ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΟΤΑΝ Ο NASH ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΝΒΑ

  • Εκκινητής θέματος vaf3
  • Ημερομηνία έναρξης

vaf3

Active Member
13 Ιαν 2016
218
101
43
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΟΤΑΝ Ο NASH ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΝΒΑ





ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14/07/2016 18:06
Στέφανος Μακρής



Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια ο Steve Nash υπέγραφε συμβόλαιο στους Suns. Το ΝΒΑ ετοιμαζόταν να αλλάξει, απλώς δεν το ήξερε ακόμα. Το ΝΒΑ Greece θυμάται.



65 εκατ. δολάρια για 6 χρόνια. Αυτό το συμβόλαιο πρόσφεραν οι Suns στον Steve Nash το καλοκαίρι του 2004 προκειμένου να τον πείσουν να φύγει από το Dallas. Για να τον πείσουν μάλιστα είχαν πάει στο σπίτι του την 1η Ιουλίου με την εξής επιτροπή: Πατέρα και υιό Collangelo, που μόλις είχαν αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των Suns, Mike D’Antoni (προπονητής των Suns), Amar’e Stoudemire και ένα βιβλίο 96 σελίδων με τίτλο Turning Point€. Μέσα σε αυτές τις 96 σελίδες ανέλυαν το πλάνο της ομάδας. Ένα πλάνο που εν έτη 2016 μοιάζει συνηθισμένο, αλλά πριν 12 χρόνια δεν ήταν. Το κωδικό του όνομα ήταν €œSmall Ball€.



Οι Suns ανέλυσαν το πλάνο τους στον Nash. Του είπαν ότι σκόπευαν να παίξουν ένα στυλ μπάσκετ που αρκετοί δοκίμασαν πριν από αυτούς (με πρώτους τους Warriors και τους Suns των 90’s), αλλά κανείς δεν το είχε σχεδιάσει όπως αυτοί. Στο παρκέ θα υπήρχε ένας πλέι-μέικερ, δύο περιφερειακοί που μπορούν να σουτάρουν (Joe Johnson και Quentin Richardson που υπέγραψε λίγες μέρες αργότερα), ένα σμολ φόργουορντ σε θέση πάουερ φόργουορντ (Shawn Marion) και ένας πάουερ φόργουορντ σε θέση σέντερ (Amar’e Stoudemire) και το σύστημα θα ήταν το εξής: Το πόδι στο γκάζι και ανελέητος ρυθμός για 48 λεπτά! Υπήρχε μόνο μία λεπτομέρεια βέβαια. Για να πετύχει αυτό το πλάνο έπρεπε στην θέση του πλέι-μέικερ να βρίσκεται ο Steve Nash



"Πολλά λεφτά"





Ο Nash ενθουσιάστηκε από την προοπτική των Suns, αλλά δεν ήθελε να φύγει από το Dallas. Δεν δεσμεύτηκε άμεσα. Αντ’ αυτού, πήγε στον Ιδιοκτήτη των Mavericks, Mark Cuban, του παρουσίασε την πρόταση των Suns και του είπε πως αν την ισοφαρίσει θα έμενε στο Dallas, αφού αγαπούσε την ομάδα. Ο εκκεντρικός Ιδιοκτήτης των Mavs ωστόσο θα έπαιρνε μία απόφαση που θα μετάνιωνε για χρόνια.



Ο Cuban έβαλε κάτω τα δεδομένα και έκανε την εξής πρόταση στον Nash: 40 εκατ. δολάρια για τετραετές συμβόλαιο. Η λογική του ήταν η εξής: 65 εκατ. δολάρια για έναν 30χρονο πόιντ γκαρντ, ακόμα και έναν πόιντ γκαρντ που είχε γίνει δύο φορές All Star μέχρι τότε (2002 και 2003) ήταν πάρα πολλά. Ο Cuban φοβόταν ότι ο Nash είχε γεράσει και δεν θα μπορούσε να παίζει +30 λεπτά για τα επόμενα έξι χρόνια. Ο Nash πείσμωσε. Αρνήθηκε την πρόταση και την επόμενη μέρα συμφώνησε με τους Suns.



Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 14 Ιουλίου 2004, με όλους στο Phoenix να δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Ο υπόλοιπος μπασκετικός κόσμος καταλάβαινε την χαρά των Suns επειδή είχαν συμφωνήσει με έναν καλό παίκτη, αλλά δε μπορούσε να αντιληφθεί γιατί υπήρχε τέτοιος ενθουσιασμός. Στο τέλος της ημέρας ο Nash ήταν απλώς ένας τύπος που απλώς είχε γίνει δύο φορές All Star και την τελευταία του χρονιά στο Dallas (2003/04) είχε μόλις 14.5 πόντους και 8.8 ασίστ μέσο όρο. Θα χρειαζόταν να περάσουν πολλοί μήνες για να καταλάβει ο κόσμος τί επρόκειτο να συμβεί.



Μία ονειρεμένη σεζόν



Προερχόμενοι από μία απογοητευτική σεζόν (2003/04) όπου είχαν ρεκόρ μόλις 29-53, οι Suns έθεσαν ως αρχικό στόχο την είσοδο στα πλέι-οφ. Στις μεταξύ τους συζητήσεις πάντως ο Mike D’Antoni πίστευε ότι η ομάδα θα πετύχαινε 50 νίκες. Τελικά ο Αμερικανοϊταλός τεχνικός θα έπεφτε έξω στις προβλέψεις του. Κι αυτό γιατί οι Suns είχαν φτάσει τις 50 νίκες από τον Μάρτιο!



Το Phoenix ξεκίνησε την σεζόν κερδίζοντας με 30 πόντους διαφορά τους Hawks στις 3 Νοεμβρίου 2004. Ακολούθησαν τρεις ακόμα σερί νίκες και μετά δύο σερί ήττες. Και ακολούθως η μηχανή τους πήρε μπροστά και το υπόλοιπο ΝΒΑ έμεινε να παρακολουθεί με δέος να γράφεται ιστορία μπροστά στα μάτια του!



Το Phoenix κέρδισε τα επόμενα 9 παιχνίδια του, ανεβάζοντας το ρεκόρ του στο 13-3. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή. Οι Suns έκτοτε πάτησαν για τα καλά το γκάζι και εξαφανίστηκαν! Με τον Nash να επιβάλλει έναν ξέφρενο ρυθμό, μοιράζοντας ασίστ με το κιλό, τους Johnson, Richardson να πυροβολούν από την περιφέρεια και τους Marion-Stoudemire να τα βάζουν στα ίσα με τα θηρία κάτω από την ρακέτα, οι Suns σκόραραν 110.4 πόντους ανά αγώνα (!) ανοίγοντας την σεζόν με ρεκόρ 31-4! Κι αν ένας μικρός τραυματισμός του Nash είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν έξι σερί ήττες, το φινάλε των Suns ήταν εξίσου εντυπωσιακό, αφού η ομάδα της Arizona έκλεισε την Regular Season με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (62-20), με τον Nash να αναδεικνύεται MVP της σεζόν!



Το €œSmall ball€ των Suns συζητείτο από όλους, με τον περισσότερο κόσμο να μη μπορεί να βρει απάντηση στον ρυθμό τους. Πολλοί μάλιστα έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι η ομάδα δεν θα άντεχε στα πλέι-οφ. Αυτό ωστόσο αποδείχθηκε λάθος, αφού οι Suns διέλυσαν με 4-0 τους Grizzlies στον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο γύρο απέκλεισαν με 4-2 νίκες τους Mavericks, με τον Nash να έχει 30.3 πόντους, 12 ασίστ και 6.5 ριμπάουντ μέσο όρο κόντρα στην πρώην ομάδα του, αλλά και 39 πόντους, 9 ριμπάουντ και 12 ασίστ στο Game 6, όπου και σφραγίστηκε η πρόκριση! Η εκδίκηση είχε επιτευχθεί! Παρόλα αυτά, το Phoenix δεν θα έφτανε μέχρι το τέλος του δρόμου.



Το τίμημα της πρόκρισης των Suns ήταν ο τραυματισμός του Joe Johnson, ο οποίος είχε υποστεί κάταγμα στο ζυγωματικό κατά την διάρκεια της σειράς με το Dallas έπειτα από χτύπημα του Jerry Stackhouse. Παίζοντας χωρίς τον Johnson στους δύο πρώτους αγώνες των Τελικών της Δύσης κόντρα στους Spurs, οι Suns έχασαν αμφότερα τα παιχνίδια στην έδρα τους, με την επιστροφή του Johnson να μην αλλάζει τα δεδομένα, αφού οι Spurs προκρίθηκαν τελικά με 4-1 νίκες στους Τελικούς του ΝΒΑ. Το Phoenix είχε αποκλειστεί.



Αυτοί που έδειξαν τον δρόμο





Κατά πολλούς, την σεζόν 2004/05 χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία των Suns. Την επόμενη σεζόν (2005/06) οι Johnson και Richardson είχαν αποχωρήσει και ο Stouremire έκανε το πρώτο από τα πολλά χειρουργεία του, με το Phoenix ωστόσο να φτάνει εκ νέου στους Τελικούς της Δύσης παίζοντας σέξι μπάσκετ με οδηγό τον (MVP της σεζόν για δεύτερη σερί χρονιά) Steve Nash και σέντερ τον (κατά 20 κιλά ελαφρύτερο τότε) Boris Diaw, όπου και αποκλείστηκε από τους Mavericks του Dirk Nowitzki. Την επόμενη χρονιά (2006/07) το ταβάνι των Suns ήταν ο δεύτερος γύρος, με τους Spurs να τους αποκλείουν στον δρόμο για το τέταρτο Πρωτάθλημα της ιστορίας τους.



Έκτοτε το Phoenix κατάφερε άλλη μία φορά να φτάσει στους Τελικούς της Δύσης, (την σεζόν 2009/10), πάλι με τον Nash σε θέση ηγέτη, αλλά πλέον ήταν το ξεκάθαρο αουτσάιντερ κόντρα στους μετέπειτα Πρωταθλητές Lakers των Kobe Bryant και Pau Gasol. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι αυτό το Phoenix δεν κέρδισε κάποιο Πρωτάθλημα, είναι ίσως η ομάδα που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλη το σύγχρονο μπάσκετ.



Οι Suns ήταν η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που κατάφερε να έχει κάποια επιτυχία παίζοντας Small Ball. Η πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε τόσο καλά τον όρο Stretch-4€, αλλά και αυτόν το Undersized center και φυσικά η πρώτη που κατάλαβε την σημασία του τριπόντου στο σύγχρονο μπάσκετ. Μπορεί να πει κάποιος ότι άνοιξε τον δρόμο για το Small Ball των Miami Heat των LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh, αλλά και την Death Lineup των Warriors των Stephen Curry/Klay Thompson/Draymond Green.



Οι Suns ήταν 10 χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Απλώς δεν είχαν όλα τα υλικά για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την δουλειά. Πάντα κάτι τους έλειπε. Είτε αυτό ήταν η τύχη (όπως τις σεζόν 2004/05 και 2005/06 που έχασαν βασικούς παίκτες με τραυματισμό) είτε ένας ακόμα παίκτης στο rotation για να δώσει ανάσες. Αυτό ωστόσο που δεν αμφισβητείται ήταν πως ήταν πρωτοπόροι, αλλά και κάτι ακόμα: Μία από τις πιο αγαπημένες ομάδες των ουδέτερων φίλων του ΝΒΑ, που απλώς λάτρευαν να τους βλέπουν να παίζουν. Και όλα αυτά ξεκίνησαν σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 2004, με την ανακοίνωση της απόκτησης του Steve Nash



[video]nba.sport24.gr/article/4171459/mathimata-istorias-otan-o-nash-allakse-to-nva[/video]

<tbody>
</tbody>
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: crea_bet
Απάντηση: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΟΤΑΝ Ο NASH ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΝΒΑ

Ο ΝΑSH που είναι να μας πει την άποψη του?
 
Απάντηση: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΟΤΑΝ Ο NASH ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΝΒΑ

Τα λέει όλα το άρθρο crea bet κρίμα γι'αυτή την ομαδάρα που οι τραυματισμοί(κυρίως του Στουνταμάιρ το 2006),το μη βάθος πάγκου και το κατεστημένο του ΝΒΑ δεν άφησαν να πάρει 2-3 πρωταθλήματα που σαφώς δικαιούταν.Ακόμα υπάρχουν βιντεο στο youtube για την σειρά Φοίνιξ-Σαν Αντόνιο το 2007 με τον διαιτητή Ντόναχι που τιμωρήθηκε αργότερα για στήσιμο αγώνων να σφυρίζει 100-0 υπέρ των Σπερς.Και στο 4ο ματς ο αγαπητός κύριος Στερν τιμώρησε με 1 αγωνιστική τους Ντιό και Στουνταμάιρ επειδή μπηκαν 1-2 μέτρα μέσα στο παρκέ όταν ο Χόρι ξάπλωσε τον Νας στην γραμματεία στα τελευταία δευτερόλεπτα.Κάπως έτσι έκανε το διπλό το Σαν Αντόνιο και πέρασε με 4-2 στο επόμενο ματς.

Πάντως την μεγάλη μαλακία την έκανε ο Στιβ Κερ το 2008(προπονητής των Γουόριορς τώρα) που ήταν GM τότε και αντάλλαξε τον υπερχρήσιμο Σον Μάριον με τον 36αρη Σακίλ που δυστυχώς δεν μπορούσε να αντέξει τον γρηγορο ρυθμό που έδινε ο Νας.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Προγνωστικά

  • 14:30
    COSMOTE SPORT 1 HD
    • Μπρίστολ Σίτι - Λέστερ
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 2 HD
    • Ρέξαμ - Μάνσφιλντ
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • Νόριτς - Πλίμουθ
  • 19:30
    COSMOTE SPORT 1 HD
    • Μπλάκμπερν - Ίπσουιτς
  • 20:00
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Μπενφίκα - Σάβες
  • 21:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Αλ Έτιφακ - Αλ Αχλί
  • 21:30
    Novasports Start
    • Μπούργος - Εσπανιόλ
  • 22:00
    Novasports 1HD
    • Κάδιθ - Γρανάδα
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Λιλ - Λανς
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • Γουότφορντ - Λιντς
  • 22:30
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Εστρέλα - Σπόρτινγκ Λισαβόνας
  • 19:30
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • Μπούρσασπορ - Τόφας
  • 19:45
    Novasports 5HD
    • Φενέρμπαχτσε - Άλμπα Βερολίνου
  • 19:45
    Novasports 6HD
    • Μπεσίκτας - Μπουργκ
  • 20:55
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • NBA Action 2023-24 Ε3323
  • 21:30
    Novasports 3HD
    • Λόντον Λάιονς - Παρί
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Ρεάλ Μαδρίτης - Ερυθρός Αστέρας
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός AKTOR
  • Αύριο 30-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Ιντιάνα Πέισερς - Λος Άντζελες Λέικερς
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    • NC State - Marquett
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • Gonzaga - Purdu
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Σαν Αντόνιο Σπερς - Νιου Γιορκ Νικς
  • 04:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 07:15
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • WRC 2024
  • 08:30
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • WRC 2024
  • 09:25
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • WRC 2024
  • 16:00
    COSMOTE SPORT 9 HD
    • Premier Padel Tour 2024
  • 17:00
    ΕΡΤ3
    • Παναθηναϊκός - Μίλων
  • 18:00
    COSMOTE SPORT 9 HD
    • Premier Padel Tour 2024
  • 20:15
    ΕΡΤ3
    • Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
  • 21:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • Αύριο 30-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...