Γιατί στην Ελλάδα νομοθετεί μόνο το λόμπι του ΟΠΑΠ;

scaouter

Well-Known Member
12 Δεκ 2012
399
420
63
Αθήνα
Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Οι νομοθέτες όμως συνεχίζουν να εξυπηρετούν, κατά προτεραιότητα, τα συμφέροντα του -ιδιωτικού πλέον εδώ και πολλά χρόνια- ΟΠΑΠ.

Οι «φιλικές πιέσεις» της διοίκησης του ΟΠΑΠ προς τους εκδότες και διευθυντές εφημερίδων και ιστοσελίδων, οι «χαρούμενες συναναστροφές» με πολιτικούς όλων των παρατάξεων, η «δημιουργική, αμοιβαίως επωφελής» συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, τελικά αποδίδει καρπούς.

Οι ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές που φωνάζουν την αλήθεια, απλώς χάνονται κάτω από τις πιέσεις και τους ήχους της γιορτής.

Η Ελληνική Βουλή νομοθετεί με πρώτο κριτήριο την εξυπηρέτηση του ΟΠΑΠ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νόμος για τις μόνιμες άδειες στα τυχερά παιχνίδια on line που θα ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ένα σοβαρό ποσό εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό από το «άνοιγμα της αγοράς» των on line τυχερών παιχνιδιών.

Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει με αυτή την πρόθεση.

Το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν ανοίγει όμως την αγορά. Απλώς επιχειρεί να επαναφέρει στη νομιμότητα τα –σήμερα εκτός νόμου– διαδικτυακά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.


H Δικαιοσύνη


Εδώ και ένα μήνα, από τις 11 Σεπτεμβρίου, καθαρογράφηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 1333/2019.


Από τις 11 Σεπτεμβρίου 2019 , ο ΟΠΑΠ λειτουργεί παράνομα. Χωρίς άδεια.

Ο Κανονισμός του ΟΠΑΠ έχει ακυρωθεί, από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως φυσικά ακυρώθηκε και η σχετική απόφαση της Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)..

Ωστόσο, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) δεν αντιδρά. Θεωρητικά, εφόσον κρίθηκε παράνομη η λειτουργία του ΟΠΑΠ, θα έπρεπε η εταιρεία να μπει στη «μαύρη λίστα» και να σταματήσει να προσφέρει on line παιχνίδια. Αν όμως έμπαινε ο ΟΠΑΠ στη «μαύρη λίστα», θα αποκλείονταν για ένα χρόνο. Δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια για ένα χρόνο.

Ο νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, λύνει το πρόβλημα: Του ΟΠΑΠ όχι της νομιμότητας.

Εφόσον τελικά ψηφιστεί ο νόμος, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να λάβει άδεια μεταβατικής περιόδου και να συνεχίσει να λειτουργεί νόμιμα.

Αργότερα -δεν υπάρχει βιασύνη- όταν είναι έτοιμος ο νέος Κανονισμός, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να ζητήσει μόνιμη άδεια.

Επιπλέον το νέο νομοθέτημα λύνει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα: Του ΟΠΑΠ όχι της νομιμότητας. Μεταβιβάζει φορολογικές υποχρεώσεις από την εταιρεία στους πράκτορες. Με γρήγορες και συνοπτικές διαδικασίες..

Το ενδιαφέρον της Πολιτείας, για τον ΟΠΑΠ, δεν σταματά εδώ.

Ο συνδυασμός υψηλής φορολογίας και υψηλού κόστους για την απόκτηση άδειας, στοχεύει στη δημιουργία μια ολιγοπωλιακής αγοράς, που θα αφορά πολύ λίγες, πολύ συγκεκριμένες, θεωρητικά «μεγάλες» εταιρείες. Όπως ακριβώς επιθυμούν η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι του ΟΠΑΠ.Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, αυτό της «μαύρης» παράνομης αγορά ηλεκτρονικού τζόγου, θα συνεχίσει να υπάρχει…. Και θα αυξηθεί.


Τα δεδομένα

Το σύνολο των ποσών που παίζονται στο διαδίκτυο ανέρχεται 9 δις. ευρώ και το συνολικό GGR (τα μικτά κέρδη των εταιρειών) υπολογίζεται από 7% έως 9%, δηλαδή κοντά στα 600 εκ. ευρώ.

Από αυτά, το 2018 δηλώθηκαν επίσημα τα 390 εκατομμύρια και κάτι ψιλά ως μικτά κέρδη. Από αυτά, περίπου 150 εκατ. Ευρώ αποτελούν έσοδα από το φόρο παιγνίων για το ελληνικό δημόσιο.

Ένας κακός νόμος μπορεί να μικρύνει τη νόμιμη αγορά και να αυξήσει την παράνομη. Εταιρείες που θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες vpn θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις (μεγαλύτερες των νομίμως φορολογούμενων εταιρειών) και φυσικά θα κερδίζουν μερίδια αγοράς.

Μια μικρή αγορά λίγων παικτών, εκτός από την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, φέρνει λιγότερα έσοδα συνολικά στην αγορά, στα σωματεία και τη διαφήμιση.
 • Χαρακτηριστικό παράδειγμα της -ακριβώς αντίστροφης πραγματικότητας- έχουμε στην πιο ανεπτυγμένη αγορά της Ευρώπης, το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για μια εταιρεία δεν ξεπερνά το 14%.
Αν συνέβαινε και στην Ελλάδα το ίδιο, θα λειτουργούσαν περισσότερες αγορές, περισσότερες εταιρείες, περισσότερα οφέλη προς τις συμπληρωματικές βιομηχανίες και περισσότερα έσοδα προς το κράτος.


Η ελληνική πραγματικότητα

Ο ΟΠΑΠ όμως δεν θέλει μια μεγάλη ανταγωνιστική αγορά.

Προτιμά ένα ελεγχόμενο πεδίο με 3-4 ανταγωνιστές, για να μπορεί να «συνεννοηθεί». Έτσι όμως δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και φυσικά οι παίκτες θα καταφύγουν στο παράνομο -πλην όμως αποδοτικότερο- on line στοίχημα.

To ερώτημα όμως δεν είναι τι θέλει ο ΟΠΑΠ. Το ερώτημα είναι τι θέλει η κυβέρνηση, η Ελληνική Πολιτεία, η ελληνική κοινωνία και πως τελικά νομοθετούν οι ταγοί της…


Πηγή: https://banks.com.gr/giati-stin-ell...paign=NEWSLETTER_18-10-2019&utm_content=title
 
 • Like
Αντιδράσεις: vaf3

soupnik

Well-Known Member
7 Φεβ 2012
529
350
63
Από την αρχή έλεγα για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Αλλά είναι και πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Να δούμε και το τελικό κείμενο φυσικά.

Κάποια από τα στοιχεία του άρθρου δεν είναι ακριβή. Για παράδειγμα την λίστα αυτή με το ετήσιο κόστος για άδεια διαδικτυακού καζίνο την πήρα μόλις τώρα από τη σελίδα της UKGC.

1571475953487.jpeg


Και μία γενική παρατήρηση:

Λέει το σποτ για «κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας». Τα χρήματα, τα έσοδα του κράτους από το τζόγο, από τους παίχτες προέρχονται. Όσο περισσότεροι φόροι, τόσο περισσότερος εθισμός και απώλεια περιουσίας. Δεν έχει πρόβλημα το κράτος να προκαλεί εθισμό και απώλεια περιουσίας με τον τεράστιο έξτρα φόρο;
 

cosmicsports

Well-Known Member
30 Ιολ 2010
3,263
1,256
113
Νομοθετούν τα λόμπυζ, πολύ σωστό αυτό.
Η απορία είναι "γιατί όχι και τα άλλα λόμπυζ ;" και επιλύεται ως εξής;

Πρώτον επειδή ο ΟΠΑΠ έχει το επίγειο χωρίς αντίπαλο και τα πολλά μάνεϋ κατά συνέπεια.
Δεύτερον το διαδικτυακό στο βαθμό που θα μπορούσε να κάνει πιό ισχυρή την παρουσία του δεν τα καταφέρνει. Δεν προσφέρει τα λεγόμενα πολύπλοκα παιχνίδια αλλά και στη διαφήμιση υστερεί. Δεν υπάρχει ένα διαδικτυακό παιχνίδι-μαγνήτης όπως είναι το τζόκερ του ΟΠΑΠ που βγάζει τους υπερτυχερούς.

Αν πάρει κάποιος άδεια για διαδικτυακό, ή αν πάρουν 5-10 άδειες, τι έχουν να προσφέρουν ;
Μερικά ακόμα αστεία site για να έχουμε να λέμε ;
Τα στοιχηματικά site είναι δύο: Bet365 και stoiximan και πέραν αυτών τη διαφορά μπορεί να την έκανε μόνο η
betfair, που όμως απαγορεύεται αυστηρώς και διά ροπάλου.
Την δε εποχή που η betfair ήταν ακόμα στη διαπραγμάτευση, το 2010-11, το είδαμε το λόμπυ της. Ότι πιό αξιοθρήνητο υπήρχε. Ήταν και η περίφημη Αγγλική εταιρεία νομικών συμβούλων, η RGA, που τώρα φυσικά είναι μπλεγμένη στα γρανάζια του μπρέξιτ και τρέχα γύρευε.

Επομένως ποιό λόμπυ διαδικτυακών εταιρειών ;
Άνοιγμα αγοράς θα ήταν μόνο αν άφηναν να φτιαχτεί μία Ελληνική betfair και να κάνει ντου στην Ευρώπη.
Αυτό εκτός ότι δεν το θέλει ο ΟΠΑΠ, θα απαιτούσε αλλαγές στη νομοθεσία και των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ βέβαια - διότι κι αυτοί έχουν απαγορέψει τα ανταλλακτήρια !

Δεν μας βλέπω καλά, διότι και εμείς οι ίδιοι οι παίκται είμαστε στόκοι και καθόμαστε και τους κοιτάμε.
Δεν έχουμε το δικό μας, φτωχό έστω, λόμπυ - δεν το θέλουμε !
Μία μέρα θα ξυπνήσουμε με τα τανκς "μολύβι-δελτίο-πρακτορείο" της 21ης Απριλίου.
 
Τελευταία επεξεργασία:
 • Like
Αντιδράσεις: vaf3 και venoss

Προγνωστικά

 • 19:00
  Novasports 2HD
  • Νότιγχαμ Φόρεστ - Φούλαμ
 • 19:15
  COSMOTE SPORT 7 HD
  • Γερμανικό Πρωτάθλημα 2η Κατηγορία 2019 - 2020
 • 20:00
  COSMOTE SPORT 1 HD
  • Κρίσταλ Πάλας - Τσέλσι
 • 20:00
  COSMOTE SPORT 3 HD
  • Γουότφορντ - Νόριτς
 • 20:30
  Novasports 1HD
  • Λέτσε - Λάτσιο
 • 20:30
  COSMOTE SPORT 2 HD
  • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2019 - 2020
 • 22:15
  COSMOTE SPORT 1 HD
  • Άρσεναλ - Λέστερ
 • 22:45
  Novasports 1HD
  • Μίλαν - Γιουβέντους
 • 23:00
  COSMOTE SPORT 2 HD
  • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2019 - 2020
  • Δεν υπάρχουν μπασκετικές αθλητικές μεταδόσεις σήμερα
 • 14:10
  COSMOTE SPORT 5 HD
  • Formula 2 2020

Σημερινά Γενέθλια

Μοιραστείτε αυτήν τη σελίδα

Σχετικά με εμάς

 • Η κοινότητα του infobeto θεωρείται σημείο συνάντησης των παικτών και των ανθρώπων της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών για διαβουλεύσεις, συμβουλές, ενημερώσεις, ανταλλαγές πληροφοριών, επίλυσης προβλημάτων με εταιρείες κλπ. Είμαστε υπερήφανοι που διαθέτουμε το μεγαλύτερο forum τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και δουλεύουμε καθημερινά για να κρατάμε υψηλό το επίπεδο της κοινότητάς μας.

Μενού χρήστη

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
 • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  H Forum Bot: Ο χρήστης herrera ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Premier" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.