Πανδημία και... #μένωσπίτι

ελπιζω οτι καταλαναινεις οτι οι αποψεις μου δεν εχουν καμια σχεση με αυτα που γραφει το ορκ στο facebook.

εγω απλα λεω οτι πρεπει να μαθουμε να σεβομαστε τη ζωη και την ανθρωπινη υγεια 365 μερες το χρονο κι οχι μόνο όποτε εμφανιζεται ενας νεος ιος, και να νιωθουμε την ιδια θλιψη για καθε θανατο ανεξαρτητως αιτίας.
Εννοειται οτι το καταλαβαινω, αφου το ξεκαθαρισες οτι συμφωνεις με τα μετρα προληψης.Απλα το προσθεσα στο κειμενο μου αυτο που εγραψε το ορκ και ηταν ασχετο με εσενα.Εκτος απο αυτο στο ειπα και πριν οτι εχεις δικιο σε ολα οσα λες για καρκινο τροχαια και σε ολα τα υπολοιπα που αναφερες.
 
  • Like
Αντιδράσεις: JordanRules
Ενημερωτικά να πω, σε εμας πλεον το Home Office είναι υποχρεωτικό!!!
Γραφείο μονο για να πάρουμε υπολογιστή αν δεν το έχουμε ήδη σπίτι.

Επίσης θέλει προσοχή για να μην υπάρξει το φαινόμενο της Ισπανίας.

Κάνω copy/paste status απο Prodromos "Pretty" Kevezitidis (Έλληνας Παίκτης e-Sports που μένει Ισπανία) που το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον

"Είμαι στην Ισπανία λόγω της δουλειάς μου και παρατηρώ είτε από συγγενικά μου πρόσωπα είτε από αυτα που διαβάζω στο ιντερνετ ότι στην Ελλάδα σαν να μας τρώει ο κώλος μας όσο αναφορά τον κορονοϊό. Θα σας πω τι εγινέ εδώ στην Ισπανία που από 1,6 χιλιάδες υποθέσεις πριν 3 μέρες πλέον υπάρχουν πάνω απο 6,3 χιλίαδες και είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία σε κρούσματα. Όπως και οι Έλληνες, οι Ισπανοί είναι ευχάριστος λαός, με το πού έκλεισαν τα σχολεία, πανεπιστήμια ολοι βγήκαν εξω χωρίς να νοιάζονται καθόλου για τον ιο. Με αυτό τον τρόπο ο ιός εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Δυστυχώς αυτές τις συμπεριφορές έχουμε και στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα τη γλιτώσουμε. Και για σένα που θα πείς ότι και να κολλήσεις, επειδή είσαι νέος/υγιής θα το περάσεις σαν ένα απλό κρυολόγημα σκέψου τον θείο σου, τον πατέρα σου, τον παππού σου ή την γιαγιά σου που δεν είναι τοσο δυνατοί όσο εσύ.
Δεν χρείαζεται πανικός παιδιά, να είμαστε προσεκτικοί και ευσυνείδητοι, ακολούθηστε τους κανόνες υγιεινής και υπόμονη όσο χρειάστει, θα περάσει."
 
  • Like
Αντιδράσεις: fairplay, BetLaden και goal2
ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σε συμπτώματα του COVID 19:

ΔΕΝ χορηγούμε ως αντιπυρετικά IBUPROFEN (Algofren ,Nurofen, Brufen, Seractil..) σε δισκία ή σιρόπια, καθώς και τα υπόλοιπα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη ( Ponstan, Gantil, Aspirin, Voltaren, Mesulid, Niflamol, Loxitan...)

Χρησιμοποιούμε μόνο PARACETAMOL ( Depon, Panadol, Apotel......) ρωτήστε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου υγείας παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα, άνω των 40 που είχαν λάβει ΜΣΑΦ (Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων στα αρχικά στάδια της νόσου.


Το Γαλλικο υπουργείο διέψευσε την παραπάνω είδηση ως fake....

Επίσης η δωρεά των ξενοδοχείων του Ρονάλντο δεν είναι αληθινή είδηση...
 
  • Like
Αντιδράσεις: BetLaden
Με μία αρκετά μαύρη ανάρτησή ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ζητά την θέσπιση ακόμη πιο αυστηρών μέτρων και μάλιστα άμεσα.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων που πλέον μετριέται σε μερικές χιλιάδες: Δείτε την ανάρτησή του Δείτε την ανάρτησή του «Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι αυτών που έγραψα για την αύξηση των κρουσματων .

Προχθές είχαμε 130 σήμερα 230. Αν το σενάριο αυτό είναι σωστό και είναι το ήπιο , τότε το άλλο Σάββατο θα έχουμε περίπου 1000. Σχεδόν την 25η Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση 4-5000. Δεν συνεχίζω αν και θα έπρεπε .

Η Ελλάδα έχει 600 κλίνες ΜΕΘ . Σχεδόν τελευταία στην Ευρώπη με πρώτη τη Γερμανία με 30.000. Το γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι στην Αθήνα πήγαν μαζικά στις παραλίες , φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι θα συμβεί . Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει η εκκλησία της Ελλάδος να βγάλει ανακοίνωση . Βλέπετε την Ιταλία που έχει σήμερα 20.000 κρούσματα .

Όταν οι γνωστοί μας θα πεθαίνουν αβοήθητοι στο σπίτι γιατί αυτό θα συμβεί περίπου τη μεγάλη εβδομάδα ( έχουμε σχεδόν 250 κλίνες ΜΕΘ για κορονοιο σε όλη τη χώρα ), τότε θα είναι αργά .

Ίσως χρειάζεται άμεσα σκληρά μέτρα γιατί δεν βλέπω κάτι άλλο .
 
  • Wow
Αντιδράσεις: goal2
Προληπτικά μέτρα και οδηγίες για τον κορωνοϊό από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων από όλους τους πολίτες, αλλά και από τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την εξέλιξη που υπάρχει με τα κρούσματα.

Παράλληλα δίνει μια σειρά νέων οδηγιών που απαντούν σε καθημερινές συνήθειες οι οποίες πλέον απαιτούν προσοχή.


Οδηγίες:

1. Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει στην είσοδο να υπάρχει συσκευασία απολυμαντικού.

2. Κάθε άτομο που μετακινείται εκτός σπιτιού πρέπει να φέρει μαζί του απολυμαντικό ή απολυμαντικά μαντιλάκια. Τα δοχεία απορριμμάτων που ρίχνονται, τα απολυμαντικά μαντιλάκια, που χρησιμοποίησε ο ασθενής θα πρέπει να φέρουν εσωτερική πλαστική σακούλα με ενοποιημένο σχοινί κλεισίματος.

3. Ο χώρος αναμονής(σαλόνι) θα πρέπει πριν το άνοιγμα ή μετά το πέρας της προηγούμενης χρήσης να απολυμαίνεται (δάπεδο, καρέκλες, τραπέζια). Στα τραπέζια δεν πρέπει αυτήν την περίοδο να υπάρχουν περιοδικά, και διαφημιστικά φυλλάδια.

4. Εάν έχει συσκευασία παροχής πόσιμου νερού να χρησιμοποιούνται πλαστικά κύπελλα σε θήκη και όχι χύμα.

5. Εάν η επίσκεψη στο γραφείο γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού καλό είναι να ενημερώνεται ο πελάτης ότι εάν έχει βήχα να μην προσέλθει ή εάν είναι επιτακτική ανάγκη να προσέλθει με μάσκα.

6. Χαιρετάμε με άγγιγμα των αγκώνων και κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τον συνομιλητή μας.

7. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση της τουαλέτας και όταν πιάνουμε ακάθαρτα αντικείμενα.

8. Στις μετακινήσεις με μέσα Μ.Μ. μετά την αποβίβαση απολυμαίνουμε τα χέρια μας.

Εάν το λεωφορείο έχει πολλούς επιβάτες αποφεύγουμε το πρόσωπο του συνεπιβάτη στρέφοντας το πρόσωπο μας σε λοξή θέση αριστερά η δεξιά. Μόλις φθάσουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια μας ή τα απολυμαίνουμε.

9. Εάν χρησιμοποιούμε δικό μας όχημα στις μετακινήσεις που όμως γίνεται χρήση και από άλλα άτομα θα πρέπει με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι να απολυμάνουμε τις χειρολαβές στις πόρτες το τιμόνι και τους λεβιέδες ταχύτητας και χειρόφρενου.

10. Στις οικονομικές συναλλαγές χρησιμοποιούμε την κάρτα την οποία απολυμαίνουμε μετά την χρησιμοποίηση της και όχι νομίσματα.

11. Γυρίζοντας σπίτι απολυμαίνουμε τα χέρια μας πριν μπούμε με απολυμαντικό χαρτομάντιλο ή υγρό απολυμαντικό. Βγάζουμε τα παπούτσια και τα εξώρουχα και τα βάζουμε στο μπαλκόνι να αερισθούν, πλένουμε τα χέρια μας και το πρόσωπο και αλλάζουμε εσώρουχα.
Τα ρούχα αφήνονται να αερισθούν για μισή τουλάχιστον ώρα.
Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται σε κάθε πολύωρη έξοδο από το σπίτι.

12. Δεν πηγαίνουμε γυμναστήριο και σε άλλες κλειστές εκδηλώσεις η συναντήσεις. Εφόσον έχουμε βήχα δεν πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς μάσκα. Δεν πρέπει να εκτιθέμεθα σε ψυχρό περιβάλλον

13. Ανοίγετε την πόρτα με την μύτη του παπουτσιού η τον αγκώνα, εάν η πόρτα έχει χειρολαβή με το χέρι σας και αφού μπείτε στην αίθουσα απολυμάνετε τα χέρια σας με απολυμαντικό η ένα απολυμαντικό μαντιλάκι. Δεν αγγίζουμε καταλόγους ή διαφημιστικά έντυπα.

14. Εάν ο σύντροφός σας έχει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να φοράτε και οι δύο μάσκα.
Όσοι τον φροντίζουν θα φορούν μάσκα και γάντια και την μεν μάσκα θα την αντικαθιστούν κάθε τρεις ώρες τα γάντια αμέσως μετά το τέλος της φροντίδας.

Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του δίνουμε υγρά αποφεύγοντας τα ξινά τα αλμυρά και τα γλυκά. Σε περίπτωση που δεν έχετε απολυμαντικό ούτε χαρτομάντιλα πλύνετε τα χέρια με σαπούνι.
 
Ξεκινούν σήμερα στις ΗΠΑ οι κλινικές δοκιμές εμβολίου

Οι κλινικές δοκιμές για την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας εμβολίου για την πρόληψη του νέου κορονοϊού ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στις ΗΠΑ, μετέδωσε το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο πρώτος συμμετέχων στη δοκιμή, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και διεξάγεται στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας Kaiser Permanente της Ουάσινγκτον, θα λάβει το πειραματικό εμβόλιο εντός της ημέρας, διευκρίνισε το AP.

Για τις δοκιμές, την εξακρίβωση τυχόν παρενεργειών, την πιστοποίηση και την έκδοση άδειας για τη διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου θα απαιτηθούν από 12 ως 18 μήνες, τονίζει το Ασόσιεϊτιντ Πρες, επικαλούμενο αξιωματούχους του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
  • Like
Αντιδράσεις: fairplay
''Ένας δάσκαλος έφερε μπαλόνια στο σχολείο και ζήτησε από τα παιδιά να τα φουσκώσουν όλα και στη συνέχεια να γράψει το κάθε παιδί στο μπαλόνι του ,το όνομά του .

Μάζεψαν τα μπαλόνια στο διάδρομο και ο δάσκαλος τα ανακάτεψε από άκρη σε άκρη. Ο δάσκαλος έδωσε τότε 5 λεπτά για να βρει το κάθε παιδί το μπαλόνι που είχε πάνω του το όνομά του .

Τα παιδιά έτρεξαν πάνω κάτω , κοιτάζοντας και ψάχνοντας ξέφρενα, αλλά καθώς έφτασε η ώρα και τα 5 λεπτά πέρασαν - κανένα δεν βρήκε το δικό του μπαλόνι ...

Τότε ο δάσκαλος είπε στα παιδιά να πάρουν το μπαλόνι που είχαν πιο κοντά τους και να το δώσουν σε εκείνο το παιδί του οποίου το όνομα ήταν γραμμένο πάνω στο μπαλόνι .Σε λιγότερο από 2 λεπτά το κάθε παιδί είχε το δικό του μπαλόνι.

Αυτά συμβαίνουν αν δεν κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας και αντ αυτού όλοι νοιαζόμαστε ο ένας τον άλλον.
 
  • Like
Αντιδράσεις: nicolas
ΠΟΥ: Μύθοι σχετικά με το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί σχετικά με το νέο κορωνοϊό (COVID-19), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια σειρά οδηγιών.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ μπορούν να σκοτώσουν τον νέο κορωνοϊό.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθείτε από το νέο κορωνοϊό είναι να απολυμαίνεται συχνά τα χέρια σας τρίβοντάς τα με αντισηπτικό σκεύασμα με βάση το αλκοόλ ή πλένοντας τα με σαπούνι και νερό.

Μπάνιο με ζεστό νερό ΔΕΝ εμποδίζει τη νέα ασθένεια του κορωνοϊού.

Κάνοντας μπάνιο με ζεστό νερό, δε θα εμποδίσει τον COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός ζεστού λουτρού με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας κι αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.

Ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα όπου έχουν αναφέρει κρούσματα.

Παρόλο που ο νέος κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως αρκετές ημέρες (ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας), είναι πολύ απίθανο ο ιός να παραμείνει σε μια επιφάνεια αφού μετακινηθεί, ταξιδέψει κι εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες. Αν νομίζετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να έχει μολυνθεί, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να την καθαρίσετε. Αφού την ακουμπήσετε, καθαρίστε τα χέρια σας με αντισηπτικό σκεύασμα με βάση το αλκοόλ, ή πλύνετε τα με σαπούνι και νερό.

Ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορωνοϊός είναι ένας ιός του αναπνευστικού, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα άτομο που έχει μολυνθεί βήχει ή φταρνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από τη μύτη. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας τρίβοντας τα με αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ ή πλύνετε τα με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε την στενή επαφή με οποιονδήποτε βήχει ή φταρνίζεται.

Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορωνοϊού;

Όχι. Οι στεγνωτήρες χεριών δεν είναι αποτελεσματικοί για τη θανάτωση του 2019-nCoV. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ, ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Μπορεί μια λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό;

Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι ανιχνευτές θερμότητας για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό;

Οι ανιχνευτές θερμότητας είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί αρρωστήσουν και αναπτύξουν πυρετό, είναι 2 με 10 ημέρες .

Μπορεί ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο το αλκοόλ όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμα για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV);

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως κατά του πνευμονιόκοκκου και το εμβόλιο αιμόφιλου ινφλουέντζας τυπου β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωναϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους. Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019-nCoV, συνιστάται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των ασθενειών του αναπνευστικού για την προστασία της υγείας σας.

Μπορεί η ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψει τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό;

Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τακτική ρινική πλύση με αλατούχο διάλυμα προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό. Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι οι ρινικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, οι τακτικές ρινικές πλύσεις δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο κορωνοϊό;

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωνοϊό.

Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευάλωτοι και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι καθώς ασθενούν σοβαρά. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα, καλή υγιεινή των χεριών και καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο ενάντια σε βακτήρια. Ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός κι επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για τον 2019-nCoV, μπορεί να σας χορηγηθούν αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συλλοίμωξη.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού (2019-nCoV). Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να λάβουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης με μια σειρά ή εταίρους
 
Συντονιστικό όργανο και τηλεφωνικό κέντρο βοήθειας και πληροφόρησης (2142142000) των κατοίκων της Αττικής για την επιδημία του κορονοϊού, δημιουργούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με την Περιφέρεια Αττικής.

Το Call Center θα στελεχώνουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που θα παρέχουν ιατρικές πληροφορίες και ψυχολογική υποστήριξη.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο υποστήριξης των ευπαθών ομάδων (χρόνιοι πάσχοντες, ηλικιωμένοι), με τη συμμετοχή των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Στην προσπάθεια θα συνδράμουν η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που θα διαθέσει ψυχολόγους και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και τα ΚΕΠ Υγείας των Δήμων.

Επιπρόσθετα, θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, το WEB TV του ΙΣΑ με τη συμμετοχή καταξιωμένων εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας θα παρέχει καθημερινά πληροφορίες για το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας.

Ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς της Αθήνας που έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια να συμβάλουν στην προσπάθεια θωράκισης της χώρας μας, απέναντι στην επιδημία στηρίζοντας εθελοντικά την εθνική προσπάθεια.

(Για αιτήσεις μπορούν να συμπληρώνουν την φόρμα πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.isathens.gr/forma-til-kentro-pliroforiwn-voitheias-coronavirus.html)
 
Χωρίς λόγια... βγάζουμε τα συμπεράσματα μας και προσέχουμε να μην ακολουθήσουμε τα λαθη των Ιταλων και Ισπανών.

FB_IMG_1584357944255.jpg
 
Δεν υπάρχει σωτηρία :(
Αν κράζαμε αυτούς που θέλανε καρναβάλια, τούτοι εδώ είναι για κλωτσιές.
Δεν έχω λόγια, μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους που βλέπουν όλη μέρα ειδήσεις
και θα πρεπε να φοβούνται περισσότερο και να προσέχουν περισσότερο.

Προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτή την πανδημία και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν
συντομότερα στην "κανονικότητα" και δεν σκέφτονται τίποτα.
Πέρα απ' τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να χαθούν, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση
ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων θα καταστραφούν οικονομικά και θα μείνουν στο δρόμο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian και fairplay
21 νέα κρούσματα σήμερα λέει η νεότερη ενημέρωση. Στα 352 το σύνολο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: BetLaden
Άσχημη εξέλιξη....



Κοροναϊός: Σοβαρά κρούσματα και νέων σε Γαλλία και Ιταλία - Τι απάντησε ο Τσιόδρας

Ανησυχία προκάλεσαν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, όπως στη μεγάλη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε πως στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον κρούσματα με σοβαρά συμπτώματα ακόμη και ατόμων ηλικίας 30 και 40 ετών, χωρίς επιβαρυμένη υγεία. Οι πληροφορίες προκάλεσαν φόβους ακόμη και ερωτήματα για πιθανή «μετάλλαξη» του ιού, καθώς έχει ανακοινωθεί πως στους νέους τα συμπτώματα είναι ήπια. Οι ειδικοί, βάσει στοιχείων, διαψεύδουν τα περί «μετάλλαξης», επιβεβαιώνουν ωστόσο στατιστικά το «άνοιγμα του κύκλου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Γάλλος καθηγητής ιολογίας, που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Για το θέμα μίλησε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη τακτική ενημέρωση για τις εξελίξεις της πανδημίας.

Σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε για τα δημοσιευματα στον διεθνή Τύπο και τον κίνδυνο να υπάρχει μια χαλαρότητα από τους νέους, καθώς έχει αναφερθεί πως στις νεότερες ηλικίες τα συμπτώματα είναι ήπια, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κεντρικό μήνυμα είναι πως αυτός ο ιός μπορεί να μας επηρρεάσει όλους. Όντως υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά μηνύματα κυρίως από τη Γαλλία, πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι σοβαρά στην υγεία τους αν και είναι νέοι. Αυτο είναι σπάνιο και δεν συμβαίνει συχνά με το νέο ιό, πρέπει όμως να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας, όλοι. Ακόμα περισσότεροι οι ευπαθείς ομάδες, που θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από νέους».

Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, o επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Νοσοκομείου Τενόν στο Παρίσι, Ζιλ Πιαλού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι πλέον καθόλου σπάνιο να βλέπεις νέους ανθρώπους δίχως παθολογικά αίτια να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος ανοίγει». Ο Ντιλίλι Ανάε, επικεφαλής της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο στο Γκαρς δυτικά του Παρισίου, σημείωσε ότι και εκεί παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτές οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις, προκάλεσαν ανησυχία ακόμη και αναφορές για πιθανή μετάλλαξη του ιού, ωστόσο ο καθηγητής Jean-Michel Constantin, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γαλλικής ιατρικής εταιρείας για την Ανάνηψη, μιλώντας επίσης στην εφημερίδα Le Parisien, τονίζει πως «ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί», αλλά αποδίδει τα κρούσματα στους νέους στην αστραπιαία εξάπλωση και διασπορά, η οποία στατιστικά θα οδηγήσει σε ορισμένα σοβαρά κρούσματα και σε νεότερο πληθυσμό. «Η εξήγηση που δίνω είναι ότι η διάδοση του ιού είναι τόσο μεγάλη ώστε να παρουσιάζονται και πολλά σοβαρά περιστατικά στους νέους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η Le Parisien, στο δημόσιο διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό, την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο ανέφερε: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα που θα επηρεάσει νεότερους ανθρώπους που είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ασθένεια που όμως πλέον θα χρειάζονται και αυτοί θεραπεία».

«Ο τύπος ασθενή αλλάζει»

Σημειώνεται ότι παρόμοια εξέλιξη υπάρχει και στην Ιταλία με τους ασθενείς με κοροναϊό να γίνονται όλο και νεότεροι. «Ο τύπος του ασθενή αλλάζει», υποστηρίζει ο Λούκα Λορίνι, επικεφαλής τμήματος αναισθησίας σε νοσοκομείο της Βόρειας Ιταλίας. «Είναι αρκετά νεότεροι, μεταξύ 40 και 45 ετών και τα περιστατικά είναι πιο περίπλοκα». Τον τελευταίο καιρό τα νοσοκομεία στη Λομβαρδία έρχονται αντιμέτωπα με όλο και παραπάνω περιπτώσεις ανθρώπων ηλικιών από 25 έως 50 ετών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης
 
Στρατηγικη της Αγγλιας ειναι η μεταδοση του ιου,το εχουν αποφασισει απο τωρα οτι θα εχουν πανω απο 400.000 νεκρους και απλα προσπαθουν να σωσουν την οικονομια τους, και αντι να κλεισουν ολες οι χωρες τα "συνορα" τους με αυτους τους παλαβους,(ηδη ερχονται καθημερινα στην Ελλαδα Ελληνες που κατοικουν εκει),μπορει κανονικα να ερθει καποιος απο εκει στην Ελλαδα, και απλα τον βαζουν σε κατ οικον περιορισμο.Ναι μας επεισαν, θα μεινουν μεσα στα σπιτια τους κλεισμενοι, ειμαστε σιγουροι.
Εν τω μεταξυ στην Ιταλια 349 νεοι θανατοι σημερα, και μεχρι προχθες διαβαζα αρθρα για γκρουπ Ιταλων τουριστων που ερχοντουσαν στην Κρητη.
Κατα τα αλλα μας ενοχλησαν οι μεταναστες στον Εβρο.
 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian και BetLaden

oι γερμανοι εχουν βρει το εμβολιο φαινεται
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: BetLaden
Αστραπιαία εξάπλωση της «επιδημίας παραπληροφόρησης»

SHEERA FRENKEL, DAVEY ALBA, RAYMOND ZHONG / THE NEW YORK TIMES

Mία απλή αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν έχοντας διαφύγει τον έλεγχο.

Τις πρώτες ημέρες της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από συνωμοσιολογικούς ψιθύρους, σχετικά με τη δημιουργία του φονικού κορωνοϊού COVID-19 σε κρατικό κινεζικό εργαστήριο. Στη συνέχεια το Διαδίκτυο πλημμύρισε από δήθεν αποτελεσματικές θεραπείες: μαντζούνια, βότανα, τζελ, υγρά, και σκόνες που χαρίζουν ανοσία έναντι του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι συκοφαντίες εναντίον κυβερνήσεων και προσωπικοτήτων και οι ρατσιστικές επιθέσεις. Η Ταϊβάν, ισχυρίζονταν κάποιοι, απέκρυπτε τους πραγματικούς θανάτους ή ότι για τη διάδοση του κορωνοϊού ευθυνόταν αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Αλλοι ισχυρίζονται ότι Ιταλοί είχαν βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον των Κινέζων επισκεπτών που θεωρούσαν υπεύθυνους για τη μετάδοση του επικίνδυνου παθογόνου παράγοντα.

Τίποτα από αυτά δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια.

Τον COVID-19, που μεταδίδεται αστραπιαία σε όλη την υφήλιο, ακολουθεί η «επιδημία παραπληροφόρησης», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποτρέψουν την επικίνδυνη διάδοση τέτοιων «fake news». Facebook, Twitter και Google ισχυρίζονται ότι αφαιρούν τις ψευδείς πληροφορίες για τον κορωνοϊό μόλις τις εντοπίζουν και ότι συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας και άλλους κυβερνητικούς φορείς με στόχο της διασφάλιση της ορθής πληροφόρησης των πολιτών για το θέμα.

Ωστόσο, μία απλή αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτει εκατοντάδες φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να υπάρχουν έχοντας διαφύγει των ελέγχων. Ολα αυτά, βέβαια, δεν περιορίζονται στην αγγλική γλώσσα, αλλά θα τις εντοπίσει κανείς στα εβραϊκά, στα φαρσί, στα ουρντού και στην ινδική γλώσσα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μετάδοση του ιού σε όλο τον κόσμο. Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, που θέλουν να θωρακίσουν την αλήθεια, συνήθως δεν καταφέρνουν να παρακολουθήσουν, να προλάβουν και τελικά να εξουδετερώσουν τους ψεύτες και τους απατεώνες του Διαδικτύου. Το Facebook, το Twitter και το YouTube υποστηρίζουν ότι καταβάλλουν προσπάθειες να στρέψουν τους χρήστες σε αξιόπιστες πηγές ιατρικών πληροφοριών και ότι βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ. Το Facebook απαγορεύει περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους χρήστες, όπως ισχυρισμούς που αποτρέπουν τις θεραπείες ή προωθούν παράδοξα και επικίνδυνα προληπτικά μέσα, ενώ οι διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες σημειώνονται ως «ψευδείς» μόλις ελεγχθούν από τους μηχανισμούς της ιστοσελίδας. Οταν κάποιος χρήστης προσπαθεί να μοιραστεί τέτοιες θεωρίες, ένα μήνυμα τον προειδοποιεί ότι το περιεχόμενο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αυτή η πολιτική, ωστόσο, δεν απέτρεψε τα μέλη κλειστών ομάδων του Facebook από τη μετάδοση αναληθών πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό. Πέρα από τα αδιάκριτα βλέμματα στο Facebook, ομάδες, μία από τις οποίες έχει 100.000 μέλη, διαδίδουν διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες, όπως ότι ο COVID-19 είναι ανακάλυψη των φαρμακοβιομηχανιών για να πωλήσουν περισσότερα φάρμακα και εμβόλια. Η ιστοσελίδα έχει προσφέρει δωρεάν χώρο διαφήμισης στον ΠΟΥ προκειμένου να αποκτήσουν οι χρήστες πρόσβαση σε σωστή πληροφόρηση.

Το Twitter, επίσης, αναγνώρισε ότι στον ιστότοπο πράγματι δημοσιεύονται παραπλανητικές πληροφορίες. Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ντελ Χάρβεϊ, ισχυρίζεται ότι δεν έχουν εντοπιστεί μεγάλης κλίμακας προσπάθειες για τη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό.

Το YouTube, ιδιοκτησίας Google, επίσης ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον ΠΟΥ κατά της παραπληροφόρησης. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Φαρσάντ Φαντλού δήλωσε ότι η ιστοσελίδα εφαρμόζει κανόνες που απαγορεύουν την ανάρτηση βίντεο που «προωθούν ιατρικώς αβάσιμες μεθόδους για την πρόληψη του κορωνοϊού αντί της αναζήτησης ιατρικής θεραπείας». Δεκάδες βίντεο, όμως, εξακολουθούν να υπόσχονται θεραπείες. Σε πολλές, στη θέση των σχολίων, υπάρχουν σύνδεσμοι που οδηγούν τους χρήστες σε ιστοσελίδες που υπόσχονται θεραπείες, ενώ στην πραγματικότητα στοχεύουν στην υποκλοπή στοιχείων των πιστωτικών τους καρτών και των προσωπικών τους δεδομένων.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Check Point εντόπισε περισσότερες από τέσσερις χιλιάδες ιστοσελίδες για τον COVID-19, που ξεκίνησαν να λειτουργούν στις αρχές του έτους. Από αυτές το 3% θεωρείται «κακόβουλο» και το 5% «ύποπτο». Επίσης, έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Sophos κατέγραψε αύξηση της αποστολής παραπλανητικών ηλεκτρονικών επιστολών σε πολίτες της Ιταλίας, όπου μαίνεται η επιδημία. Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα συνημμένο αρχείο, που δήθεν περιλαμβάνει θεραπείες της ιογενούς πνευμονίας. Οταν το αρχείο «κατέβει», τοποθετεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή.

Τον περασμένο μήνα και ο ΠΟΥ προειδοποίησε για τη μαζική αποστολή μέιλ, που δήθεν προέρχονται από εκπροσώπους του διεθνούς Oργανισμού. Στην πραγματικότητα αυτά τα μέιλ μεταφέρουν ένα κακόβουλο κώδικα, που δίνει στον χειριστή του πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του θύματος.

Ο αρχισυντάκτης των ιατρικών θεμάτων για το NewsGuard, μία νεοσύστατη εταιρεία που προσπαθεί να σταματήσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο, επισημαίνει ότι η ιατρική φύση του προβλήματος του κορωνοϊού, το καθιστά διαφορετικό από όλες τις άλλες συνωμοσιολογικές θεωρίες, που έχουν αντιμετωπίσει οι χρήστες στο παρελθόν.

Επειδή, οι πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 εξελίσσονται και μετασχηματίζονται σε πραγματικό χρόνο, είναι πολύ ευκολότερο για οποιονδήποτε το επιθυμεί, να προωθήσει ψεύδη. Σίγουρα χρειάζεται να περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού άνθρωποι με επιστημονική κατάρτηση ή και δημοσιογράφοι, ξεσκεπάσουν τα ψέματα και αποκαταστήσουν την αλήθεια.
 
Ο κορωνοϊός, η πανδημία και το «μένουμε σπίτι μας» έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας.

Πλέον στην καθημερινότητά μας καλούμαστε να μειώσουμε τις μετακινήσεις μας, τις συναναστροφές μας και να περάσουμε όσον τον δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται μέσα στο σπίτι μας.

Η εσωστρέφεια αυτή οδηγεί βεβαίως στο να περνάμε περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αντλώντας μια τεράστια γκάμα πληροφοριών και ειδήσεων.

Η γραμμή ωστόσο μεταξύ της ενημέρωσης και της υπερβολής είναι αρκετά λεπτή και πολλές φορές η ανησυχία γίνεται καθαρός φόβος οδηγώντας στον πανικό.

Καλό θα ήταν λοιπόν, έτσι όπως πλένουμε τα χέρια μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό, να «φιλτράρουμε» και τις πληροφορίες που δεχόμαστε.

Περιορίστε τις πηγές ενημέρωσης

Τι λένε λοιπόν οι ειδικοί; «Υπάρχει ένας τόνος πληροφοριών εκεί έξω. Η πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε ποιες πληροφορίες είναι ακριβείς» λέει ο Lynn Bufka, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο CNN, προτείνοντας τα ακόλουθα βήματα:

-Βρείτε μερικές πηγές που εμπιστεύεστε και κολλούν μαζί τους.
-Περιορίστε τη συχνότητα των ενημερώσεών σας.
-Αφήστε λίγο το κινητό
-Εφαρμόστε την αυτοπειθαρχία των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Προσδιόρισε τον φόβο σου

Μια πανδημία μπορεί να σου προκαλέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα, αλλα καλό θα ήταν να εξετάσεις πραγματικά ποιες συγκεκριμένες απειλές σε ανησυχούν.

Πιστεύεις για παράδειγμα ότι ο κοροναϊός μπορεί να αποβεί μοιραίος αν αρρωστήσεις από αυτόν;

«Ο φόβος του θανάτου μπαίνει σε έναν από τους βασικούς μας υπαρξιακούς φόβους», λέει η Bufka.

«Αλλά πρέπει να σκεφτείτε τι είναι ο φόβος σας και πόσο ρεαλιστικός είναι. Εξετάστε τον προσωπικό σας κίνδυνο και πόσο πιθανό είναι να έλθετε σε επαφή με τον ιό».

Και ακόμη και αν ο μεγαλύτερος φόβος σας πραγματοποιηθεί και εσείς ή κάποιος που αγαπάτε αρρωστήσει ίσως να μην έχετε σκεφτεί πραγματικά τι θα ακολουθήσει.

Ναι, μπορεί να νοσήσετε. Ναι, ίσως χρειαστεί θεραπεία. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα , η ελπίδα δεν έχει χαθεί . «Έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε την πιθανότητα να συμβεί κάτι και τείνουμε να υποτιμούμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτό», λέει η Bufka.

Δώστε προσοχή στις βασικές σας ανάγκες
Εν ολίγοις, περιοριστείτε μόνο στο να σκέφτεστε πράγματα μόνο σχετικά με τον κοροναϊό και ξεχνάτε τις βασικές, υγιείς πρακτικές που επηρεάζουν την ευημερία σας κάθε μέρα.

«Σε περιόδους άγχους, έχουμε την τάση να ελαχιστοποιούμε τη σημασία της καθημερινής μας ρουτίνας όταν πρέπει πραγματικά να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν», λέει ο Bufka. Βεβαιωθείτε ότι:

-Κοιμάστε αρκετά
-Διατηρείτε σωστή διατροφή
-Βγαίνετε έξω συχνά
-Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα
 
  • Like
Αντιδράσεις: okonski και Eric Castel
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης δινει συμβουλές.

Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συστάσεις κατά του κορωνοϊού

«Συνιστάται καλός αερισμός των σπιτιών έτσι κι αλλιώς, για λόγους αποφυγής της έκθεσης στον ιό. Αυτό, όμως, βοηθάει και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον εσωτερικό χώρο»,

Κορωνοϊός και χημικά

«Πολλά από τα χημικά στα απορρυπαντικά είναι καρκινογόνα και γι' αυτό είναι αναγκαίο να ακολουθεί ο κόσμος τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες για τη χρήση τους, ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά το χημικό φορτίο στους εσωτερικούς χώρους. Είναι γεγονός ότι για να προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά κάνουν ακόμη πιο εντατικό καθαρισμό στα παιδικά αντικείμενα και χώρους, που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη η έκθεση των παιδιών στα χημικά.
Μη δώσουμε το λάθος μήνυμα, αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η καλή απολύμανση των εσωτερικών χώρων έναντι του ιού, αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχει μέτρο, που σημαίνει ότι ακολουθούμε τις οδηγίες στα απολυμαντικά προϊόντα, οι οποίες υπάρχουν για κάποιον σκοπό», εξηγεί ο καθηγητής.

Συμμόρφωση με μέτρα πρόληψης κορωνοϊού

O καθηγητής του ΑΠΘ διδάσκει και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών στην Πάβια, κοντά στο Μιλάνο. Μεταφέροντας το πώς βιώνει η εκεί ερευνητική του ομάδα την κατάσταση και επισημαίνοντας την ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά στην Ιταλία είναι σε φάση κατάθλιψης. Κάνουμε καθημερινά τηλεδιάσκεψη για να τους εμψυχώσουμε από εδώ. Δεν είναι απλό, βλέπουν να πεθαίνουν άνθρωποι γύρω τους. Αυτό δεν το έχουμε ζήσει εμείς ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό να το πάρουμε σοβαρά οι Έλληνες αυτό που συμβαίνει. Γενικά είμαστε χαλαροί τύποι, δεν πρέπει να είμαστε τόσο χαλαροί. Αξίζει τον κόπο για μια φορά να σοβαρευτούμε. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, πιο σημαντικό από ό,τι πάρα πολύς κόσμος νομίζει αυτή τη στιγμή».
 

Προγνωστικά

  • 19:45
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Φιορεντίνα - Βικτόρια Πλζεν
  • 19:45
    COSMOTE SPORT 9 HD
    • Λιλ - Άστον Βίλα
  • 20:00
    COSMOTE SPORT 2 HD
    • European Football Show Greek Edition 2023-24
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • Ρόμα - Μίλαν
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • Γουέστ Χαμ - Λεβερκούζεν
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Αταλάντα - Λίβερπουλ
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Μαρσέιγ - Μπενφίκα
  • Αύριο 19-04-2024
  • 00:05
    COSMOTE SPORT 2 HD
    • European Football Show 2023 -24
  • 20:15
    ΕΡΤ3
    • Ολυμπιακός - Προμηθέας
  • Αύριο 19-04-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 12:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 14:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 19:30
    Novasports 6HD
    • WTA 500 Porsche Tennis Grand Prix
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • Ertzan Ertzan:
    α γι'αυτό διεκόπη λέω και εγώ τι έγινε εδώ
  • PANATHA PANATHA:
    Για αυτο ειμαι εγω εδω...να ενημερωνω για τα παντα :bravo: :ROFLMAO: :p
  • B Forum Bot:
    Ο χρήστης BraShaVa8888 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "|_ Λάϊβ _|" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Infobetakias Forum Bot:
  • Ertzan Ertzan:
    σύμφωνα λέει με τα Ελληνικά μέσα όπως διάβασα η Πανάθασπορ αποφάσισε να αγοράσει τον Γιάννη Γκούμα της Τουρκίας. Πολύ καλή κίνηση μπράβο :smk1:
  • Ertzan Ertzan:
    Σύμφωνα με τον προπονητή Ισμαήλ Καρτάλ πλην του Οστερβόλντε όπου εγχειρίστηκε και του Πέρεζ δεν υπάρχει κάποια απουσία. Άρα αυτό που περιμένω και περιμένουν το 99% όσων βλέπουν την Fener περιμένουμε την παρακάτω ενδεκάδα

    Λιβακόβιτς

    Οσάγι Σαμουέλ-Τζίκου-Μπεκάο-Καντίογλου

    Ισμαηλ Γιουκσέκ-Φρέντ
    Σιμάνσκι
    Καχβετζί-Τάντιτς
    Τζέκο
    αυτή είναι η εργοστασιακή ρύθμιση της Fener εδώ δεν χρειάζεσαι καν προπονητή όλα λειτουργούν στον αυτόματο
  • PANATHA PANATHA:
    Που το διαβασες αυτο?
  • Ertzan Ertzan:
    σύμφωνα με την beisports τουρκίας είναι δημοσίευμα του sportime λέει
  • Ertzan Ertzan:
    κατηγορήθηκε ο ερωτιάρης για ντόπα? μάλλον το παράκανε με τα βιάγκρα :smk1:
  • PANATHA PANATHA:
    To Sportime εχει πιασει πατο....μην το πιστευεις ποτε...
  • PANATHA PANATHA:
    Εσυ φυσικα γελας αλλα η ιστορια με τον Ιωαννιδη εδειξε μια ακομα φορα ποσο πατο εχουν πιασει τα social....ο καθε ηλιθιος γραφει οτι σαχλαμαρα του ερθει χωρις φυσικα συνεπειες....και παλι καλα που μεσα σε λιγες ωρες αποδειχτηκε η υποθεση μουφα....και δεν τραβηξε
    2-3 μερες....
  • Ertzan Ertzan:
    μα για γέλια είναι η κατάσταση, Στην σήμερον ημέρα δεν απορώ για τίποτα πραγματικά
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 ΤΕΛΙΚΟΣ (20-21/4/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
  • Ertzan Ertzan:
    Στα δικά μου μάτια με την ενδεκάδα που έχει κατεβάσει η Fener και είναι αυτή που έγραψα παραπάνω η Fener κανονικά κερδίζει 2-0 τουλάχιστον όμως επειδή η μπάλα είναι πόρνη που έλεγε και ο Όσιμ όλα όσα βλέπουμε μπορούν να πάνε στράφη (δείτε τα χθεσινά)
  • Ertzan Ertzan:
    Ο Ατζούν έδειξε για άλλη μια φορά πόσο μεγάλος οπαδός της Fenerbahce είναι και τον αγώνα θα τον δείξει το ελεύθερο TV8 :smk1:
  • Ertzan Ertzan:
    με την είσοδο του Ζάιτς η Fener παίζει με 10 παίκτες αυτήν την στιγμή
  • PANATHA PANATHA:
    Εγω λεω θα πανε στα πεναλτι
  • Ertzan Ertzan:
    μακάρι
  • Ertzan Ertzan:
    ο Τζίκου κρατάει την άμυνα
  • Ertzan Ertzan:
    αυτην την στιγμή η Fener παίζει με 10 παίκτες
  • Ertzan Ertzan:
    μπαίνει ο Κρούνιτς μάλιστα
  • Ertzan Ertzan:
    αν ο Ολυμπιακός μπορέσει και σκοράρει μαγκιά του πραγματικά, αν χάσει είναι άξιος της μοίρας του
  • Ertzan Ertzan:
    Τώρα ο προπονητής της Fener τα "γάμησε" αλλά σου λέει δεν έρχεται ο Ολυμπιακός οπότε μπορώ να τους βάλω
  • Ertzan Ertzan:
    όπως έγραφα και σε έναν φίλο πέραν Μπατσουάγι δεν θα άλλαξα κανέναν και ας χρειαστεί να τους κοπούν τα πόδια, ίσως αντί Μπεκάο αν τραυματίστηκε να έβαζα Μπονούτσι για τα πέναλτι
  • Ertzan Ertzan:
    Krunic, Zaijc, Under, Caglar ότι άχρηστο υπάρχει έβαλε ο ανίκανος
    Ertzan Ertzan: Krunic, Zaijc, Under, Caglar ότι άχρηστο υπάρχει έβαλε ο ανίκανος