Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

zorian

IFC#5 Cup winner 2013-14
Μέλος του προσωπικού
Συνεχίζω τα αφιερώματα σε μεγάλες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου με ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό σκηνοθέτη Jim Jarmusch, ο οποίος μας έχει δώσει αρκετές σπουδαίες ταινίες. Μεγαλύτερη αίσθηση στις ταινίες του βέβαια έκανε η συμμετοχή σπουδαίων μουσικών, όπως ο Tom Waits ή ο John Lurie. Απρόμαυρα, road movies, film noir κ.ά. συνθέτουν ένα σημαντικό πάνθεον ταινιών για λογαριασμό του 60χρονου πια σκηνοθέτη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: kardasis
Permanent Vacation

Permanent Vacation (1980)

H πρώτη ταινία του Jarmusch, διάρκειας μόλις 75 λεπτών, είναι πολύ κατώτερη αυτών που ακολουθούν. Μια ταινία που κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, περιγράφοντας τη ζωή ενός νεαρού, που δεν κάνει απολύτως τίποτα στη ζωή του, γι'αυτό και το "Μόνιμες Διακοπές". Πολύ αργή ταινία, μάλλον μόνο σε φίλους του Αγγελόπουλου απευθύνεται. Και ουσία μηδέν.
Aπό τις πρώτες συμμετοχές του σαξοφωνίστα John Lurie (πιο πριν είχε παίξει στο Roma 78 και σε μια δική του ταινία μικρής διάρκειας), τον οποίο βλέπουμε και στο βίντεο που ακολουθεί.

Βαθμός: 2/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: kardasis
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Stranger than Paradise (1984)

Σε ασπρόμαυρο το επόμενο road movie του σκηνοθέτη, που πιστεύω ότι έδωσε ιδέες σε πολλούς μεταγενέστερους σκηνοθέτες (π.χ. το τελευταίο που θυμάμαι είναι το περσινό Nebraska). Eδώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Lurie (πέρα από τη δουλειά του στη μουσική) και πραγματικά είναι μια ταινία (εκείνης της εποχής) που αξίζει να τη δει κάποιος σινεφίλ.
Θα ακούσουμε το "Ι put a spell on you", το τραγούδι που ακούγεται πολλές φορές στην ταινία, συνοδευόμενο από διάφορες σκηνές.
Βαθμός: 6/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: kardasis
Απάντηση: Permanent Vacation

Down by Law (1986)

Aπίστευτη η 3η ταινία του Jarmusch, με ένα εκρητικό μείγμα πρωταγωνιστών, τον John Lurie, τον Tom Waits και τον Roberto Benigni, οι οποίοι βρέθηκαν στη φυλακή στο ίδιο κελί και δίνουν ένα καταπληκτικό ρεσιτάλ, τόσο μέσα στη φυλακή όσο και μετά που δραπετεύουν. Φοβερός ο Μπενίνι στο ρόλο του. Ασπρόμαυρο κι αυτό.
Θα δούμε την τρομερή σκηνή με το I scream... μέσα στο κελί (το αγαπημένο του Jazz).

Βαθμός: 8/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: kardasis
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Mystery Train (1989)

O τίτλος αυτού του τραγουδιού του Έλβις έγινε και ο τίτλος της 4ης ταινίας του Jarmusch. Άλλωστε στο Μέμφις, από εκεί που ξεκίνησε ο Έλβις Πρίσλεϋ, διαδραματίζεται όλη η ταινία. Στην ουσία, κέντρο της ταινίας είναι ένα ξενοδοχείο, όπου καταλήγουν 3 διαφορετικές ιστορίες. (Η ίδια ιδεά υπήρχε στο Four Rooms 6 χρόνια αργότερα).
Ένα ζευγάρι νεαρών Γιαπωνέζων επισκέπτονται την πατρίδα του "Βασιλιά", αν και ο νεαρός προτιμά τον Carl Perkins, για να επισκεφτούν τα στούντιο, όπου πρωτοηχογράφησε και την Graceland, όπου γεννήθηκε. Τελικά καταλήγουν στο ξενοδοχείο. Απολαυστική η Yuki Kudo στον ρόλο της.
Μια κοπέλα που έπαθε βλάβη η αεροπορική πτήση της και μια άλλη κοπελιά, που μόλις χώρισε, καταλήγουν κι αυτές στο ξενοδοχείο για να κοιμηθούν, μετά από διάφορες συμπτώσεις, στο ίδιο δωμάτιο.
Και 3 φίλοι, μετά από μια μεθυσμένη δολοφονία, καταλήγουν στο ίδιο ξενοδοχείο για να κρυφτούν. Και στο τέλος δένουν όλα, με απόλυτη φυσικότητα.
Ο Jarmusch συνεχίζει να χρησιμοποιεί μουσικούς στους ρόλους του. Ο Lurie δεν παίζει, αλλά έχει φροντίσει για τη μουσική της ταινίας, η οποία μας έδωσε ένα όμορφο soundtrack. Ο Τοm Waits ακούγεται μόνο ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Αλλά παίζει ο Screamin' Jay Hawkings (του οποίου το I put a spell on you ακούγαμε συνέχεια στο Stranger than Paradise) στο ρόλου του υπεύθυνου στο ξενοδοχείο και ο Joe Strummer, τραγουδιστής των Clash, που είναι αυτός που έκανε τη δολοφονία στην τελευταία ιστορία.
Ο σκηνοθέτης αφήνει το ασπρόμαυρο και μας δίνει μια έξυπνη ιστορία και με ωραία παιξίματα.

Βαθμός: 7/10

 
  • Like
Αντιδράσεις: Avrolimos και kardasis
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Night on Earth (1991)
Άλλη μια σπονδυλωτή ταινία του Αμερικάνου σκηνοθέτη, με 5 ξεχωριστές ιστορίες που διαδραματίζονται με επίκεντρο ταξί και τους οδηγούς τους (για τον Αλέκο είναι ότι πρέπει). Οι ιστορίες εξελίσονται την ίδια ώρα σε 5 διαφορετικές πόλεις του κόσμου, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη και Ελσίνκι.
Πολύ καλή η Winona Ryder στο ρόλο της νεαρής ταξιτζού στην πρώτη ιστορία και ο Roberto Benigni στην ιστορία της Ρώμης. Άλλα και αρκετοί ηθοποιοί, στους δεύτερους ρόλους, παίζουν πολύ καλά (όπως ο παπάς στην ιστορία της Ρώμης).
Ένα ακόμη ζόρικο σημείο είναι ότι στην ταινία ομιλούνται 4 διαφορετικές γλώσσες, αγγλικά/αμερικάνικα στις 2 πρώτες ιστορίες, γαλλικά στην επόμενη, ιταλικά στην τέταρτη και φινλανδικά στην τελευταία ιστορία.
Έξυπνη ταινία γενικώς, έγχρωμη κι αυτή και στη μουσική πάλι βρίσκουμε τον Tom Waits.
Βαθμός: 7/10

Aπολαύστε την ιστορία της Ρώμης
 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Dead Man (1995)
Επιστροφή στο ασπρόμαυρο, με μια ταινία που εξελίσσεται στην Άγρια Δύση, όπου ο Johnny Depp, πήγαινε για δουλειά ως λογιστής και κατέληξε καταζητούμενος. Πανέξυπνη ταινία, με φανταστικά σκηνικά κι αρκετό σουρεαλισμό. Πολύ καλός ο Gary Farmer στο ρόλο του Ινδιάνου, συντρόφου του Ντεπ, που σε ορισμένα πλάνα έχει την ατυχία να μοιάζει με τον Μπένι (φτου κακά) ....δείτε φώτο
benny.jpg
H μουσική εδώ φεύγει από το δαιμόνιο του Tom Waits κι αναλαμβάνει το δαιμόνιο του Neil Young
Bαθμός 8/10
 
Τελευταία επεξεργασία:
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Ghost Dog: The way of the Samurai (1999)
Ταινία με την ταινία ο Jarmusch γίνεται όλο και καλύτερος. Το Ghost Dog προσωπικά το θεωρώ μια από τις κορυφαίες ταινίες του σκηνοθέτη. Ο οποίος επιστρέφει στην αγαπημένη του Ιαπωνία και την φιλοσοφία της (θυμηθείτε το γιαπωνέζικο ζευγάρι στο Mystery Train - πραγματικά παραξενεύτηκα που καμιά από τις ιστορίες του night on earth δεν έλαβε μέρος στο Τόκυο).
Ο Forest Whitaker είναι ο ακόλουθος ενός γκάγκστερ. Ναι, πράγματι ο Jarmusch μπλέκει γκάγκστερς με ανατολική φιλοσοφία και πολεμικές τέχνες, ένα εκρηκτικό μείγμα, όπως δυνατό είναι και το ζευγάρι του Whitaker με τον πωλητή παγωτών που μιλάει μόνο γαλλικά.
Επίτηδες ο σκηνοθέτης έχει υπερβολές στους σκοτωμούς (όπως αργότερα ο Ταραντίνο στο Kill Bill) αφού η ουσία της ταινίας είναι αλλού κι όχι στις "μάχες".
Η μουσική επένδυση είναι σε ρυθμούς ραπ, με την φροντίδα του RZA.

Bαθμός 9/10

 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: Avrolimos
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Coffee and Cigarettes (2003)
Το 2003 ο Τζάρμους συγκέντρωσε σ'αυτή την "ταινία" διάφορα μικρά φιλμάκια, που έφτιαχνε από το 1986. Πρόσθεσε κι άλλες ιστορίες και τελικά έφτιαξε ένα σύνολο από σκετσάκια, με επίκεντρο φλυτζάνια καφέ ή τσάι (σε φόντο σκακιέρας - το τραπέζι, ο δίσκος, το τραπεζομάντηλα κ.ά.) και τσιγάρα, σε ασπρόμαυρο φιλμ. Διαφορετικοί οι πρωταγωνιστές σε κάθε σκετς, που παίζουν με τα πραγματικά τους ονόματα και αμπελοφιλοσοφούν πίνοντας και καπνίζοντας.
Ο Iggy Pop, που είχε ένα μικρό ρόλο και στο Dead Man, πρωταγωνιστεί στο σκετσάκι που βλέπετε παρακάτω, με τον Tom Waits, σε άλλο πρωταγωνιστεί ο Begnini, σε ένα πολύ έξυπνα σκηνοθετημένο σκετσάκι η Kate Blanchett σε διπλό ρόλο, αλλού ο Bill Murray (που πρωταγωνιστεί στην επόμενη ταινία του σκηνοθέτη) παίζει το γκαρσόν κλπ.
Δεν μπορώ να τη βαθμολογήσω σαν ταινία, αφού δεν είναι. Βάζω βαθμό μόνο με τη λογική αν αξίζει να τη δει κανείς ή όχι.
Βαθμός: 3/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Night on Earth (1991)
Aπολαύστε την ιστορία της Ρώμης
Δεν χρειάστηκε καν να δω το βιντεάκι. Την είδα πρώτη και τελευταία φορά όταν ήρθε στην Ελλάδα (Νά' ταν το 1992;) και τη συγκεκριμένη ιστορία δεν μπορώ να την ξεχάσω. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την περιγραφή της συνεύρεσης με την κατσίκα; Με τη γυναίκα του αδερφού του; Την τοποθέτηση του νεκρού παπά στο παγκάκι; Θα βαθμολογούσα 9/10.
 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Broken Flowers (2005)

Άλλο ένα road movie (αλλά κομεντί) από τον Jarmusch, με πρωταγωνιστή πλέον τον Bill Murray και συμμετοχή ωραίων γυναικών, όπως η Σάρον Στόουν και η Τζέσικα Λανγκ. Επίσης, πολύ καλό είναι το Soundtrack της ταινίας.
Ο Μάρεϊ είναι ένας παλαί ποτέ Δον Ζουάν, που δέχεται ένα γράμμα από κάποια πρώην του, ότι και καλά έχει μαζί του γιο, ο οποίος είναι πλέον 19 ετών και ως νέος κι ανήσυχος ξεκίνησε για να τον βρει. Με τη βοήθεια του γείτονά του ο Μάρεϊ ανακαλύπτει που μένουν οι υποψήφιες μητέρες, με όσες δηλ. διατηρούσε σχέσεις εκείνη την περίοδο και ξεκινάει να τις συναντήσει και να λύσει το μυστήριο....

Βαιθμός: 6/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

The limits of control (2009)

Εδώ ο αμερικανός σκηνοθέτης μπαίνει στα χωράφια του David Lynch. Παρακολουθούμε σε όλη την ταινία τον ανέκφραστο, απαθή, αμιλητο Isaach de Bankole (έπαιξε και σε κάποια σκετς στο Coffee and Cigarettes) να κάνει ένα ταξίδι στην Ισπανία (για να φτάσει στον προορισμό του) αλλά σε όλη την ταινία δεν καταλαβαίνεις που τελικά θέλει να φτάσει. Οπότε περνάει η ώρα κι εσύ κοιτάζεις στον καθρέφτη να δεις τι δεν κατάλαβες και τι θέλει να πει ο ποιητής. Προφανώς ο τίτλος αναφέρεται στον πρωταγωνιστή ο οποίος σε όλη την ταινία έχει έναν αυτοέλεγχο που σου σπάει τα νεύρα. Δε νομίζω ότι έχει να προσφέρει κάτι σαν ταινία στο οπλοστάσιο του Jarmusch.

Bαθμός 3/10

 
Απάντηση: Αφιέρωμα Νο 7 - Jim Jarmusch

Only lovers left alive (2013)

Η μόδα των ταινιών που αναφέρονται σε βαμπίρ άγγιξε και τον δικό μας. Όμως, η τελευταία ταινία του Jarmusch είναι σημαντικά διαφορετική και νομίζω ότι δεν χάνει κανείς το χρόνο του αν κάτσει να τη δει. Σκοτεινό movie, με ωραίες μουσικές, με έξυπνες αναφορές και δόσεις χιούμορ. Τα πλάνα από πάνω, που χρησιμοποίησε στο Coffe and Cigarettes ο σκηνοθέτης, φαίνεται ότι του άρεσαν και τα χρησιμοποιεί αρκετά κι εδώ, πολλές φορές αρκετά όμορφα σε συνδυασμό με την περιστροφή των δίσκων του πικάπ. Αξίζει..

Βαθμός: 6/10

 
The dead don't die (2019)

Από φοιτητής έχω να δω ταινία με ζόμπι και μου τη φύλαγε ο Τζάρμους τώρα στα γεράματα :twis: Μετά την ταινία με τα βαμπίρ, το νέο κατόρθωμα του αμερικανού σκηνοθέτη είναι μια ταινία με ζόμπι. Βέβαια, όπως λέει και στην αρχή του τρέιλερ, The greatest zombie cast!!! Με τους Bill Murray, Adam Driver, Steve Buscemi, Chloe Sevigny, Tom Waits, Iggy Pop και RZA, την Tilda Swinton (την φοβερή μαντάμ του Suspiria) κ.ά. Τέλος πάντων, αρκετούς σπουδαίους ηθοποιούς που δεν τους περιμένεις να παίξουν σε μια ταινία ζόμπι. Η οποία δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στον θεατή. Είναι μια απλή ταινία με ζόμπι! Για χαβαλέ και μόνο την βλέπεις.

Βαθμός: 4/10

 

Προγνωστικά

    • Δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές αθλητικές μεταδόσεις σήμερα
  • 20:00
    Novasports Start
    • Ζάλγκιρις Κάουνας - Αρμάνι Μιλάνο
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Μπάγερν Μονάχου - Μπαρτσελόνα
  • 21:30
    Novasports 5HD
    • Μπασκόνια - Αναντολού Εφές
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Παρτίζαν - Ολυμπιακός
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Βιλερμπάν - Μονακό
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    Novasports 4HD
    • Arizona - Clemson
  • 01:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Ατλάντα Χοκς - Μπόστον Σέλτικς
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • San Diego St. - UCONN
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Μιλγουόκι Μπακς
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 21:00
    Novasports 6HD
    • Ριμπάκινα - Αζαρένκα
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 02:30
    Novasports 6HD
    • Αλεξάντροβα - Κόλινς
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...