +1.13 +16.14%
ΤΣΙΩΚΟΣ -17.18 -9.54%
ΚΩΤΑΚΗΣ -23.78 -31.29%

Tipster Profit Yield
ΗΛΙΑΚΗΣ +1098.43 +14.00%
ΠΡΑΓΙΑΣ +231.57 +21.52%
ΚΩΤΑΚΗΣ +164.25 +5.17%
ΡΑΠΤΑΚΗΣ +88.00 +2.25%
ΠΕΝΝΟΣ +84.57 +10.09%
ΕΡΤΖΑΝ +6.97 +0.16%
ΤΣΙΩΚΟΣ -75.32 -10.74%

Τζίροι

Barcelona v Bayern Munich €3169375
Dundalk v Waterford €57739
Henan v Guangzhou FC €57233
Spartak Moscow v Akhmat G... €49233
Al Ramtha v Ma'an €33864
Al-Masry v Ismaily €29199
Cork City v Sligo Rovers €27545
Umm Salal v Al Gharafa €24528
Sochi v FC Khimki €19729
Arsenal Tula v FC Ufa €18211

Περισσότερα...

Please publish modules in offcanvas position.