Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

zorian

IFC#5 Cup winner 2013-14
Μέλος του προσωπικού
Είδα πρόσφατα την επιστροφή του Twin Peaks και σκέφτηκα να κάνω ένα αφιέρωμα στον θεοπάλαβο αμερικάνο σκηνοθέτη David Lynch. Να ξεκαθαρίσω ότι οι ταινίες του δεν είναι εύκολες και το 90% αυτών απευθύνονται αποκλειστικά σε σινεφίλ, που δεν ενδιαφέρονται για blockbusters και μεγάλες παραγωγές. Ο Λιντς είναι εντελώς πυροβολημένος. Αλλά τόσες φορές του έχουν κάνει αφιέρωμα στον κινηματογράφο Αστυ, γιατί όχι κι εγώ;:twis:
Στα ατού, οι υπέροχες μουσικές που συνοδεύουν τις ταινίες του, μυθικά σαουντρακτς, αντίστοιχα των ταινιών του Ταραντίνο. Άλλωστε η αγάπη του για τη μουσική φαίνεται κι από την παρουσία των Bowie, Sting, Marilyn Manson κ.ά. στις ταινίες του αλλά και την παρουσία πολλών μεγάλων μουσικών στις μουσικές που πλαισιώνουν τις ταινίες (άλλωστε ο μπαρμπα-Λιντς είναι αυτός που μας έμαθε τον μεγάλο Κρις Άιζακ και τα υπέροχα τραγούδια του).
Με το Twin Peaks, που είναι σειρά και ταινία θα ασχοληθώ στο τέλος, όπως με τον Σκοτεινό Ιππότη στο προηγούμενο αφιέρωμα. Όποιος θέλει να γνωρίσει τον θεόμουρλο αμερικάνο, που παρουσιάζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την θεομουρλίαση που έχουν οι αμερικάνοι (!!!!) καλό θα είναι να ξεκινήσει από πιο βατές ταινίες όπως το Straight Story ή το Elephant Man ή το Blue Velvet (με αυτή τη σειρά) και αν του κάνουν να δει ένα Wild at Heart και βλέπουμε για παρακάτω :twis:
Εγώ πάντως την απόφασή μου την πήρα κι επειδή τον έχω λατρέψει από το wild at heart που θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο δυνατές ταινίες που μπορεί να δει ένας 20χρονος (κι εγώ τότε την είχα δει) θα το κάνω το ρημαδο-αφιερωμα :bravo:

Y.Γ. Να προσθέσω κάτι που ξέχασα να το γράψω. Οι περισσότερες ταινίες του έχουν γυριστεί σε εποχές που δεν είχαμε κινητά, δεν είχαμε ιντερνετ ούτε καν cd (στις πρώτες χρησιμοποιούσαν κασέτες στο αυτοκίνητο) οπότε αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην παρακολούθηση. Όσοι δεν έχετε αγαπήσει εκείνες τις εποχές (ή δεν τις έχετε γνωρίσει και δεν θέλετε να τις γνωρίσετε) μάλλον δεν θα σας αγγίξουν οι ταινίες του (ακόμα και οι πιο όμορφες)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Eraserhead (1977)

Ο Λιντς έχει σκηνοθετήσει πολλά πράγματα. Στο imdb έχει 81 τεμάχια στη σκηνοθεσία. Όμως τα πιο πολλά είναι μικρού μήκους, αρκετά video clip και ντοκιμαντέρ, κάποιες σειρές και στην κατηγορία κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους είναι ελάχιστες. Έτσι, μετά απο μερικές μικρού μήκους, όπως οι περισσότεροι, αποφάσισε να γυρίσει το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους το μακρινό 1977. Ασπρόμαυρο, όπως και το επόμενο, κάτι που αντέγραψαν αρκετοί σκηνοθέτες αργότερα (να ξεκινούν με ασπρόμαυρο).
Όμως δε νομίζω ότι ήταν και τόσο επιτυχημένο το πρώτο βήμα. Μια ταινία όπου ο καλοκάγαθος πρωταγωνιστής με την περίεργη κόμμη, θα μπλέξει σε καταστάσεις γάμου και πατρότητας ενός περίεργου εμβρύου (κάτι σαν πρώιμος E.T.) και γενικά η ταινία δε νομίζω ότι προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Είναι απλά η πρώτη προσπάθεια του Λιντς να γυρίσει μια ταινία μεγάλου μήκους εμπλουτισμένη με την τρέλα του!

Βαθμός: 2/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

The Elephant Man (1980)

H δεύτερη ταινία του είναι πραγματική πολύ καλή! Με μια νορμαλ πλοκή, με πρωταγωνιστές τον Αντονι Χοπκινς αλλά και τον Τζον Χαρτ, που παίζει μοναδικά τον άνθρωπο-ελέφαντα, έστω κι αν η μάσκα δεν μας επιτρέπει να δούμε τις εκφράσεις του. Και μόνο τα μάτια του που βλέπουμε και τις κινήσεις του, μας φανερώνουν μια σπουδαία ερμηνεία. Η ταινία είχε προταθεί για αρκετά βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, καλύτερης ταινίας, μουσικής κ.ά) και ο Χαρτ για βραβείο α' ρόλου. Ασπρόμαυρη κι αυτή.
Το σπουδαίο με την ταινία αυτή είναι ότι παρουσιάζει πολύ έξυπνα το θέμα του ρατσισμού και των διακρίσεων, όχι απέναντι σε άνθρωπο μιας άλλη φυλή αλλά απέναντι σε έναν άνθρωπο τέρας. Δυνατή ταινία που αξίζει σίγουρα να την δει κανείς έστω κι αν είναι απλοϊκή κινηματογραφικά συγκρινόμενη με τα σημερινά δεδομένα.

Βαθμός: 8/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Dune (1984)

To Dune είναι μεγάλη φόλα. Ο Λιντς προσπάθησε να κάνει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά του βγήκε εντελώς μάπα. Ακόμη κι ο ίδιος την έχει αποκηρύξει. Δεν χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο. Μην τη δείτε!

Βαθμός: 1/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Blue Velvet (1986)

Ευτυχώς γρήγορα ο Λιντς μας έδωσε το Μπλε Βελούδο, που ήταν το δεύτερο δείγμα (μετά τον άνθρωπο-ελέφαντα) του τι μπορεί να κάνει αυτός ο σκηνοθέτης. Με πρωταγωνιστές δυο ηθοποιούς που θα εξελιχθούν από τους αγαπημένους του, τον Kyle Mac Lachlan (που βέβαια "έγραψε" μετά στο Twin Peaks) και την Laura Dern, την εκπληκτική Ιζαμπέλα Ροζελίνι, υπέροχες μουσικές από τον Angelo Badalamenti, ο οποίος θα είναι στη συνέχεια από τους βασικούς δημιουργούς των σάουντρακτς του Λιντς (και όχι μόνο) και θα μας δώσει μερικά από τα πιο ωραία μουσικά θέματα ταινιών.
Ο Mac Lachlan είναι ένας νεαρός wanna be ντεντέκτιβ, που βρήκε ένα κομμένο αυτί και ξεκινάει μια αναζήτηση αλλά μπλέκει σε πλοκάμια τρελών μαφιόζων και τελικά δημιουργείται μια τρελή τρελή κατάσταση που αξίζει να τη δει σίγουρα ο θεατής.

Βαθμός: 8/10


 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Μπράβο για το αφιέρωμα.

Λατρεύω David Lunch.

Θυμάμαι ως φοιτητής να συζητώ με τις ώρες με φίλους για να καταλήξουμε στο τι τελικά συνέβη στο ''Οδός Μαλχολαντ ''. Νομίζω ότι βρήκαμε άκρη σε μεγάλο βαθμό.
Με τη '' χαμένη λεωφόρο '' αν και φτάσαμε σε ικανοποιητικό επίπεδο να εξηγήσουμε ένα 70% του τι συμβαίνει, πότε δεν καταλάβαμε πλήρως την ταινία.
Αυτές οι 2 είναι οι αγαπημένες μου από αυτόν.
Με γύρισες 15 χρόνια πίσω.
Ωραίες αναμνήσεις
 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Με αυτές τις δυο ταινίες που ανέφερες φίλε όλοι ψαχνόμασταν (να μη σου πω ότι ακόμα ψαχνόμαστε) :twis:
όπως και με τον twin peaks (για τους παλιότερους να θυμήσω ότι το βλέπαμε παλιά στο Seven X,από τα καλύτερα κανάλια που έχουν περάσει ever στην ιδιωτική τηλεόραση)
 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Με αυτές τις δυο ταινίες που ανέφερες φίλε όλοι ψαχνόμασταν (να μη σου πω ότι ακόμα ψαχνόμαστε) :twis:
όπως και με τον twin peaks (για τους παλιότερους να θυμήσω ότι το βλέπαμε παλιά στο Seven X,από τα καλύτερα κανάλια που έχουν περάσει ever στην ιδιωτική τηλεόραση)
Ούτε αυτό το έχω καταλάβει ιδιαίτερα.
Την ταινία την έχω δει.
Τη σειρά όχι όλη.
 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Wild At Heart (1990)

Στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα ο Λιντς έβγαλε στις τηλεοράσεις και την σειρά Twin Peaks, με την οποία (όπως ανέφερα) θα ασχοληθώ στο τέλος του αφιερώματος. Το 1990 κυκλοφόρησε η Ατίθαση Καρδιά. Αν ήσουν 17-25 χρονών κι έβλεπες τότε αυτή την ταινία (όπως έπαθα εγώ) νομίζω ότι θα σ' άρπαζε απ' τα μαλλιά!!! Είναι ο Επαναστάτης Χωρίς Αιτία του '90. Ένα road movie μ' έναν τρελαμένο Νίκολας Κέιτζ και μια υπέροχη Laura Dern, η εκπληκτική Λούλα, που ζουν την δική τους επανάσταση ξεκινώντας ένα ταξίδι από τη Βόρεια Καρολίνα στην Καλιφόρνια, μέσω Νέας Ορλεάνης, Τεξάς κλπ αλλά τα απρόοπτα στο δρόμο δεν θα τους αφήσουν να ολοκληρώνουν το ταξίδι τους.
Εκπληκτικός ο William Dafoe, δίνει πραγματικά ρέστα!!! Η σκηνή με τη Λούλα στο μοτέλ και την ατάκα "Say F*ck me" σου μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό, όπως το "You F*cked my wife?" του Ντε Νίρο στο Raging Bull.
Και όπως λέει και η καλή μάγισσα στο τέλος: "If you are truly wild at heart, you'll fight for your dreams"
Υποκειμενικός ο βαθμός μου γιατί μ' αυτή την ταινία λάτρεψα τον Λιντς. Το τίμιο είναι λίγο πιο κάτω :eye:

Βαθμός: 8/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Lost Highway (1997)

Αφού ολοκληρώθηκε η σειρά Twin Peaks και στη συνέχεια η ταινία Twin Peaks Fire walk with me, το 1997 ο Λιντς μας δίνει την χαριστική βολή με την Χαμένη (μα εντελώς χαμένη) Λεωφόρο! Μια ιδέα μας έδωσε σε προηγούμενο ποστ ο Efoplistis, ο οποίος ανέφερε ότι ποτέ δεν κατάλαβαν (αυτός και οι φίλοι του) πλήρως τι γίνεται στην ταινία :emb:
Όντως σ' αυτή την ταινία ο Λιντς δίνει ρέστα κι ενώ στις προηγούμενες (εξαίρεση το Twin peaks) παρακολουθούσες άνετα ένα φιλμ που είτε σου άρεσε είτε όχι, εδώ χάνεται σε πολλές περιπτώσεις η μπάλα. Θέλει πολλές θεάσεις και μελέτη για να καταλάβει κανείς τι γίνεται. Το οποίο γίνεται αριστοτεχνικά!!
Ισως χρειάζεται ν' ανοίξει ένα άλλο thread για να μιλήσουμε για τη Χαμένη Λεωφόρο, αν υπάρχουν μέλη του γκρουπ που ασχολούνται και τους ενδιαφέρει.
Το ζουμί της ιστορίας, για να μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει, είναι ότι ένας σύζυγος που έχει εμμονές ότι τον απατάει η γυναίκα του, η υπέροχη Πατρίσια Αρκέ, τελικά την σκοτώνει και μπαίνει φυλακή, όπου μετενσαρκώνεται σ' έναν άλλο νεαρό, ο οποίος θα πάει να πάρει εκδίκηση και να κλέψει από τον θεωρητικά αντίζηλο την γυναίκα του, η οποία είναι πάλι η Πατρίσια Αρκέ, ερμηνεύοντας έναν άλλον ρόλο. Τι λέτε;
Οι απόψεις για την ταινία διίστανται. Πολλοί την θεωρούν αριστούργημα και την ξαναβλέπουν και την ξαναβλέπουν και την ...... Άλλοι ούτε να την ακούν δεν θέλουν. Δεν είναι τυχαίο ότι τότε κάποια επιτροπή βραβείων, The Stinkers Bad Movie Awards, την τίμησε ως Worst Sense of Direction (Stop them before they direct again!) :twis: :twis:
Η γνώμη μου είναι ότι η ταινία είναι εκπληκτική! Αριστούργημα δεν είναι γιατί είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος το τι πραγματικά γίνεται! Ίσως ο Λιντς θα έπρεπε να κόψει κάτι και να μην έχει τόσα στοιχεία που σε κάνουν να μένεις μ@λ@κ@$ Πάντως αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει και να ασχοληθεί με πιο σοβαρό και ψαγμένο κινηματογράφο κι όχι με Spiderman και Επικίνδυνες Αποστολές τότε δεν πρέπει να την χάσει!
Ένα επιπλέον ατού η μουσική που τα σπάει. Πέρα από τον συνήθη ύποπτο Badalamenti, ακούμε Bowie, Smashing Pumpkins, Marilyn Manson, Lou Reed γενικά υπέροχο soundtrack

Βαθμός: 8/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

The Straight Story (1999)

Μετά από δυο χρόνια ο Λιντς μας έδωσε ένα πραγματικό αριστούργημα. Ένα κινηματογραφικό ποιήμα! Η ιστορία είναι πραγματική και αναφέρεται στον 73χρονο Alvin Straight, ο οποίος ξεκίνησε από το Laurens της Αϊόβα για να πάει στο Mountain Zion στο Γουισκόνσιν για να δει τον αδερφό του, με τον οποίο είχαν μαλώσει πριν 10 χρόνια κι ο οποίος έπαθε πρόσφατα εγκεφαλικό. Το ωραίο είναι ότι ξεκίνησε να κάνει το ταξίδι του μ' ένα τρακτεράκι για να κόβεις γκαζόν (!!!). Απίστευτο και παρόλα τα προβλήματα και τα δικά του και του οχήματός του τελικά τα κατάφερε.
Ένα φανταστικό road movie, με εκπληκτική φωτογραφία και με έναν υπέροχο Richard Farnsworth, ο οποίος κέρδισε το όσκαρ Α' αντρικού για την ερμηνεία του και 8 μήνες μετά την βράβευσή του πέθανε, στα 80 του χρόνια.
Αν κάποιος θέλει να δει μόνο μια ταινία του αμερικάνου σκηνοθέτη νομίζω ότι αυτή είναι η ταινία που πρέπει να δει.

Βαθμός: 9/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Mulholland Dr (2001)

Αφού "ξεκουράστηκε" με το Straight Story, στη συνέχεια ο Λιντς μας δίνει το επόμενο χτύπημα, μετά το Lost Highway. Όμως αυτή η ταινία θεωρώ ότι είναι η καλύτερή του (εξαιρείται το προηγούμενο γιατί είναι νορμάλ). Ήδη ξεκινάει το παζλ από τον τίτλο, που ναι μεν στα ελληνικά έχει μεταφραστεί Οδός Μαλχόλαντ, ναι μεν είναι η οδός περιμετρικά του Χόλιγουντ όπου ξεκινάει το φιλμ (πραγματικότητα κι φαντασία) αλλά πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Dr παραπέμπει σε Dream και όχι σε Drive (!!) Γιατί; Μα γιατί το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας είναι ένα όνειρο την Naomi Watts και μόνο στο τέλος βλέπουμε real time movie, όπου και ξεκαθαρίζει (τρόπος του λέγειν) ότι τα προηγούμενα είναι η φαντασία της πρωταγωνίστριας που την έβαλε να ζει το όνειρό της (και να ζει τον έρωτά της με την Laura Harring όπως πρόδωσε ο Κερκυραίος :twis:). Μέχρι που στο τέλος οδηγήθηκε σε......
(ε όχι να σας τα πω και όλα, καθήστε να το δείτε :eye:)

Βαθμός: 9/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: kerkireos
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Inland Empire (2006)

Το κύκνειο άσμα του αμερικανού σκηνοθέτη (αφού, μετά από αυτή την ταινία, η μοναδική μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε ήταν ένα πρικουελ του Twin Peaks, το Missing Pieces) νομίζω ότι είναι το πιο μπερδεμένο απ' όλα. Ούτε ο μίτος της Αριάδνης δεν βοηθάει στο να ξεμπερδευτεί :twis:
Η Laura Dern είναι ηθοποιός που θα γίνει πρωταγωνίστρια σε μια ταινία η οποία (ταινία) έχει μια άσχημη προϊστορία αφού απέτυχε να ολοκληρωθεί στην πολωνική της βέρσιον μετά τον (άσχημο) θάνατο των πρωταγωνιστών. Τεσπα, η πρωταγωνίστρια μπλέκει την πραγματικότητα με το ρόλο (ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο και ο ρόλος έρχεται και τρυπώνει στην πραγματική ζωή :?:), χαρακτηριστική η ατάκα στην αρχή του τρέιλερ: "stars make dreams and dreams make stars"! Μπλέκουν και τα πολωνικά στη μέση με τους ήρωες της εκεί ταινίας, μπαίνει κι ένα γκρουπ πουτανάκια στη μέση, σ' ένα δωμάτιο συζητούν και κάτι κουνελάθρωποι και γίνεται του κουτρουλή ο γάμος. Εδώ νομίζω ότι ο Λιντς δυσκόλεψε τόσο πολύ το παζλ, που θα έπρεπε να δίνει κι εγχειρίδιο σε όποιον πήγαινε να δει την ταινία :)
Προσωπικά το θεωρώ πολύ δύσκολη ταινία, η οποία δεν έχει και τόσο πολύ το ενδιαφέρον που είχαν το Lost Highway και το Mulholland. Ίσως εκεί να έφτασε και ο Λιντς στο όριο γι'αυτό άρχισε να γυρίζει μετά ντοκιμαντέρ που εξηγούσαν τι γίνεται σ' αυτές τις 3 ταινίες, όπως και στο Twin Peaks....

Βαθμός: 6/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: τακατακαμπολ
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Mulholland Dr (2001)

Αφού "ξεκουράστηκε" με το Straight Story, στη συνέχεια ο Λιντς μας δίνει το επόμενο χτύπημα, μετά το Lost Highway. Όμως αυτή η ταινία θεωρώ ότι είναι η καλύτερή του (εξαιρείται το προηγούμενο γιατί είναι νορμάλ). Ήδη ξεκινάει το παζλ από τον τίτλο, που ναι μεν στα ελληνικά έχει μεταφραστεί Οδός Μαλχόλαντ, ναι μεν είναι η οδός περιμετρικά του Χόλιγουντ όπου ξεκινάει το φιλμ (πραγματικότητα κι φαντασία) αλλά πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Dr παραπέμπει σε Dream και όχι σε Drive (!!) Γιατί; Μα γιατί το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας είναι ένα όνειρο την Naomi Watts και μόνο στο τέλος βλέπουμε real time movie, όπου και ξεκαθαρίζει (τρόπος του λέγειν) ότι τα προηγούμενα είναι η φαντασία της πρωταγωνίστριας που την έβαλε να ζει το όνειρό της (και να ζει τον έρωτά της με την Laura Harring όπως πρόδωσε ο Κερκυραίος :twis:). Μέχρι που στο τέλος οδηγήθηκε σε......
(ε όχι να σας τα πω και όλα, καθήστε να το δείτε :eye:)

Βαθμός: 9/10

Απίστευτη ατμόσφαιρα αυτή η ταινία Zorian.
Και η μουσική νομίζω συμβάλλει πολύ σ αυτό.
Εγώ προσωπικά χάθηκα εντελώς. Απο ένα σημείο και μετά δεν έβγαζα νόημα.
Στα συν αυτό!
:)

Στάλθηκε από το Redmi Note 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
  • Like
Αντιδράσεις: gdouvl1984, kerkireos και zorian
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

Ο Lynch έγραψε και χάρισε τη φωνή του σε αυτό το αστείο σκετσάκι για τη σειρά Family Guy του φίλου του, Seth McFarland, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ γαμάτος τύπος και αυτοσαρκάζεται. "Also in the past"....

 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

To 2018, η λεξη "Lynchian" εντάχθηκε στο Oxford English Dictionary, το πιο καταξιωμένο λεξικό της αγγλικής γλώσσας. Ο ορισμός της λέξης είναι ο εξής: "θυμίζει ή μιμείται τα έργα του David Lynch. Ο Lynch είναι γνωστός για την αντιπαράθεση σουρεαλιστικών ή απειλητικών στοιχείων με καθημερινά περιβάλλοντα καθώς και για τη χρήση συναρπαστικών οπτικών εικόνων για να τονίσει μια ονειρική ποιότητα μυστηρίου ή μια απειλή." Η αξιοσέβαστη ιστοσελίδα They Shoot Pictures, Don't They? τον ονόμασε έναν απο τους 30 καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών [SUP][2][/SUP] και τον δεύτερο καλύτερο σκηνοθέτη του 21ου αιώνα [SUP][3][/SUP].

πηγή: Wikipedia
 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 14 - David Lynch

TWIN PEAKS
Season 1
(1990)
Season 2 (1991)
Fire Walk With Me - Movie (1992)
The missing pieces - Movie (2014)
Season 3 - The Return (2017)

Σίγουρα δεν μπορώ να αναφερθώ σε ένα έπος {3 τηλεοπτικών κύκλων (8 επεισόδια ο 1ος, 22 επεισόδια ο 2ος και 18 επεισόδια ο 3ος, με τα πρώτα επεισόδια των δύο πρώτων κύκλων να είναι περίπου 1,5 ώρα), μια ταινίας πάνω από 2 ώρες διάρκεια και το Missing Pieces που έχει κομμένες σκηνές από την ταινία κι αυτό άλλη 1,5 ώρα} γράφοντας λίγα λόγια εδώ. Ούτε και μπορεί κανείς να εξαντλήσει το Twin Peaks με κάμποσες αράδες, όταν έχουν γραφεί βιβλία γι' αυτό, άπειρες αναλύσεις στο διαδίκτυο και σε έντυπα για το τι θέλει να πει το δίδυμο Lynch/Frost. Θα περιοριστώ μόνο σε αναφορά του σεναρίου και κάποιες επεξηγήσεις - βοηθήματα για όποιον θέλει να το δει και δεν θέλει να χάσει την μπάλα!
Κατ΄αρχήν θεωρώ ότι πρέπει κάποιος να τα δει με την σειρά που τα έγραψα, που είναι και η χρονολογική σειρά τους. Οι ταινίες εννοείται ότι είναι prequel αλλά αν δεν ειδωθούν τα επεισόδια τον δυο πρώτων κύκλων δεν πρόκειται κανείς να βγάλει άκρη. Η σειρά ξεκινάει με τον ειδικό πράκτορα Ντέιλ Κούπερ, που είναι εννοείται και ο πρωταγωνιστής, ο οποίος πάει στο Twin Peaks, που είναι μια πόλη 50.000 (περίπου) στις βορειοδυτικές ΗΠΑ και όπου δολοφονήθηκε μια νεαρή κοπέλα, η Λώρα Πάλμερ, η οποία εννοείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην σειρά αλλά για 30 επεισόδια δεν την βλέπουμε να παίζει. Μόνο σε φωτογραφίες κι αναμνήσεις. Ο Κούπερ ανακαλύπτει ότι η Λώρα είναι η δεύτερη δολοφονημένη κοπέλα από τον ίδιο δολοφόνο, οπότε έχουμε να κάνουμε με serial killer και προσπαθεί να βρει συνδέσεις και λογικές. Μαζί με την Πάλμερ ήταν και μια άλλη κοπέλα που την γλύτωσε, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν κι άλλες δολοφονίες. Τα 8 επεισόδια του 1ου κύκλου γυροφέρνουν σ' αυτό το σκηνικό και βήμα βήμα φαίνεται ότι ο Κουπ μαζί με τον τοπικό σερίφη θα βρουν την άκρη. Όμως στο τέλος του 1ου κύκλου δεν έχει βρεθεί ακόμη ο δολοφόνος και μας παρουσιάζονται διαφορά στοιχεία ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι περίεργο εκεί πέρα.
Στο 2ο κύκλο ξεμπερδεύει νωρίς νωρίς το θέμα του δολοφόνου, που είναι ο ......... (δεν σας το λέω), αλλά στην ουσία αυτός έχει κυριευτεί από ένα πνεύμα κακού, αυτός που αναφέρεται ως Μπομπ σε όλα τα επεισόδια και ο οποίος (Μπομπ) αρέσκεται να μεταπηδά από το ένα ανθρώπινο σώμα στο άλλο και να τους κάνει κακούς. Στην ουσία ο Μπομπ είναι μια φυσιογνωμία της Μαύρης Στοάς που αντιστοιχεί στον στον φόβο και τον τρόμο. Υπάρχουν κι άλλες φυσιογνωμίες σ' αυτή τη Στοά που αντιστοιχούν σε κακά συναισθήματα, όπως ο Νάνος ή ο Μονόχειρας, ενώ υπάρχουν και φυσιογνωμίες της Λευκής Στοάς που αντιστοιχούν σε καλά συναισθήματα, πως είναι ο Γίγαντας ή το υπέργηρο γκαρσόνι. Γενικά, επειδή στον 2ο κύκλο τελειώνει νωρίς το θέμα "δολοφονία" στη συνέχεια η σειρά εξελίσσεται σε μια διαμάχη Καλού-Κακού, Παρόντος-Παρελθόντος, Γήινων-Εξωγήινων, Πραγματικότητας-Φαντασίας, Μαύρης Στοάς-Άσπρης Στοάς. Μπαίνει στο παιχνίδι κι ένας πρώην συνεργάτης του Κούπερ, ο οποίος τον μισεί θανάσιμα κι αντιπροσωπεύει το απόλυτο κακό, ανακαλύπτονται πύλες που οδηγούν στις παραπάνω Στοές και γενικά μας περνούν από την πραγματικότητα στην φαντασία κ.ο.κ. Υπάρχουν βέβαια και στοιχεία σαπουνόπερας με αγάπες, έρωτες, ίντριγκες, ζήλιες, καυγαδάκια, απιστίες κλπ. αφού είπαμε, είναι σειρά, πολλά τα επεισόδια που πρέπει να γεμίσουν με υλικό και με τα παλαβά των δημιουργών, αν ήταν μόνο αυτά και τίποτα άλλο, θα είχαν κάψει όλοι φλάντζα!
Στο τέλος του 2ου κύκλου ο Κούπερ εισέρχεται τελικά στη Μαύρη Στοά, βρίσκει όλα αυτά τα πλάσματα και πολλά ακόμη (στην ουσία κι αυτούς που σκοτώθηκαν, αφού έχουν "περάσει" κι αυτοί εκεί) και στο τέλος δίνουν ραντεβού με τη Λώρα για 25 χρόνια μετά, όπως κι έγινε με την κυκλοφορία του 3ου κύκλου ακριβώς 25 χρόνια μετά. Όμως φαίνεται (στο τότε τελευταίο επεισόδιο) ότι ο Κούπερ κυριεύεται από τον Μπομπ.
Και όντως αυτό συμβαίνει, αφού στον 3ο κύκλο υπάρχουν 2 Κουπερ, ο ένας που κυκλοφορούσε όλα αυτά τα 25 χρόνια ελεύθερος και κακός, μετουσιώνοντας κάθε έννοια κακού στη ζωή και ο άλλος παγιδευμένος, που προσπαθεί να ξεφύγει από την παγίδα της Στοάς στην οποία έχει πέσει και να επιστρέψει στην πραγματική ζωή, στο πραγματικό του σώμα, καταστρέφοντας στην ουσία τον κυριευμένο σωσία του. Πάλι η Λώρα Πάλμερ, που είναι φάτσα κάρτα σε όλες τις αφίσες της σειράς, δεν εμφανίζεται εδώ, παρά μόνο στο τελευταίο επεισόδιο, όπου ο Κούπερ, αφού έχει επανέλθει πλήρως, ακολουθώντας τα χνάρια την βρίσκει κάπου μακριά και προσπαθεί να βρει αν είναι πράγματι αυτή ή πάλι έχει γίνει κάτι περίεργο (;;;)
Η ταινία λοιπόν ήρθε σαν prequel για να φωτίσει κάποια θέματα. Ξεδιάλυνε αρκετά, άλλα τα άφησε και πάλι μπερδεμένα. Μετά από 12 χρόνια κυκλοφόρησε η άλλη ταινία με τις κομμένες σκηνές και έριξε λίγο ακόμα φως, αλλά σίγουρα πολλά ερωτήματα έχουν μείνει αναπάντητα. Πραγματικά θέλει πολύ μελέτη και πολύ διάβασμα και πολύ θέαση για να καταφέρει κάποιος να ρίξει φως σε κάθε γωνιά του Twin Peaks και πάλι χλωμό το βλέπω!
Τέλος πάντων, στην ταινία βλέπουμε και ποια είναι η κοπέλα που προηγήθηκε της Λωρα Πάλμερ, τι τις συνδέει, για ποιο λόγο ο δολοφόνος τις διάλεξε....Βλέπουμε και την Λώρα να παίζει. Αφού η ταινία αναφέρεται στις μέρες πριν το θάνατό της είναι λογικό τον κύριο ρόλο να τον έχει αυτή. Βέβαια αυτό που φαίνεται είναι ότι η Λώρα ήταν ένα πουτ@ν@κι, βουτηγμένη στην κόκα, που ψωνιζόταν για φράγκα και ναρκωτικά, όπως και η προηγούμενη νεκρή κι αυτός είναι ένας καλός λόγος για έναν serial killer να της στείλει στον έξω από 'δω. Βλέπουμε και μια συνέχεια μεταξύ των πρακτόρων του FBI που ασχολούνται με κάποιες τέτοιες υποθέσεις και πως υπάρχει μια μεταφυσική σύνδεση μεταξύ τους. Πως, με κάποιο αφηρημένο τρόπο, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Και το καλό είναι ότι οι προηγούμενοι πρακτορες είναι α) ο Davis Bowie και β) ο Chris Isaak, φίλοι του σκηνοθέτη όπως έχουμε δει και σε άλλες ταινίες.

Επαναλαμβάνω αυτό που είχα γράψει στην αρχή του αφιερώματος. Οι δυο πρώτοι κύκλοι και οι ταινίες έχουν γυριστεί σε εποχές που δεν είχαμε κινητά, δεν είχαμε ιντερνετ ούτε καν cd, σε μια απομακρυσμένη πόλη στην επαρχία των ΗΠΑ, οπότε αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην παρακολούθηση. Και Η Επιστροφή ακολούθησε αυτή την λογική, οπότε μην αρχίζετε! "μα γιατί δεν σηκώνει το κινητό να πάρει τηλέφωνο;", "μα γιατί δεν γκουγκλάρει να το βρει;" κλπ. κλπ. Στο Twin Peaks δεν έχει τέτοια!


Βαθμός: 10/10 (στο σύνολό του)
 

Προγνωστικά

    • Δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές αθλητικές μεταδόσεις σήμερα
  • 20:00
    Novasports Start
    • Ζάλγκιρις Κάουνας - Αρμάνι Μιλάνο
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Μπάγερν Μονάχου - Μπαρτσελόνα
  • 21:30
    Novasports 5HD
    • Μπασκόνια - Αναντολού Εφές
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Παρτίζαν - Ολυμπιακός
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Βιλερμπάν - Μονακό
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    Novasports 4HD
    • Arizona - Clemson
  • 01:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Ατλάντα Χοκς - Μπόστον Σέλτικς
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • San Diego St. - UCONN
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Μιλγουόκι Μπακς
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 21:00
    Novasports 6HD
    • Ριμπάκινα - Αζαρένκα
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 02:30
    Novasports 6HD
    • Αλεξάντροβα - Κόλινς
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...