Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

zorian

IFC#5 Cup winner 2013-14
Μέλος του προσωπικού
Ήρθε η ώρα για το αφιέρωμα στον σπουδαίο Λονδρέζο σκηνοθέτη που ακούει στο όνομα Christopher Nolan. Στα 48 του χρόνια ο Νόλαν μας έχει δώσει μερικές από τις πιο όμορφες ταινίες της τελευταίας 20ετίας. Κακή ταινία δεν έχουμε δει απ' τα χεράκια του :chin:
Με την πρώτη "μεγάλου μήκους" ταινία πριν 20 χρόνια, η πορεία του εγγλέζου μέχρι σήμερα μας έχει προσφέρει 7 ταινίες και την τριλογία του Σκοτεινού Ιππότη.
Πάμε σιγά σιγά να δούμε τι είδαμε στις ταινίες του Νολαν....
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

Following (1998)

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του είναι μόλις 69 λεπτά και ασπρόμαυρη. Η παρακολούθηση, όπως είναι ο ελληνικός τίτλος, είναι ακριβώς αυτό που λέει.. κάποιος αποφασίζει να παρακολουθεί ανθρώπους, για να βλέπει συνήθειες και συμπεριφορές απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας αλλά από γάτα μετατρέπεται σε ποντίκι και πέφτει στη φάκα που του στήνει ένα ακόμη πιο περίεργο ζευγάρι.
Επειδή σίγουρα ελάχιστοι θα έχουν δει το Following χωρίς να έχουν δει το Memento πρώτα, απλά να πω ότι σ' αυτή την πρώτη ταινία διαφαίνεται η σκηνοθετική ματιά του Νολαν, που θα δούμε μετά στο αριστούργημα.

Βαθμός: 6/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

Memento (2000)

Και για να μην υπάρχει αγωνία, μετά από 2 χρόνια ο Νολαν μας δίνει το πρώτο αριστούργημα. Το Μεμεντο φιγουράρει εδώ και πολλά χρόνια μέσα στην πρώτη 50αδα του IMDB κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπέροχη σκηνοθετική ματιά, με μια mix ταινία όπου η μισή (έγχρωμη) προχωράει backward και η άλλη μισή (ασπρόμαυρη) π[ροχωράει κανονικά, για να ενωθούν στο τέλος τα κομμάτια ενός περίεργου παζλ.
Δεν θέλω να γράψω πολλά για την ταινία γιατί όποιος δεν την έχει δει πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει αμέσως. Και όχι μόνο μια φορά! Από τις κορυφαίες!!!
Πολύ καλός ο Γκάι Πιρς σε ένα one man show. Επιπλέον, στο Μεμέντο βρίσκουμε μπροστά μας και τον αδερφό του σκηνοθέτη, τον Τζόναθαν. Μαζί οι δυο τους έγραψαν το σενάριο της ταινίας αλλά και έγραψαν μαζί και σενάρια άλλων ταινιών, κυρίως της τριλογίας. Ο ιδανικός παρτενέρ :eye:

Βαθμός: 10/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

Insomnia (2002)

Δυο χρόνια μετά ο Νόλαν σκηνοθετεί το Insomnia, με τον Πατσίνο ντεντέκτιβ που πάει στην Αλάσκα να εξυχνιάσει μια υπόθεση, αλλά το συνεχές φως της μέρας τον αφήνει όλες τις μέρες άυπνο. Συν μια κατάσταση που στροβιλίζει στο κεφάλι του. Συν ότι έχει να αντιμετωπίσει τον πανέξυπνο, μακαρίτη πια, Robin Williams.
Πολύ καλό αστυνομικό φιλμ, έξυπνη υπόθεση, όχι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Σίγουρα όχι από τις κορυφαίες στιγμές του εγγλέζου σκηνοθέτη, όχι ένα αστυνομικό που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα, αλλά με δυο πολύ μεγάλους ηθοποιούς, τον Πατσίνο και τον Γουίλιαμς, που σηκώνουν όλη την ταινία στις πλάτες τους.

Βαθμός: 7/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

The Prestige (2006)

Αφήνω την τριλογία του Μπατμαν για το τέλος, οπότε αφήνω στην άκρη το Batman Begins και πάω στην επόμενη ταινία του άγγλου σκηνοθέτη με τίτλο Πρεστίζ. Μια ταινία με μάγους - ταχυδακτυλουργούς. Δυο σπουδαίους μάγους, στο τέλους του 19ου αιώνα, οι οποίοι έχουν τεράστια κόντρα, που τους ωθεί και να βελτιώνουν συνεχώς τα κόλπα τους αλλά και να κάνουν συνεχώς σαμποτάζ ο ένας στα νούμερα του άλλου, με ολέθρια (μερικές φορές) αποτελέσματα.
Αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία, πέρα από αυτές που μας είχε συνηθίσει ο Νόλαν. Αλλά γενικά φαίνεται ότι ο τύπος ψάχνεται πολύ. Σε 5 ταινίες μας έδωσε αστυνομικό, ψυχολογικό θρίλερ, κόμικ, εποχής με μάγους. Οπότε σου δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν εφησυχάζει. Ανάμεσα λοιπόν σε δυο ταινίες με τον Μπάτμαν σκηνοθετεί το Πρεστίζ, που δεν είναι κι από τις κορυφαίες του ταινίες αλλά, όπως έγραψα και πιο πάνω, βλέπεται με αρκετό ενδιαφέρον.
Με ωραίο καστ, τους Christian Bale και Michael Caine, που τους είχε και στον Μπάτμαν, τον Hugh Jackman, την Scarlett Johansson και την Rebecca Hall, αλλά και τον μακαρίτη David Bowie σε ρόλο έκπληξη, του εφευρέτη Νίκολα Τέσλα.

Βαθμός: 7/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

Inception (2010)

Πραγματικά υποκλίνομαι :wrsh: σ' αυτή την εκπληκτική 7η (μεγάλου μήκους) ταινία του Νόλαν. Απλά δεν υπάρχει!!! Βέβαια, θα πρέπει κάποιος να την δει πάρα, μα πάρα, μα πάρα, πολλές φορές για να πιάσει όλα αυτά που θέλει να φτιάξει ο σκηνοθέτης σ' αυτό το φιλμ. Όμως καμιά φορά, όσες και να το δει, δεν θα βαρεθεί. Νομίζω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του κινηματογράφου!
Πρωταγωνιστής ο Ντι Κάπριο. Προσπαθώ να βρω κάποια πράγματα να γράψω για την ταινία αλλά δεν μπορείς να γράψεις τίποτα. Αν δεν την δεις δεν προκειται να καταλάβεις. Όχι βέβαια ότι κι άμα την δεις μια φορά θα καταλάβεις πολλά :) Πάντως εγώ δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο, με άφησε με το στόμα ορθάνοιχτο :up:

Βαθμός: 10/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

Interstellar (2014)

Μετά από 4 χρόνια ο άγγλος σκηνοθέτης μας έδωσε άλλη μία αρκετά ψαγμένη ταινία. Το Interstellar είναι μια "διαστημική" ταινία με πολύ ενδιαφέρον, με παράλληλα σύμπαντα κλπ. Νομίζω βέβαια ότι ο Νόλαν διάθεσε πολύ χρόνο στα επίγεια διαδραματιζόμενα και δεν μπόρεσε να αναπτύξει τόσο πολύ αυτό το ενδιαφέρον κομμάτι με τα παράλληλα σύμπαντα, τις συμπαντικές τρύπες, το χωροχρόνο κλπ. Κι έτσι, παρόλο που η ταινία ήταν περίπου 3 ώρες, σου αφήνει την αίσθηση του ανεκπλήρωτου.
Τέλος πάντων, η ταινία είναι από τις πιο καλές του είδους, όχι μόνο με κακούς εξωγηίνους που μας κυνηγάνε να μας αφανίσουν, ούτε μια απλή περιπέτεια στο διάστημα. Έχει πολύ καλούς χαρακτήρες, είναι έντονη, είναι ψαγμένη. Πιστεύω ότι κι αυτή θέλει πολλές θεάσεις, ειδικά προς το τέλος και σίγουρα σου αφήνει μια πολύ καλή εντύπωση.

Βαθμός: 8/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

Dunkirk (2017)

Πέρυσι ο Νόλαν μας έδωσε την Δουνκέρκη. Μια υπερπαραγωγή, που ήταν υποψήφια για 8 οσκαρ. Τελικά έχασε τα σημαντικά (σκηνοθεσία, καλύτερη ταινία) και κέρδισε 3 οσκαρ low profile, μοντάζ εικόνας και ήχου και μίξη ήχου. Ακόμα και στην πρωτότυπη μουσική του Zimmer ήταν χαμένη.
Προσωπικά δεν μου αρέσουν αυτού του είδους οι ταινίες, διάσωσης, πατριωτικές, πολεμικές κλπ. Ελάχιστες πολεμικές μου αρέσουν κι αυτές είναι αριστουργήματα όπως η Αποκάλυψη τώρα ή το Full Metal Jacket. Οπότε και η βαθμολογία μου έχει να κάνει με την προσωπική μου ματιά στην ταινία.
Αν κάποιος αρέσκεται σε τέτοιου είδους ταινίες πιστεύω ότι θα είναι καταπληκτική στα δικά του μάτια. Υπερπαραγωγή, ορισμένους πολύ καλούς ρόλους, σε κρατάει σχεδόν 2 ώρες σε εκγρήγορση. Σίγουρα αξίζει η θέαση, ακόμα και σε ομοιοπαθείς που δεν τους αρέσουν αυτά τα είδη ταινιών.

Βαθμός: 7/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 13 - Christopher Nolan

The Dark Knight Trilogy

Batman Begins (2005)

Πριν 13 χρόνια βγήκε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία από την τριλογία του Νόλαν για τον Σκοτεινό Ιππότη, τον Ανθρωπο-Νυχτερίδα, τον Batmam. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμέναμε τον τρόπο με τον οποίο θα σκηνοθετήσει ο Νόλαν αυτόν τον υπερήρωα και σίγουρα οι 3 ταινίες αποτελούν μια ξεχωριστή οπτική όσο αφορά τους υπερήρωες.
Σ' αυτή την πρώτη ταινία ο σκηνοθέτης μας δίνει τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν όλα και πως ο Μπρους Γουέιν έγινε τελικά άνθρωπος νυχτερίδα. Πιστεύω ότι σαν πρώτη ταινία τριλογίας ήταν αρκετά καλή. Σε ορισμένα σημεία κουράζει, είναι κι 140 λεπτά, αλλά αξίζει τον κόπο. Μια ταινία υπερήρωα αλλά χωρίς πολλά πολλά σε φρου φρου κι αρώματα (βέβαια δεν είναι δυνατόν να μην έχει, για ηπερήρωα μιλάμε) αλλά περισσότερο η ματιά του σκηνοθέτη στράφηκε στα πρόσωπα. Και οι πολύ καλοί ηθοποιοί βοήθησαν σ' αυτό κι έπαιξαν σπουδαία τους ρόλους τους. Ο Christian Bale, ο Michael Caine, ο Gary Oldman αλλά και ο Morgan Freeman κι ο Liam Neeson κάνουν άψογες ερμηνείες και δίνουν στην ταινία αυτό που χρειάζεται.
Χωρίς να είναι κάτι το σούπερ ουάου, η πρώτη ταινία για τον Σκοτεινό Ιππότη είναι ότι καλύτερο μπορεί να δοθεί σε μια ταινία σούπερ ήρωα...

Βαθμός: 7/10



The Dark Knight
(2008)


Εδώ χρειάζεται υπόκλιση :wrsh: Ο μακαρίτης Heath Ledger, στο ρόλο του Τζόκερ, που κέρδισε επάξια το Όσκαρ, ανέβασε την ταινία σε άλλα επίπεδα. Προσωπικά τη θεωρώ την καλύτερη ταινία υπερηρώων που έχουμε δει. Κι ο Νόλαν πέτυχε πραγματικά αυτό που επιδίωκε, την σκηνοθέτηση χαρακτήρων κι όχι μια ταινία μόνο με εφέ. Κι ο Τζόκερ σ' αυτή τη δεύτερη τανία της τριλογίας είναι κορυφή. Όποιος δεν την έχει δει χάνει και να τρέξει αμέσως!!!

Βαθμός: 10/10



The Dark Knight
Rises (2012)


Η αλήθεια είναι ότι στην τρίτη ταινία απογοητεύτηκα. Μετά την εκπληκτική προηγούμενη περίμενα ότι ο Νόλαν θα ανέβαζε την τριλογία του στα ουράνια. Όμως το έχασε. Ο άνθρωπος με την μάσκα δεν μπορούσε να αποδόσει ερμηνευτικά και το ατού της ταινίας, που για μένα ήταν η υπέροχη Marion Cotillard είχε ένα ρόλο που νομίζω ότι αποδείχτηκε άχαρος (ενώ φαινόταν ότι παίρνει το σωστό δρόμο). Τέλος πντων, σίγουρα χαμηλότερης αξίας από την προηγούμενη και πραγματικά, μετά από ένα αριστούργημα περιμένει κανείς άλλο ένα για να κλείσει :eye:
Anyway, μια τριλογία που δεν πρέπει να χάσει κανείς κινηματογραφόφιλος!

Βαθμός: 6/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: gdouvl1984

Προγνωστικά

    • Δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές αθλητικές μεταδόσεις σήμερα
  • 20:00
    Novasports Start
    • Ζάλγκιρις Κάουνας - Αρμάνι Μιλάνο
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Μπάγερν Μονάχου - Μπαρτσελόνα
  • 21:30
    Novasports 5HD
    • Μπασκόνια - Αναντολού Εφές
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Παρτίζαν - Ολυμπιακός
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Βιλερμπάν - Μονακό
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    Novasports 4HD
    • Arizona - Clemson
  • 01:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Ατλάντα Χοκς - Μπόστον Σέλτικς
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • San Diego St. - UCONN
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Μιλγουόκι Μπακς
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...