Πανδημία και... #μένωσπίτι

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σημαντική πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας


Μοντέλο πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιούργησαν δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Τα πορίσματα τους, με μικρό περιθώριο απόκλισης ή λάθους όπως εκτιμούν, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού αφορούν στο μεγάλο ζητούμενο και σε αυτό που περιμένουμε όλοι: Πότε η επιδημία θα κάνει τον κύκλο της και θα επανέλθει, σταδιακά, η κανονικότητα.

Οι καθηγητές Γιώργος Τσιρώνης και Γιώργος Μπαρμπαρής, από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, στη μελέτη τους αξιοποίησαν ως βάση τα επίσημα δεδομένα από την Κίνα, της χώρας από όπου ξεκίνησε η πανδημία και που τώρα φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό την έχει ξεπεράσει, και τα συνδύασαν με τα αναλυτικά δεδομένα που προκύπτουν μέχρι τις 30 Μαρτίου σε 8 χώρες.

Μελετώντας την εξέλιξη της επιδημίας και την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα αυτή, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει αντίστοιχα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι ευρωπαϊκές χώρες, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ή δεν «παρέμβει» κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας, αντίστοιχη θα είναι η εξέλιξη και στην Ευρώπη.

Η ανάλυση τους προβλέπει τον αναμενόμενο αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση και βεβαίως τη διάρκεια της επιδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ιταλία και η Γερμανία έχουν ξεπεράσει την «κορύφωση» της πανδημίας και από εδώ και πέρα τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται. Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το στάδιο τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 8 χώρες.

Η Ελλάδα, θα φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων στις 6 Απριλίου, ενώ, σύμφωνα πάντα με το μοντέλο, θα ανακοινώνει καθημερινά κρούσματα, με μειωτική τάση, μέχρι τις 27 Μαϊού, όποτε και αναμένεται να μην υπάρχουν νέα κρούσματα, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό. Και εάν, βεβαίως, τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.

Το ποσοστό λάθους για τα δεδομένα αυτά για τη χώρα μας φτάνει το 9,6%, κι αυτό λόγω του πολύ μικρού -συγκριτικά- αριθμού κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί.

Στην τελευταία στήλη στον πίνακα φαίνεται η πρόβλεψη για τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων. Στη χώρα μας, αναμένεται συνολικά να έχουμε 3.716 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Screenshot_20200405-133555_Samsung Internet.jpg


Οι ημερομηνίες είναι ενδεικτικές με βάση τα στοιχεία της 30ης Μαρτίου και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται απόκλιση μερικών ημερών.

Η εξέλιξη της πανδημίας βάσει των κρουσμάτων στην Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει «ομαλά», ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι βρίσκονται στη φάση της διαρκούς αύξησης των κρουσμάτων.

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που εφαρμόστηκαν από νωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση βάσει του αριθμού των κρουσμάτων φαίνεται σταθερή και διαχειρίσιμη, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ η «κορύφωση» είναι πιο «υψηλή» στατιστικά, όπως και ο αναλογικός αριθμός των κρουσμάτων», αναφέρουν στην έρευνα τους οι επιστήμονες.

Το διάγραμμα για την Ελλάδα:

20200405_133826.jpg


To zougla.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Γιώργο Τσιρώνη ο οποίος μας ανέλυσε τη μεθοδολογία της έρευνας αλλά και τα πορίσματα.


 
  • Like
Αντιδράσεις: grace_kelly
Από πού ήρθε ο κορονοϊός, και πού θα μας πάει; Συνέντευξη με τον επιδημιολόγο Rob Wallace

Μια συνέντευξη με τον Rob Wallace, επιδημιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “Big Farms Make Big Flu” – πηγή: unevenearth.org.

Μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορονοϊός;

Εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι στο χρονολόγιο της τοπικής εξάπλωσης του Covid-19: νωρίς, στην κορύφωσή του, αργά; Πόσο καλά ανταποκρίνεται το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή σου; Τι ηλικία έχεις; Είναι καταβεβλημένο το ανοσοποιητικό σου; Ποια είναι η κατάσταση της υγείας σου; Και για να ρωτήσω κάτι μη διαγνώσιμο: ευθυγραμμίζεται με τον ιό η ανοσογενετική σου (το γενετικό υπόβαθρο του ανοσοποιητικού σου) ή όχι;


Οπότε όλη αυτή η φασαρία για τον κορονοϊό είναι απλώς μια εκστρατεία φόβου;

Όχι, καθόλου. Σε επίπεδο πληθυσμού, ο Covid-19 παρουσίασε θνητότητα (ποσοστό θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα) μεταξύ 2-4% κατά την έξαρσή του στη Γουχάν. Εκτός Γουχάν, η θνητότητα φαίνεται να πέφτει στο 1% ή και λιγότερο, αλλά παρουσιάζει κορυφώσεις εδώ κι εκεί, όπως στην Ιταλία και τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζει διακύμανση που δεν μοιάζει να συγκρίνεται ούτε με τον SARS (10%), ούτε με τη γρίπη του 1918 (5-20%), ούτε με τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1 (60%), ούτε με τον Έμπολα που έφτασε και το 90%. Αλλά απ’ την άλλη, ξεπερνά σίγουρα κατά πολύ την εποχική γρίπη που κυμαίνεται στο 0,1%. Η επικινδυνότητά του ωστόσο δεν έχει να κάνει μόνο με τη θνητότητά του, αλλά και με αυτό που αποκαλούμε διεισδυτικότητα ή επιθετικότητα: το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που θα προσβληθεί από τον ιό.


Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Το παγκόσμιο ταξιδιωτικό δίκτυο έχει συνδεσιμότητα πρωτοφανή στην ιστορία. Χωρίς εμβόλια ή εξειδικευμένα αντιϊκά για τον συγκεκριμένο κορονοϊό, και χωρίς καμία ανοσία αγέλης σε αυτόν στην παρούσα φάση, ακόμα και μια θνητότητα που θα κυμανθεί στο 1% συνεπάγεται σημαντικό κίνδυνο. Με μια περίοδο επώασης μέχρι δύο εβδομάδες και με σημαντικές ενδείξεις μετάδοσης πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων – πριν καταλάβει κανείς ότι έχει κολλήσει – πολύ λίγα σημεία του πλανήτη θα μείνουν ανέγγιχτα απ’ τον ιό. Αν για παράδειγμα ο Covid-19 καταγράψει 1% θνητότητα επί ενός συνόλου 4 δισεκατομμυρίων φορέων, μιλάμε για 40 εκατομμύρια νεκρούς. Ένα μικρό ποσοστό ενός μεγάλου αριθμού είναι επίσης μεγάλος αριθμός.


Αυτά είναι τρομακτικά νούμερα για έναν παθογόνο παράγοντα που είναι φαινομενικά ελάχιστα λοιμογόνος…

Σίγουρα. Και είμαστε μόλις στην αρχή της εξάπλωσης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πολλοί νέοι ιοί αλλάζουν συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Η μολυσματικότητα, η λοιμοτοξικότητα ή και τα δύο μπορεί να μειωθούν. Απ’ την άλλη μεριά, η λοιμοτοξικότητα μπορεί να ενταθεί από επόμενες εξάρσεις. Το πρώτο κύμα της πανδημίας γρίπης την άνοιξη του 1918 ήταν σχετικά ήπιο. Αλλά το δεύτερο και το τρίτο κύμα τον επόμενο χειμώνα είχαν εκατομμύρια θύματα.


Κάποιοι αμφισβητούν τη σοβαρότητα της πανδημίας με το επιχείρημα ότι η τυπική εποχική γρίπη έχει πολύ περισσότερους ασθενείς, αλλά και νεκρούς. Τι λες γι’ αυτό;

Θα είμαι ο πρώτος που θα πανηγυρίσει αν η επιδημία αποδειχθεί “μούφα”. Αλλά η προσπάθεια να υποτιμηθεί ο Covid-19 ως πιθανός κίνδυνος με την επίκληση άλλων θανατηφόρων ασθενειών, και ιδίως της γρίπης, είναι μια ρητορική τακτική για να απαξιωθεί η παγκόσμια κινητοποίηση για τον κορονοϊό.


Οπότε λες ότι η σύγκριση με την εποχική γρίπη είναι αδόκιμη;

Η σύγκριση δύο παθογόνων σε διαφορετικά σημεία των επιδημικών τους καμπυλών δεν έχει νόημα. Ναι, η εποχική γρίπη μολύνει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως και σκοτώνει, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι 650.000 άτομα τον χρόνο. Ωστόσο ο Covid-19 μόλις ξεκίνησε την επιδημιολογική του διαδρομή. Και, σε αντίθεση με τη γρίπη, γι’ αυτόν δεν έχουμε ούτε εμβόλιο, ούτε ανοσία αγέλης για να καθυστερήσουμε τη διάδοσή του και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς.


Ακόμα πάντως και αν η σύγκριση είναι παραπλανητική, και οι δύο ασθένειες οφείλονται σε ιούς της ίδιας ομάδας, τους ιούς RNA. Και οι δύο επιδρούν στην περιοχή του στόματος και του λαιμού, μερικές φορές και στους πνεύμονες, κι επίσης είναι και οι δύο ιδιαίτερα κολλητικοί.
Αυτές είναι επιφανειακές ομοιότητες που χάνουν ένα κρίσιμο κομμάτι της σύγκρισης δύο παθογόνων. Γνωρίζουμε πολλά για τη δυναμική της γρίπης, αλλά ελάχιστα για αυτήν του Covid-19 που είναι μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Μάλιστα, πολλά στοιχεία για τον Covid-19 θα παραμείνουν άδηλα μέχρι η επιδημία να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το ζήτημα δεν είναι να αντιπαραβάλουμε τον Covid-19 με τη γρίπη, αλλά να τα σκεφτούμε αθροιστικά. Η ανάδυση πολλαπλών λοιμώξεων δυνάμει πανδημικών, που θα επιτίθενται στους πληθυσμούς συνδυαστικά: αυτό είναι που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο από κάθε τι άλλο.


Κάνεις έρευνα πάνω στις επιδημίες και τις αιτίες τους για πολλά χρόνια. Στο βιβλίο σου Big Farms Make Big Flu επιχειρείς να συνδέσεις τις πρακτικές της βιομηχανικής αγροτικής παραγωγής, της βιολογικής γεωργίας και της ιϊκής επιδημιολογίας. Ποια είναι τα βασικά σου ευρήματα;

Ο πραγματικός κίνδυνος της κάθε νέας επιδημίας είναι η αποτυχία ή, καλύτερα, η σκόπιμη άρνηση να καταλάβουμε ότι ο Covid-19 (και ο κάθε αντίστοιχος ιός) δεν είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. Η ολοένα αυξανόμενη εμφάνιση τέτοιων ιών συνδέεται στενά με την παραγωγή τροφίμων και την κερδοφορία των πολυεθνικών του τομέα. Όποιος θέλει να καταλάβει γιατί οι ιοί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι πρέπει να ερευνήσει το βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο και ιδίως την κτηνοτροφία. Προς το παρόν, ελάχιστες κυβερνήσεις, και ελάχιστοι επιστήμονες, μοιάζουν αποφασισμένοι να το κάνουν. Μάλλον το αντίθετο.
Όταν εμφανίζεται μια νέα επιδημία, οι κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ, ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού κατεστημένου, εστιάζουν στην έκτακτη κατάσταση που έχουν μπροστά τους και αδιαφορούν για τις δομικές αιτίες που οδηγούν τόσο πολλούς περιθωριακούς παθογόνους παράγοντες στην ξαφνική παγκόσμια διασημότητα, τον ένα μετά τον άλλον.


Ποιος φταίει;

Ανέφερα ήδη τη αγροτοβιομηχανική παραγωγή, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη εικόνα. Το κεφάλαιο πρωτοστατεί στην αρπαγή γαιών στα τελευταία παρθένα δάση και στις τελευταίες μικρές καλλιέργειες του πλανήτη. Οι επενδύσεις αυτές οδηγούν στην αποψίλωση των δασών και εμμέσως στην ανάδυση νέων ασθενειών. Η λειτουργική ποικιλομορφία και πολυπλοκότητα που εκπροσωπούν αυτές οι μεγάλες εκτάσεις γης “βελτιστοποιούνται” με τέτοιο τρόπο που μέχρι πρότινος περιορισμένοι παθογόνοι παράγοντες διαχέονται στα τοπικά κοπάδια και τις ανθρώπινες κοινότητες. Με δυο λόγια, ως πρωταρχικά επίκεντρα της επιδημίας πρέπει να λογίζονται τα κέντρα του παγκόσμιου κεφαλαίου: το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ κ.λπ.


Για ποιες ασθένειες ισχύει αυτό;

Στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχουν παθογόνοι παράγοντες χωρίς το κεφάλαιο. Ακόμα και οι πιο απόμακροι επηρεάζονται. Ο Έμπολα, ο Ζίκα, οι κορονοϊοί, ο κίτρινος πυρετός, οι διάφορες γρίπες των πτηνών, ο αφρικανικός πυρετός των χοίρων είναι μερικοί από τους πολλούς παθογόνους παράγοντες που ταξιδεύουν από τις πιο απομακρυσμένες ενδοχώρες στους περιαστικούς δακτυλίους, τα περιφερειακά κέντρα, κι από κει στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό δίκτυο. Η διαδρομή από τις νυχτερίδες του Κονγκό στους παραθεριστές του Μαϊάμι παίρνει λίγες μόνο εβδομάδες.


Ποιον ρόλο παίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες σ’ αυτή τη διαδικασία;

Ο πλανήτης Γη είναι πλανήτης Αγρόκτημα πλέον, σε ό,τι αφορά τόσο τη βιομάζα όσο και τη χρήση γης. Σχεδόν το σύνολο του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος είναι οργανωμένο γύρω από τη στήριξη των προσπαθειών επιχειρήσεων που έχουν τη βάση τους στις πιο προηγμένες βιομηχανικές χώρες να κλέψουν τη γη και τους πόρους των πιο αδύναμων χωρών. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί από τους νέους παθογόνους παράγοντες που προηγουμένως περιορίζονταν από μακραίωνα δασικά οικοσυστήματα να απελευθερώνονται, απειλώντας ολόκληρο τον κόσμο.


Πώς επηρεάζουν αυτή την εξάπλωση οι παραγωγικές μέθοδοι των αγροτοεπιχειρήσεων;

Η καπιταλιστικά οργανωμένη αγροτική παραγωγή που αντικαθιστά τα φυσικά οικολογικά συστήματα προσφέρει ακριβώς τα μέσα με τα οποία οι παθογόνοι παράγοντες εξελίσσουν τους πιο λοιμογόνους και μολυσματικούς τους φαινότυπους. Δεν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο σύστημα για την ανάπτυξη θανατηφόρων ασθενειών.


Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο αυτό;

Η ανάπτυξη γενετικών μονοκαλλιεργειών στα οικόσιτα ζώα απομακρύνει όλες τις ανοσολογικές “ζώνες πυροπροστασίας” που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μετάδοση των ιών. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά μεγέθη επιταχύνουν τους ρυθμούς μετάδοσης. Τόσο μεγάλες πυκνότητες καταστέλλουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Η μεγάλη διακίνηση, απαίτηση της οποιασδήποτε βιομηχανικής παραγωγής, δημιουργεί μια διαρκώς ανανεούμενη δεξαμενή ευπαθών ομάδων, που είναι το καύσιμο για την εξέλιξη της λοιμοτοξικότητας. Με άλλα λόγια, η αγροτοβιομηχανία είναι τόσο εστιασμένη στην κερδοφορία που η ανάδυση κάποιου ιού που μπορεί να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αντιμετωπίζεται σαν αποδεκτό ρίσκο.


Τι!;

Αυτές οι εταιρείες μπορούν απλώς να εξωτερικεύσουν το κόστος των επιδημιολογικά επικίνδυνων επιχειρήσεών τους σε όλους τους άλλους. Από τα ίδια τα ζώα, μέχρι τους καταναλωτές, τους αγρότες, τα τοπικά περιβάλλοντα και τις κυβερνήσεις. Οι ζημιές είναι τόσο εκτεταμένες που αν μπορούσαμε να επιστρέψουμε τα κόστη αυτά στους εταιρικούς ισολογισμούς, η αγροτοβιομηχανία όπως την ξέρουμε θα τελείωνε για πάντα. Καμία εταιρεία δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της ζημιάς που προκαλεί.


Διαδίδεται από πολλά ΜΜΕ ότι το σημείο απ’ το οποίο ξεκίνησε ο κορονοϊός ήταν μια “αγορά εξωτικών τροφίμων” στη Γουχάν. Αληθεύει αυτό;

Και ναι και όχι. Υπάρχουν κάποια χωρικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό αυτόν. Η ιχνηλάτηση των επαφών των πρώτων κρουσμάτων οδήγησε πράγματι στη Χοντρική Αγορά Θαλασσινών της Γουχάν, όπου κρατούνταν και άγρια ζώα.
Αλλά πόσο πίσω και σε τι εύρος πρέπει να φτάσει η έρευνα; Πότε ακριβώς ξεκίνησε πράγματι η επιδημία; Όταν εστιάζουμε στην αγορά της Γουχάν, χάνουμε την “άγρια” αγροτοπαραγωγή της ενδοχώρας και την εντενόμενη κεφαλαιοποίησή της. Παγκόσμια, και στην Κίνα, παρατηρείται η σταδιακή μορφοποίηση του “άγριου φαγητού” ως κλάδου οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά η σχέση του με τη βιομηχανική γεωργία εκτείνεται πέρα από το ότι μοιράζονται τα ίδια χρηματοκιβώτια. Καθώς η βιομηχανική παραγωγή – χοιρινά, πουλερικά κ.λπ. – επεκτείνεται σε περιοχές παρθένων δασών, ασκεί πιέσεις σε όσους επενδύουν στην άγρια τροφή να σκάβουν βαθύτερα μέσα στο δάσος, αυξάνοντας τη διεπαφή με νέους παθογόνους παράγοντες όπως ο Covid-19, και βέβαια και τη διάδοσή τους.


Ο Covid-19 δεν είναι ο πρώτος ιός που αναπτύχθηκε στην Κίνα και η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει.

Ισχύει, αλλά δεν είναι κινεζική αποκλειστικότητα. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν υπάρξει κι αυτές “σημεία μηδέν” για νέες γρίπες, όπως πρόσφατα οι Η5Ν2 και Η5Νx, ενώ οι πολυεθνικές τους και οι νεοαποικιακοί τους αντιπρόσωποι ήταν πίσω από την ανάδυση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική και του Ζίκα στη Βραζιλία. Επίσης, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας των ΗΠΑ κάλυψαν την αγροτοβιομηχανία κατά τις επιδημίες του Η1Ν1 το 2009 και, πιο πρόσφατα, του Η5Ν2.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πλέον κηρύξει τον κορονοϊό ως πανδημία. Έκανε καλά;

Ναι. Ο κίνδυνος ενός τέτοιου παθογόνου είναι ότι οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν να διαχειριστούν τη στατιστική διασπορά κινδύνου. Δεν έχουμε ιδέα πώς θα εξελιχθεί ο ιός. Περάσαμε από κάποια κρούσματα σε μια τοπική αγορά στην παγκόσμια μόλυνση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ο ιός μπορεί και να εξαντληθεί σύντομα, κάτι που θα είναι υπέροχο. Αλλά απλά δεν το ξέρουμε! Και η καλύτερη προετοιμασία βελτιώνει τις πιθανότητές μας να ανακοπεί η ταχύτητα διασποράς του παθογόνου παράγοντα.
Η διακήρυξη του ΠΟΥ είναι επίσης μέρος αυτού που αποκαλώ πανδημικό θέατρο. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί εξαφανίστηκαν λόγω αδράνειας, όπως για παράδειγμα η Κοινωνία των Εθνών. Έτσι, ειδικά οι οργανισμοί του ΟΗΕ είναι πάντα ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη σημασία και επικαιρότητά τους, την ισχύ τους και τη χρηματοδότησή τους. Αλλά αυτού του είδους η επίφαση δράσης μπορεί όντως να συμβάλει στην πραγματική προετοιμασία και πρόληψη που χρειάζεται ο κόσμος για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του Codiv-19.


Η νεοφιλελεύθερη αναδόμηση των δημόσιων συστημάτων υγείας έχει επιδεινώσει την ποιότητα τόσο της έρευνας όσο και της γενικής φροντίδας των ασθενών, π.χ. στα νοσοκομεία. Τι διαφορά θα έκανε ένα καλύτερα χρηματοδοτημένο σύστημα στη μάχη κατά του ιού;

Υπάρχει μια τρομερή αλλά ενδεικτική ιστορία, του υπαλλήλου μιας εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού που, όταν γύρισε στο σπίτι του στο Μαϊάμι από την Κίνα με συμπτώματα γρίπης, έκανε το σωστό για την οικογένεια και την κοινότητά του και απαίτησε το τοπικό νοσοκομείο να τον εξετάσει για τον Covid-19, παρότι είχε ανησυχούσε ότι η ελάχιστη κάλυψη που είχε επιλέξει στο Obamacare δεν θα κάλυπτε τα έξοδα του τεστ. Και είχε δίκιο. Ξαφνικά βρέθηκε χρεωμένος με 3.270 δολάρια.
Ένα αίτημα των Αμερικανών θα μπορούσε να είναι να περάσει ένα έκτακτο διάταγμα που θα ορίζει ότι, κατά τη διάρκεια πανδημίας, όλα τα ιατρικά έξοδα που θα σχετίζονται με την εξέταση για τη συγκεκριμένη ασθένεια και τη νοσηλεία σε περίπτωση θετικού δείγματος θα πληρώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην τελική, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ζητάει βοήθεια και όχι να κρύβεται – και να διασπείρει τον ιό – επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τα έξοδα. Η προφανής λύση είναι μια εθνική υπηρεσία υγείας – επαρκώς στελεχωμένη και εξοπλισμένη για τις ανάγκες έκτακτων συμβάντων που αφορούν όλη την κοινότητα – έτσι ώστε ένα τόσο γελοίο πρόβλημα όσο η αποθάρρυνση της κοινοτικής συνεργασίας δεν θα ανακύψει ποτέ ξανά.


Μόλις ανακαλύπτεται ο ιός στις χώρες τους, οι κυβερνήσεις αντιδρούν με αυταρχικά και τιμωρητικά μέτρα, όπως η υποχρεωτική καραντίνα ολόκληρων περιοχών και πόλεων. Είναι δικαιολογημένα τέτοια δραστικά μέτρα;

Η χρήση μιας επιδημίας μετά το ξέσπασμά της για τη δοκιμή μέτρων αυταρχικού ελέγχου συνιστά εκτροχιασμό του καπιταλισμού της καταστροφής. Θα έκλινα προς την πλευρά της εμπιστοσύνης και της συμπόνοιας, που είναι πολύ σημαντικές επιδημιολογικές μεταβλητές γιατί, χωρίς αυτές, οι διοικήσεις χάνουν την υποστήριξη των πληθυσμών.
Η αίσθηση της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού είναι απαραίτητη για να εμπνεύσει τη διάθεση συνεργασίας που χρειαζόμαστε για να ξεπεράσουμε μαζί απειλές τέτοιου μεγέθους. Ο αυτο-περιορισμός με την κατάλληλη υποστήριξη –επισκέψεις από εκπαιδευμένες ομάδες γειτονιάς, διανομή φαγητού πόρτα-πόρτα, ειδικές άδειες και εξασφάλιση έναντι της ανεργίας- μπορεί να εκμαιεύσει αυτό το είδος συνεργασίας, να πείσει ότι αυτό το περνάμε όλοι μαζί.


Συντηρητικοί και ακροδεξιοί όπως η AfD στη Γερμανία διασπείρουν ψευδείς αναφορές για τον ιό και απαιτούν ακόμα πιο αυταρχικά μέτρα από τις κυβερνήσεις τους: περιορισμό πτήσεων και απαγόρευση εισόδου μεταναστών, κλείσιμο συνόρων και αναγκαστικό εγκλεισμό…

Η απαγόρευση μετακινήσεων και το κλείσιμο συνόρων είναι αιτήματα με τα οποία η ριζοσπαστική δεξιά θέλει να δώσει φυλετική διάσταση σε ασθένειες που είναι πια παγκόσμιες. Αυτά είναι, προφανώς, ανοησίες. Τώρα που μιλάμε, δεδομένου ότι ο ιός έχει μεταδοθεί παντού, η λογική αντίδραση είναι να ενισχύσουμε την αντοχή των συστημάτων δημόσιας υγείας σε σημείο που να μη μας νοιάζει ποιοι και πόσοι έχουν τη λοίμωξη, γιατί έχουμε τα μέσα να τους περιθάλψουμε και να τους θεραπεύσουμε. Και φυσικά, να σταματήσουμε να αρπάζουμε τη γη των ανθρώπων γιατί αυτό είναι που τους σπρώχνει στη μετανάστευση και την προσφυγιά, κι έτσι θα αποτραπεί η ανάδυση των παθογόνων παραγόντων στην πηγή της.


Ποιες αλλαγές θα ήταν βιώσιμες;

Προκειμένου να ελαττώσουμε την ανάδυση νέων επιδημιών, πρέπει να αλλάξει δραστικά το μοντέλο παραγωγής τροφίμων. Η αυτονομία των παραγωγών κι ένας ισχυρός δημόσιος τομέας μπορούν να περιορίσουν την περιβαλλοντική αποδιάρθρωση και τις ανεξέλεγκτες επιδημίες. Σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, εισαγωγή ποικιλιών στα κοπάδια και τις καλλιέργειες, και στρατηγική αποκατάσταση της άγριας ζωής. Η αναπαραγωγή των βρώσιμων ζώων στις εγκαταστάσεις ενισχύει την ανοσία της αγέλης και πρέπει να επιτραπεί. Σύνδεση της δίκαιης παραγωγής με δίκαιη κυκλοφορία. Υποστήριξη της αγρο-οικολογικής παραγωγής μέσω ενισχύσεων για τη στήριξη τιμών και προγραμμάτων καταναλωτικής προώθησης. Υπεράσπιση του αγρο-οικολογικού μοντέλου έναντι των πειρασμών που επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη οικονομία στα άτομα και τις κοινότητες και έναντι της υποκινούμενης από το κεφάλαιο κρατικής καταστολής.


Τι θα έπρεπε να ζητάμε ως σοσιαλιστές μπροστά στην αυξανόμενη δυναμική των νέων επιδημιών;

Η αγροτοβιομηχανία ως τρόπος κοινωνικής αναπαραγωγής πρέπει να τελειώσει για τα καλά και μόνο για το καλό της δημόσιας υγείας. Η υψηλής κεφαλαιοποίησης παραγωγή τροφίμων εξαρτάται από πρακτικές που βάζουν σε κίνδυνο το σύνολο της ανθρωπότητας, όπως στην περίπτωση που ζούμε τώρα, που συνέβαλαν στο ξέσπασμα μιας νέας θανατηφόρας πανδημίας.
Πρέπει να απαιτήσουμε την κοινωνικοποίηση των διατροφικών συστημάτων έτσι ώστε να αποτραπεί η ανάδυση τόσο επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων στην πηγή της. Θα απαιτηθεί να ξαναπροσαρμόσουμε την παραγωγή τροφής στις ανάγκες καταρχάς των αγροτικών κοινοτήτων. Θα απαιτηθούν αγρο-οικολογικές πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και τους αγρότες που καλλιεργούν το φαγητό μας. Στη μεγάλη εικόνα, πρέπει να κλείσουμε τα μεταβολικά χάσματα που χωρίζουν την οικολογική από την οικονομική σφαίρα. Με δυο λόγια, πρέπει να ξανακερδίσουμε τον πλανήτη.
 
Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν γίνεται νεκροψία – νεκροτομή στα θύματα του κορονοϊού


Μεγάλος ντόρος έγινε τις προηγούμενες ημέρες με την είδηση πως δεν συνιστάται η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στους ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία της χώρας έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Στην Κρήτη, η είδηση αυτή έγινε γνωστή με αφορμή τον θάνατο αλλά και την διαδικασία ταφής του 42χρονου Γερμανού καθηγητή, Andrea Hilboll από κορονοϊό.

Το cretapost επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων ο οποίος και εξήγησε για ποιον λόγο δεν γίνεται νεκροψία – νεκροτομή σε αυτές τις περιπτώσεις.

“Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία εξέδωσε οδηγίες – λαμβάνοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλων κρατών – στο πώς να διαχειρίζονται οι νεκροί που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό. Όλες οι οδηγίες έλεγαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι “περιστατικά κορονοϊού δεν πρέπει να νεκροτομούνται”, ανέφερε σχετικά ο κ. Λέων ενώ συνέχισε:

“Δύο είναι κυρίως οι λόγοι που δεν νεκροτομούνται οι άνθρωποι που πέθαναν από κορονοϊό. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί όταν έχουμε μία επιβεβαιωμένη αιτία θανάτου δεν απαιτείται νεκροτομή. Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε περίπτωση κι όχι μόνο σε περιστατικά κορονοϊού. Ο δεύτερος λόγος, που αφορά μόνο περιστατικά κορονοϊού, είναι πως η συγκεκριμένη νόσος είναι πολύ μεταδοτική τόσο από άνθρωπο σε άνθρωπο όσο και σε επιφάνειες ξύλου, μετάλλου κτλ. Οι περισσότερες επιφάνειες στα νεκροτομεία είναι μεταλλικές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος που διατρέχει ένας ιατροδικαστής αλλά και το προσωπικό είναι πολύ μεγάλος αν δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα, όπως στολές, ειδικός εξαερισμός και κατάλληλα εργαλεία (όπως ειδική αναρρόφηση κτλ). Αυτόν τον εξοπλισμό δεν τα διαθέτουν τα περισσότερα νεκροτομεία της χώρας ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Γι’ αυτό και οι μόνες νεκροτομές που έχουν γίνει ήταν στην Κίνα για επιστημονικούς λόγους με τους ιατροδικαστές να παίρνουν ακραία μέτρα ασφαλείας”.

“Οι ιοί παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα μετά θάνατον”

Μία ακόμα παράμετρο την οποία δεν γνωρίζουν πολλοί, όπως μας εξηγεί ο κ. Λέων, είναι πως “οι ιοί και τα μικρόβια παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα και μετά θάνατον”.

Μάλιστα, αρκετά είναι τα μικρόβια που “πολλαπλασιάζονται μετά θάνατον και άλλα που συμμετέχουν στην διαδικασία της σήψης. Το μικροβιακό φορτίο που φέρει το ανθρώπινο που φέρει ένα ανθρώπινο σώμα δύο μέρες μετά θάνατον είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που είχε εν ζωή”, υπογραμμίζει σχετικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας.

Αναγκαία τα μέτρα και για την διαδικασία ταφής

Αναγκαία είναι και όλα τα μέτρα προφύλαξης στην διαδικασία της ταφής του ανθρώπου που πέθανε από κορονοϊό.

“Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί ο κορονοϊός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γενικά ως ιδιαιτέρως λοιμώδες νόσημα. Γι’ αυτό και η σορός κάποιου ανθρώπου που έχει πεθάνει εξαιτίας κορονοϊού θα πρέπει να μεταφερθεί με διπλό σάκο και η ταφή να γίνει σε σφραγισμένο μεταλλικό φέρετρο. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι τυχαίο το υλικό αυτό. Το μέταλλο είναι λιγότερο πορώδες από το ξύλο και είναι πολύ πιο ασφαλές”, τόνισε ο κ. Λέων.

Ως προς το ότι για την εκταφή θα πρέπει να περάσουν δέκα χρόνια ο κ. Λέων επισημαίνει:

“Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας που λήφθηκε κατ’ εκτίμηση γιατί ακόμα και σήμερα γίνονται μελέτες για το πόσο διαρκεί ο κορoνοϊός και δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια”, τονίζοντας παράλληλα ότι η σορός που βρίσκεται μέσα σε μεταλλικό φέρετρο αν έχει ταφή σε σωστό περιβάλλον τότε θα αποσυντεθεί πολύ νωρίτερα από τα δέκα χρόνια”.

Την ίδια ώρα εξηγεί πως η καύση νεκρών επιτρέπεται μόνον “εάν η μεταφορά της σορού γίνει με όλα τα μέτρα ασφαλείας”.

“Ενθαρρυντικό στοιχείο ο χαμηλός αριθμός των νεκρών”

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων παράλληλα σχολίασε την πορεία του κορονοϊού στην χώρα λέγοντας πως η εικόνα που εμφανίζει η χώρα είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

“Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε από τον αριθμό των θανάτων αλλά και των νοσηλευομένων κι όχι τόσο από τα κρούσματα καθώς ως χώρα έχουμε επιλέξει – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λάθος – να καταγράφονται μόνο τα πιο βαριά περιστατικά. Ο αριθμός των θανάτων είναι το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο καθώς είναι χαμηλός. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλευομένων φαίνεται ότι έχει ανοδική πορεία και αυτό αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικά καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των περιστατικών αυτών. Αν σκεφτούμε ότι ένας νοσηλευόμενος σίγουρα χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη και πιθανά να χρειαστεί και εισαγωγή σε ΜΕΘ. Εκεί θα φανεί το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αλλά και το πόσο θα αντέξει το σύστημά μας”, επεσήμανε σχετικά ο κ. Λέων.

«Η Ελλάδα έχει έναν γερασμένο πληθυσμό»

Η δημογραφία της Ελλάδος είναι κάτι το οποίο ανησυχεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πλέον ανησυχητικό για την χώρα μας είναι πως έχουμε έναν γερασμένο πληθυσμό. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας ανήκει στις ευάλωτες ομάδες και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό είναι και το κοινό χαρακτηριστικό μας με την Ιταλία. Εάν η Ελλάδα δεν είχε πάρει νωρίς τα συγκεκριμένα μέτρα αυτό που βλέπουμε στην Ιταλία θα το βιώναμε και εδώ, ίσως και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό γιατί η Ιταλία είχε ένα εξελιγμένο σύστημα υγείας με περισσότερες ΜΕΘ».

Τέλος, ο κ. Λέων έδωσε και το δικό του μήνυμα για το «Μένουμε Σπίτι» λέγοντας πως «Εδώ η ατομική ευθύνη έρχεται σε συνδυασμό με τη συλλογική ευθύνη. Το να Μείνουμε Σπίτι ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας σώζουμε τον διπλανό μας, τον συνάνθρωπό μας, την μητέρα μας, τον πατέρα μας, την γιαγιά και τον παππού μας. Σώζουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Ακόμα κι εμείς που είμαστε υγιείς το να κάνουμε την επιλογή να μείνουμε σπίτι είναι υποχρεωτικό αν θέλουμε την επόμενη ημέρα να είμαστε με όλους τους αγαπημένους ανθρώπους μας μαζί».

πηγή: cretapost.gr
 
  • Like
Αντιδράσεις: Kavajim
Γιατί απέτυχε η Δύση και όχι η Ανατολή;

Πηγή antapocrisis.gr

1 Απριλίου 2020

Τα νούμερα είναι γνωστά. Χθες, 31 Μαρτίου, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Γαλλία βρέθηκαν στις 4 πρώτες θέσεις των ανθρώπινων απωλειών από τον κορωνοϊό. Η Κίνα με 3.305 νεκρούς είναι στην 5η θέση, αλλά με βάση τους ρυθμούς αύξησης, άλλες χώρες της Δύσης θα την ξεπεράσουν.

Τα θλιβερά στατιστικά, θέτουν ένα αμείλικτο ερώτημα:

Γιατί η Δύση απέτυχε;

Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο αμείλικτο καθώς ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα. Ο πρώτος νεκρός στη Δύση καταγράφεται δύο περίπου μήνες από τις πρώτες κινεζικές απώλειες και την ενημέρωση του ΠΟΥ για τον νέο ιό. Εάν στην Κίνα η πανδημία ήταν κάτι καινούριο και ξαφνικό, η Δύση είχε χρόνο να προετοιμαστεί.

Οι επιδημιολόγοι και οι ερευνητές θα μελετήσουν τους ειδικούς λόγους αυτής της δυτικής ευαλωτότητας. Θα αναφερθούν στα επιστημονικά ευρήματα, στα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία, στα καθαρά ιατρικά δεδομένα, στα αποτελέσματα των ερευνών. Οι μη ειδικοί καλά θα κάνουμε να τους ακούσουμε.

Μπορούμε ωστόσο να σημειώσουμε μια σειρά από κοινωνικές συμπεριφορές, πολιτικές στάσεις και ιδεολογικές ιεραρχήσεις που έπαιξαν το δικό τους ρόλο.

Πρώτον: Η υπεροψία του αποικιοκράτη

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μαζικοί θάνατοι από τις επιδημίες ήταν θλιβερό προνόμιο της «καθυστερημένης» Ασίας ή Αφρικής. Σήμερα η προηγμένη Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ ζουν ένα οδυνηρό σοκ. Η αναπτυγμένη Δύση που θεωρεί ότι η οικονομική και τεχνολογική της υπεροχή την κάνει άτρωτη, έκανε λάθος υπολογισμούς. Σαφής ένδειξη είναι οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 η Κίνα ενημερώνειτον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 50 κρούσματα πνευμονίας που συνδέονται με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο αλλά δεν ανήκει στους γνωστούς ιούς.

Στις 31 Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά την ενημέρωσή του από τις κινεζικές αρχές, ο Π.Ο.Υ. αποδέχεται ότι υπάρχει υγειονομικό πρόβλημα και κηρύσσει κατάσταση ανάγκης.

Μόλις στις 11 Μαρτίου, ο Π.Ο.Υ. κηρύσσει πανδημία, αφού έχουν ήδη υπάρξει 4.291 νεκροί. Χρειάστηκαν δύο μήνες και δέκα μέρες από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, και πάνω από ενάμισι μήνας από τα σκληρά μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης για μια τέτοια απόφαση.

Η αργοπορία, η αδιαφορία, η έλλειψη συναίσθησης της κατάστασης για τις ηγεσίες της Δύσης είναι εκκωφαντικές. Αποκορύφωμα, η κανονική διενέργεια των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, στις 15 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφονται 682 θάνατοι παγκοσμίως, 368 εκ των οποίων στην Ιταλία και 101 στην Ισπανία.

Το Reuters αποκάλυψε σήμερα ότι στις αρχές Φεβρουαρίου οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δήλωναν προς τις Βρυξέλλες ότι τα συστήματα υγείας τους ήταν έτοιμα, ενώ δεν χρειάζονταν επιπρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Ένα μήνα μετά, τα συστήματα υγείας σε Ιταλία και Ισπανία είχαν καταρρεύσει, ενώ στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, ακόμα και στη Γερμανία δοκιμάζονται ισχυρά.

Η αποικιοκρατική υπεροψία των ελίτ της Δύσης θεώρησε ότι η επιδημία δεν θα πλήξει, ή τουλάχιστον δεν θα πλήξει σοβαρά, τις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού. Η αιωνόβια αυτή κουλτούρα βλέπει τους «άλλους» ως κατώτερους, ευάλωτους ή και αναλώσιμους. Όταν αποδεικνύεται ότι ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και δεν σέβεται τις μητροπόλεις του καπιταλισμού, δεν υπάρχει πλέον χώρος για αυτοκριτική, παρά μόνο για ενοχοποίηση του ιού ως «κινέζικου», κατά τις προσφιλείς διατυπώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Είναι προφανές ότι η Κίνα αγόρασε -με μεγάλο κόστος- τον χρόνο για να προετοιμαστεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος, και όλος ο υπόλοιπος κόσμος τον σπατάλησε, όπως εύστοχα σημειώνει ο Ian Johnson των New York Times.

Χρειάστηκαν 800 νεκροί στην Ιταλία για να επιβληθεί το λοκ ντάουν στον Βορρά, το οποίο μάλιστα ήταν σε τεράστιο βαθμό προσχηματικό καθώς οι βιομηχανίες εξακολούθησαν να δουλεύουν στο φουλ. Σχεδόν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν το παραθυράκι του αντίστοιχου νόμου παίρνοντας άδεια από τον αρμόδιο Νομάρχη για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Στην Κίνα, στην Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, επιβλήθηκε λοκ ντάουν μετά τον 30ο νεκρό. Εφτά μέρες μετά, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρη την επαρχία της Χουμπέι των 60 εκατομμυρίων πολιτών. Το λοκ ντάουν ήταν απόλυτο και πραγματικό.

Ακόμα και οι πιο φανατικοί πολέμιοι του αυταρχικού κινέζικου καπιταλισμού, δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν ότι στην πανδημία, η Κίνα, αν και υπέστη πρώτη τα φονικά αποτελέσματα του covid-19, αντέδρασε με πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό τρόπο από την υπεροπτική Δύση.

Οι αντιδράσεις στη Νότια Κορέα, στην Ταϊβάν, στη Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, ήταν άμεσες και ακαριαίες. Ίσως επειδή οι ασιατικές χώρες είχαν χτυπηθεί σκληρότερα από τον ιό SARS το 2002 – 2003, ίσως επειδή οι κυβερνήσεις τους δεν κινήθηκαν με την υπεροψία του απρόσβλητου από ασθένειες υπερόπτη αποικιοκράτη, η επιδημία κατέστη διαχειρίσιμη.

Δεύτερον: Η λατρεία των αγορών

Στις 11 Ιανουαρίου η Κίνα καταγράφει τον πρώτο θάνατο. Η κατάσταση βγαίνει τόσο γρήγορα εκτός ελέγχου που 12 ημέρες μετά, στις 23 Ιανουαρίου η κινεζική κυβέρνηση θέτει σε σκληρή καραντίνα την Ουχάν.

Στις 19 Φεβρουαρίου ξεσπά η επιδημία στην βόρεια Ιταλία. Ο ασθενής μηδέν δεν μπορεί να βρεθεί με σιγουριά και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι υπήρξαν πολλαπλές πηγές εισόδου.

Στις 21 Φεβρουαρίου η Κίνα μετρά ήδη 2.345 νεκρούς. Είναι σαφές ότι η επιδημία μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα και με φονικά αποτελέσματα.

Εντωμεταξύ η εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου διεξάγεται κανονικά από τις 18 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, ενώ επίσης κανονικά συνεχίζονται τα σχολεία, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, οι εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Μόλις στις 8 Μαρτίου η Ιταλία μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αν και, όπως έχει επισημανθεί, αυτή η κατάσταση ανάγκης δεν αφορά τις μεγάλες βιομηχανίες του Βορρά που συνεχίζουν να συνωστίζουν τους εργαζόμενους στους χώρους παραγωγής. Ο Σύνδεσμος Ιταλών Βιομηχάνων διαμαρτύρεται σε κάθε απόπειρα να κλείσουν οι μη αναγκαίες παραγωγικές δραστηριότητες, ακόμα και τις ημέρες που ο ημερήσιος φόρος αίματος ξεπερνά τα 600 άτομα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, με βασικό του μέλημα να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη οικονομική λειτουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέντευξή του στις 11 Μαρτίου, έδωσε ζωντανό δείγμα της σύγχρονης ευγονικής: Προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν, αλλά την ίδια ώρα δεν εξήγγειλε ούτε μισό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης. Τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά, το ίδιο – και πολύ περισσότερο – οι επιχειρήσεις σε μια νεοφιλελεύθερη επιδημιολογική εφαρμογή της «θεωρίας της αγέλης». Μόνο 10 μέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, και κάτω από την ισχυρή πίεση του επιστημονικού κόσμου της χώρας, πάρθηκαν μέτρα περιορισμού της διάδοσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού είδε ότι η προσευχή μαζί με τους συνεργάτες του δεν εμποδίζει τον ιό, αναγκάστηκε να πάρει μέτρα, δηλώνονταςόμως ότι «η χώρα δεν σχεδιάστηκε για να μείνει κλειστή», και πρέπει πολύ σύντομα «να ανοίξει ξανά για μπίζνες». Συνεπικουρείται από το επιχειρηματικό, βιομηχανικό και χρηματοπιστωτικό σύμπλεγμα της χώρας, που θεωρεί ότι η ζημιά είναι μεγαλύτερη με το κλείσιμο της οικονομίας παρά με την ανεξέλεγκτη διάδοση του ιού. Ο αμερικανός πρόεδρος υπήρξε εντελώς κυνικός λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ακολουθούμε μια θεραπεία χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα».

Από άκρη σε άκρη, στην πολιτισμένη Δύση, το μήνυμα είναι σαφές: Δεν μπορεί η οικονομία να υποτάσσεται στους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι στην οικονομία. Έτσι, το κλείσιμο της οικονομίας άργησε απελπιστικά, όταν πλέον οι ρυθμοί μετάδοσης είχαν γίνει εκθετικοί. Και όσο και αν φαίνεται εγκληματικό, το άνοιγμα της οικονομίας πρόωρα, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, είναι πάντα στο τραπέζι.

Όσο και αν ο κυρίαρχος λόγος ισχυρίζεται ότι δεν μπορούμε να πολιτικοποιούμε την πανδημία, αυτή η εγκληματική αργοπορία σε μέτρα περιορισμού της μετάδοσης, αργοπορία που τσάκισε ήδη τα ισχυρά υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης, έχει ηθικό αυτουργό: Λέγεται παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

Τρίτον: Η ιδιωτικοποίηση του κράτους

Μετά την υποτίμηση του κινδύνου για να μην διαταραχθούν οι ελεύθερες αγορές της παγκοσμιοποίησης, μετά την καθυστέρηση των μέτρων για να μην επιβραδυνθεί η οικονομία, ακολούθησε η χρεοκοπία του νεοφιλελευθερισμού σε εγχώρια πλέον κλίμακα.

Τα συστήματα υγείας δεν άντεξαν εκεί που ξέφυγε η επιδημία. Το σύστημα περίθαλψης λύγισε κάτω από τους αυξημένους αριθμούς. Ο αριθμός των ανθρωπίνων απωλειών είναι σαφές ότι εξαρτάται από τη δυνατότητα εντατικής και αυξημένης παρακολούθησης των βαρέως νοσούντων. Εάν η χωρητικότητα των συστημάτων υγείας σε τέτοιες κλίνες εντατικής παρακολούθησης εξαντληθεί, ο αριθμός εκτοξεύεται.

Το επιχείρημα όσων απαξιώνουν την ανάγκη της ραγδαίας αύξησης των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ αλλά και του προσωπικού και εξοπλισμού για εντατική παρακολούθηση, είναι ότι δεν άντεξε η Λομβαρδία, με πολλαπλάσια καλύτερες αναλογίες του συστήματος περίθαλψης. Υπονοεί αυτή η άποψη ότι δεν έχει σημασία να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, καθώς ούτως ή άλλως μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων είναι μη διαχειρίσιμη. Το μόνο λοιπόν που μένει είναι να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης.

Είναι πράγματι αναμενόμενο να μην αντέξει η τρέχουσα δυναμικότητα του συστήματος υγείας αν ο ιός μεταδίδεται μαζικά στην κοινότητα. Δεν είναι όμως αναμενόμενο να μην προετοιμαστεί, χρηματοδοτηθεί και εκτελεστεί από ένα ισχυρό δημόσιο, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση αυτής της δυναμικότητας, έστω και στις παραμονές της πανδημίας.

Η Κίνα άλλωστε δεν κινήθηκε μόνο στο επίπεδο του περιορισμού της διάδοσης. Επέβαλε μια καραντίνα στρατιωτικού τύπου χωρίς την παραμικρή χαλαρότητα. Οι αρχές της έφτασαν στο σημείο να μην επιτρέπουν παρά την έξοδο ενός και μόνο ατόμου κάθε νοικοκυριού ανά δύο ημέρες, για την αγορά των απολύτως απαραίτητων.

Οι φιλελεύθεροι της Δύσης θα μιλήσουν για τον πρωτοφανή κρατικό αυταρχισμό. Πιθανά θα έχουν δίκιο. Ξεχνούν όμως, ή θέλουν να ξεχνούν, ότι μαζί με τον αυταρχισμό, το κινεζικό κράτος είχε τη δυνατότητα να επιβάλει την καραντίνα, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Οι κρατικές υπηρεσίες έφτασαν στο σημείο να διανέμουν φαγητό στο κατώφλι των σπιτιών για να μην βγει κανείς έξω. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη;

Η αδυναμία της Δύσης φάνηκε από την αδυναμία των κρατών της να επέμβουν αποτελεσματικά, ακόμα και μετά την διάδοση του ιού στην κοινότητα, στα συστήματα υγείας. Προστατευτικά υλικά, αναπνευστήρες, εξοπλισμός, βρέθηκαν όλα εξαντλημένα, η προμήθειά τους μετέωρη, εξαρτώμενη από τη διαθεσιμότητα της αγοράς. Η διαθεσιμότητα γρήγορα εξαντλήθηκε και οι ισχυρές κυβερνήσεις βρέθηκαν να μπλοκάρουν εξαγωγές, να παρακρατούν φορτία ιατροφαρμακευτικής βοήθειας ή να επιτάσσουν παραγωγικές μονάδες στην παραγωγή πχ αναπνευστήρων.

Τα, σε μεγάλο βαθμό ιδιωτικοποιημένα κράτη της Δύσης, δεν μπόρεσαν να αυξήσουν απότομα τη χωρητικότητα των συστημάτων υγείας. Η τιτάνια κινητοποίηση για να αυξηθούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα οι κλίνες με δυνατότητα υποστήριξης βαρέως πασχόντων ασθενών, απαιτούσε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα που δεν έχει απεμπολήσει τη δυνατότητά του να κινητοποιεί όλες τις υπαρκτές δυνάμεις μιας κοινωνίας.

Η Κίνα έστησε 17 νοσοκομειακές μονάδες μέσα σε πέντε μέρες στην Ουχάν. Φυσικά η Κίνα είναι Κίνα και τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Ωστόσο αυτή η κίνηση δείχνει μια κατεύθυνση.

Δείχνει μια λογική.

Δείχνει ότι δεν φτάνει μόνο να επιμηκύνεις στο χρόνο το ξέσπασμα της επιδημίας, και άρα να μειώσεις το ύψος της καμπύλης των νοσούντων.

Απαιτείται να αυξήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο την καμπύλη της δυναμικότητας του συστήματος περίθαλψης, και ειδικά εκείνου του τμήματος που μπορεί να προσφέρει εντατική παρακολούθηση.

Αυτή η λογική δεν ήταν δυνατόν να ακολουθηθεί από μια Δύση που επί δεκαετίες αποδυναμώνει συστηματικά και συνειδητά τη δημόσια παρέμβαση σε όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Αποτέλεσμα ήταν στην Ιταλία και στην Ισπανία να πεθαίνει κόσμος χωρίς να μπορεί να λάβει την απαιτούμενη ιατρονοσηλευτική στήριξη.

Μας λένε να μην πολιτικολογούμε αλλά και αυτή η αδυναμία έχει ηθικό αυτουργό: Την απαξίωση του δημόσιου, την κυριαρχία της αγοράς, τη λατρεία του ιδιωτικού, την αποδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου του κράτους.

Τέταρτον: Το κολλεκτιβίστικο πνεύμα

Δεν υπάρχει κανενός είδους σοσιαλισμός στην Κίνα, αυτό είναι σαφές.

Υπάρχει όμως κληρονομημένο ένα πνεύμα συλλογικής ευθύνης και κολλεκτιβισμού. Υπάρχει η πεποίθηση – γιατί είναι πεποίθηση- ότι μόνο μια καλά οργανωμένη, συντονισμένη, πειθαρχημένη και συλλογική δράση θα μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα.

Ο καθηγητής του Γέιλ Χρηστάκης, υπεράνω κάθε φιλο-κινεζικής υποψίας, μιλώντας για το πώς η Κίνα περιόρισε την επιδημία υπογράμμισε ότι «η Κίνα έχει μια κολεκτιβιστική κουλτούρα και μια αυταρχική κυβέρνηση, που επέτρεψαν αυτήν την τεράστια αντίδραση σε τέτοιο ευρύ φάσμα. Έχει έτσι τα φόντα για την καταπολέμηση μιας πανδημίας, εφόσον αξιοποιεί πράγματι πραγματικές πληροφορίες και ανταποκρίνεται ορθολογικά».

Απέναντι στην κολλεκτιβίστικη κουλτούρα της Κίνας, αλλά και ευρύτερα των ασιατικών κρατών, που δεν οφείλεται με θετικό τρόπο μόνο στο σοσιαλιστικό παρελθόν της πρώτης, αλλά και με αρνητικό τρόπο σε αυτοκρατορίες και απολυταρχικά καθεστώτα αιώνων, τι έχει να αντιτάξει η Δύση;

Τη λατρεία της ατομικότητας, που ενώ συχνά λειτουργεί ως προπέτασμα καπνού για το σφαγιασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην προκειμένη λειτούργησε ως αμφισβήτηση, με φιλελεύθερο πρόσημο του δικαιώματος στο κέρδος, στη βόλτα, στη διασκέδαση.

Η δυσκολία να πειστούν οι δυτικές κοινωνίες για άμεσα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άρα καθυστέρησης της διάδοσης ήταν εμφανής, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Που δεν ήταν, ή τουλάχιστον δεν ήταν όλα.

Η Δύση υστέρησε ακόμα και εκεί που θεωρείται ευρέως ότι έχει πλεονέκτημα: Στην άρνηση της δεισιδαιμονίας, στην αποδοχή της επιστημονικής πρότασης, στον ορθό λόγο. Στη Δύση είναι που ανθούν οι πιο αντιεπιστημονικές απόψεις για την υγειονομική άμυνα. Στη Δύση είναι που καθημερινά πολλαπλασιάζονται παραδοξολογίες και συνωμοσιολογίες. Στη Δύση είναι που αμφισβητήθηκαν τα μέτρα περιορισμού, όχι μόνο για τις εκ του πονηρού, περιττές ή «συμμορφωτικές» πλευρές τους, αλλά και εκεί που ήταν άκρως απαραίτητα από κάθε ιατρική άποψη.

Είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς αν η υστέρηση της Δύσης μεταφράζεται σε κάτι, πυροδοτεί κάτι άλλο, ή φανερώνει κάτι τρίτο. Είναι επίσης προφανές ότι η υστέρηση της Δύσης δεν συνεπάγεται πλεονέκτημα της Ανατολής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα και την υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης. Ούτε φυσικά οικοδομείται κανένα νέο κοινωνικό υπόδειγμα από τον σκληρό καπιταλισμό -υπό κόκκινη σημαία- του Πεκίνου. Οι σκοπιμότητες του κινεζικού καθεστώτος άλλωστε, σε όλα τα επίπεδα, από τη διαχείριση της επιδημίας εσωτερικά, μέχρι τις αποστολές βοήθειας στο εξωτερικό, είναι προφανείς. Αυτά όμως δεν σβήνουν το σκληρό ερώτημα για την αποτυχία της Δύσης.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κρίση της πανδημίας θα μεταβάλει συσχετισμούς και διατάξεις δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως λειτούργησε για παράδειγμα ο Πρώτος Παγκόσμιος, ή η κρίση του Σουέζ, ή η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν και το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ. Η πανδημία είναι σε εξέλιξη, αλλά οι επιπτώσεις της θα υπάρξουν σε βάθος χρόνου, συνυπολογίζοντας πολλαπλά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Δύση εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Pro και Kavajim
EK1C4: Το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού που έκανε τον Τσιόδρα να χαμογελάσει

EK1C4: Το νέο φάρμακο κατά του κορονοϊού που έκανε τον Τσιόδρα να χαμογελάσει

Πηγη iEidiseis
Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020

Το EK1C4 πρακτικά καθιστά τον κορονοϊό ανίκανο να γαντζωθεί στην επιφάνεια ενός υγιούς κυττάρου. Θετικά τα αποτελέσματα από τα πειραματικά στάδια.

Σε μία αισιόδοξη ανακοίνωση προέβη ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Παρασκευής καθώς αναφέρθηκε στην δοκιμή ενός πολύ ελπιδοφόρου φαρμάκου, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, στην Κίνα.
Όπως είπε ο διακεκριμένος επιστήμονας οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλες επιλογές αγωγής για τον κορονοϊό.
«Πρόσφατα αποτελέσματα από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας δείχνουν πρόοδο, όσο αναφορά την ανακάλυψη νέου πειραματικού φαρμάκου, έναντι του κορονοϊού. Θα δοκιμαστεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της λοιμώξεως του ιού στον άνθρωπο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στα πειράματα που έγιναν, από όλα τα φάρμακα που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην ανθρωπότητα», τόνισε στην τοποθέτηση του ο κ. Τσιόδρας.

Πώς λειτουργεί το νέο, υπό εξέταση, φάρμακο

Οι δηλώσεις Τσιόδρα, και οι σχετικές έρευνες στη χώρα από όπου ξεκίνησε η Πανδημία, αφορούν σε έναν αναστολέα σύντηξης, τον EK1C4, ο οποίος φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον ιό της νόσου Covid-19.
Ο ισχυρός αναστολέας στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα (λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να «γραπωθεί» στην επιφάνεια ενός υγιούς κυττάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, και με την οποία το επιμολύνει.

Συνεπώς, ο εν λόγω παράγοντας εμποδίζει και την έναρξη της διαδικασίας του πολλαπλασιασμού του κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα, το στάδιο που ακολουθεί της αρχικής επιμόλυνσης υγιών κυττάρων.

ανα111


Τι λένε οι ερευνητές

Η ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάη και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που δημοσίευσαν στις 30 Μαρτίου τη σχετική έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Research, αναφέρει τα πειράματα που διεξήχθησαν σε ποντίκια με τον EK1C4 υποδεικνύουν πως το εν λόγω φάρμακο μπορεί να αποτελέσει προστασία από τον SARS-CoV-2.
Η EK1C4 ήταν επίσης «πολύ αποτελεσματική κατά της μόλυνσης άλλων ψευδοϊών ανθρώπινου κορονοϊού που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV, καθώς και των SARSr-CoVs και αναστέλλει δραστικά την αντιγραφή 5 εξεταζόμενων ανθρώπινων κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV- 2», σημειώνουν οι επιστήμονες.
  • Δείτεεδώτην επιστημονική δημοσίευση.
 
  • Like
Αντιδράσεις: jogo
Θεραπευτικά πρωτοκολλα:

1) Tocilizumab-Leronlimab:

Τα παραπανω ογκολογικά φαρμακα που έχουν δοκιμαστει και στη θεραπεία του AIDS αρχίζουν και μπαίνουν σε αρκετές μελέτες για τη θεραπεία του Covid-19 με πολυ καλα αποτελέσματα αλλά μέχρι στιγμής ο αριθμός των ατόμων στις μελέτες είναι πολυ μικρός για σίγουρα συμπεράσματα.
Είναι μια θεραπεία που εφαρμόζεται κυρίως στις ΗΠΑ.
Αποτελουν ανταγωνιστές του μονοπατιού της Ιντερλευκινης-6, που παίζει το κυριοτερο ρόλο στη διαμόρφωση της "καταιγίδας κυτοκινων" (CRS) που είναι το βασικό αιτιο θανάτου από τον κορωνοιο.
Με τα λεγόμενα των ειδικών, η αυξηση της IL-6 είναι ίσως ο σημαντικότερος δείκτης κακής προγνωσης της νόσου.

2) Γιαμαρελλος -suPAR:

Κάτι "αντίστοιχο" σε σκεπτικό με το παραπανω έχει αρχίσει ως μελέτη και ο Γιαμαρελλος με την ομάδα του που ελέγχει τον δείκτη suPAR. Οταν αυτός ειναι αυξημενος, οι ασθενείς μπορουν να μπουν στο πρωτοκολλο του όπου λαμβάνουν ανοσοτροποιητικους βιολογικους παραγοντες με βάση το μονοπατι της Ιντερλευκινης 1, και τα πρωτα αποτελέσματα σε συνδυασμο με τη βασική αντιική θεραπεία είναι πολυ ελπιδοφόρα.
Με βάση τα δεδομενα, η αυξημένη παρουσία του παραπανω δείκτη, σημαίνει πως οι ασθενείς θα νοσησουν βαριά.

Όπως είναι κατανοητό είναι μια από τις θεραπείες στη χώρα μας σε μορφή ερευνητικου πρωτοκολλου

3) Αναστολεας συντηξης EK1C4:

Είναι αυτό που έγραψε και ο Betladen πιο πανω και δείχνει να είναι το πιο πιθανό ελπιδοφορο φάρμακο για τον ιό. Αυτό στοχεύει στη πρωτεινη-ακιδα του ιου που αποτελεί το κλειδί με το οποίο ο ιός ανοίγει τη μεμβρανη ενός υγιους ανθρωπινου κυττάρου. Αδρανοποιωντας αυτη τη πρωτεινη-κλειδι, απαγορευεις με κάποιο τρόπο τη διείσδυση του ιου στο κυτταρο και έτσι σταματάς τον πολλαπλασιασμο του και τελικά τη νοσηση.
Αυτό το φάρμακο είναι σε πειραματικο στάδιο αυτή τη στιγμή στη Κίνα και δείχνει να έχει τρομερη επιτυχία και ίσως να είναι ο λόγος που οι Κινέζοι έχουν πλεον εκμηδενισει τα νέα κρουσματα.

4) Αντισωματα εναντίον του κορωνοιου:

Άλλη μια προσπαθεια αντιμετώπισης του ιου με κάτι που φαντάζει σίγουρο αλλά δυσκολο. Βρίσκουν δηλαδή άτομα που νόσησαν και θεραπευτηκαν, τους κάνουν πλασμαφαιρεση, λαμβάνουν τα αντισώματα τους έναντι του ιου και στη συνέχεια ή τα πολλαπλασιαζουν και τα εγχυουν ως φάρμακο, είτε κάνουν μετάγγιση πλασματος κατευθείαν στους ασθενείς.
Αυτή η θεραπεία έχει αρχίσει ήδη στη Κίνα, αλλά τελευταία και στις ΗΠΑ σε πειραματικο στάδιο.

5) Αντιική θεραπεια:

Τα κλασσικά αντιικά φάρμακα, τυπου Tamiflu, Relenza δείχνουν να μην έχουν θέση ως θεραπεία στον SARS - Cov2

Α) Kaletra: Φάρμακο που χορηγείται στο HIV και έχει μπει σε πολλες μελέτες αλλά τα πρωτα αποτελέσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά..

Β) Remdesivir:
Ειναι ενα πειραματικο αντιικο φάρμακο παραγωγης ΗΠA (Gilead) που αρχικά ερευνήθηκε η χρήση του στον Ebola με αρνητικά αποτελέσματα.. Επίσης χρησιμοποιήθηκε στον Sars-Cov και στον Mers-Cov με θετικά αποτελέσματα και λογω του ότι δε φάνηκε να έχει επιπλοκές στον άνθρωπο, είναι αυτή τη στιγμή το Νο1 αντιικο φάρμακο στο κόσμο που ερευνάται σε μελέτες.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται μέσω πρωτοκολλων και στη χώρα μας...

γ) Fapiravir (Avigan):
Είναι ένα αντιικο φάρμακο Ιαπωνικής προελευσης (Fujifilm) που είναι ήδη στη παραγωγή και έδειξε πως είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα και στην αντιμετώπιση του Ebola, αλλά και του Mers-Cov. Είναι αναστολεας της πολυμερασης του RNΑ των ιών και έτσι σταματα την αντιγραφή του ιου. Η Κίνα ήταν η χώρα που μετά την Ιαπωνία το χρησιμοποίησε αρκετα.
Διαβάζω πως χορηγείται και στη Τουρκία για τον Sars-cov2.
Ο Τσιοδρας πριν 10 μέρες ανακοίνωσε παραγγελια του φαρμάκου από την Ιαπωνια χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν ήρθε και αν έχει μπει σε θεραπευτικά πρωτοκολλα.

6) Χλωροκινη-Υδροξυχλωροκινη (Plaquenil)

Παλαια ανθελονοσιακα φάρμακα που χορηγουνται πλεον στην αντιμετώπιση της ρευματοειδους αρθρίτιδας. Φάρμακο που σε χρόνια χορήγηση ή σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει αρκετές παρενεργειες, διαβάζω πως σε χορήγηση μερικών ημερών και με την συνιστώμενη δοσολογία για τον κορωνοιο δυσκολα δημιουργει σοβαρες παρενεργειες.
Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα του αφου πολλες έρευνες δείχνουν πως είναι το φάρμακο κλειδί ενώ πολλες αλλες δείχνουν πως δεν έχει κάποια δράση.
Πάντως σε αρκετές μελέτες, δείχνει πως ο συνδυασμός του με την αζιθρομυκινη μειώνει την λοίμωξη των κυττάρων-στοχων του ιου.

Ο συνδυασμός αυτός είναι η βάση της αρχικής θεραπείας και στην Ελλαδα και λόγω και της χαμηλής τιμής των σκευασμάτων είναι και η προτεινομενη θεραπεία σε πολλες χώρες ακομα και σε θεραπεία κατ'οίκον για τους νοσουντες που δε χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία.

7) Αζιθρομυκινη ( Zithromax)

Αντιβιωση που ανήκει στα μακρολιδια. Σε συγκριση με το Klaricid μένει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε δράση στον οργανισμό λόγω του μεγάλου χρόνου ημισιας ζωής της. Αν και υπάρχουν και οι κινολονες για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, είναι φάρμακο με λιγότερες παρενεργειες και αντενδειξεις και έτσι πιο ευκολο σε μαζική χορήγηση.
Εξάλλου ο συνδυασμός της με την υδροξυχλωροκινη έχει μπει σε πολλα πρωτοκολλα αντιμετώπισης της νόσου.

Αυτά και αλλα πολλα είναι τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν και χρησιμοποιουνται ή που ερευνώνται σε πρωτοκολλα και στόχος είναι μέχρι το επόμενο φθινόπωρο να υπάρχει επισημα κάποιο από όλα αυτά τα προς διερεύνηση, σε κυκλοφορία ουτως ώστε να εχουμε μια σημαντική λυση μέχρι να την ευρεση του εμβολίου που θα είναι και η "οριστικη" απαντηση στον ιό.

Σίγουρα κάποια θα παρουν μια πιο βιαστική έγκριση από τις επιτροπές για να προλαβουν το χρόνο και εκεί θα είναι το πραγματικο στοιχημα μεταξυ κέρδους και ανθρώπινης ζωής...
 
  • Like
Αντιδράσεις: Siomos1, FunBet και BetLaden
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου

Ερ: Γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και κάποιοι βαριά; Φαίνεται πως καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα και καταρρίπτονται σήμερα όλα όσα γνωρίζαμε χθες. «Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα κλινικά συμπτώματα, καθώς και από χώρα σε χώρα. Κατά πόσο αυτό εξηγείται από γενετικούς παράγοντες, αποτελεί ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα», δήλωσε στο «Science» ο ιταλικής καταγωγής γενετιστής Αντρέα Γκάνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο οποίος ηγείται μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας για να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να συγκριθούν δείγματα DNA από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο. Τι γνωρίζετε για αυτή την προσπάθεια και πόσο θα συμβάλλει στις προσπάθειες ανεύρεσης θεραπείας μία καλύτερη κατανόηση του γενετικού προφίλ ;

ΑΠ: Αυτή η ποικιλομορφία στην εξέλιξη της νόσου, αλλά και στη συμπτωματολογία είναι αναμενόμενη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα. Ως γενετιστής όμως πιστεύω ότι ένα μεγάλο ποσοστό της ποικιλομορφίας αυτής, είναι αποτέλεσμα του γενετικού προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του ίδιου του ιού. Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19. Και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε γενετικές μελέτες σύντομα, ώστε να βρούμε γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου. Όσον αφορά την πρωτοβουλία του Αντρέα Γκάνα, είναι ακόμη σε επίπεδο προετοιμασίας, αλλά πολύ σημαντική και θα πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο .

Ερ: Ως προς τον τρόπο μετάδοσης πάλι συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα. Η αερογενής μετάδοση του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και το θέμα συζητείται ευρέως στους αρμόδιους φορείς. Kαι κατ επέκτασιν και το θέμα της μάσκας.

Απ: Το πως μεταφέρεται ο ιός στον αέρα είναι κάτι υπό διερεύνηση και οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πρώιμες για να οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις και οδηγίες προς το κοινό. Κανένας δεν μπορεί να είναι απόλυτος για την κατανομή του ιού στον αέρα, αλλά τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης και γενικά της απομόνωσης, πιστεύω ότι καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποφυγής της μόλυνσης. Η συζήτηση για το αν πρέπει οι φαινομενικά υγιείς άνθρωποι να φοράνε μάσκα, είναι ανεξάρτητη αυτών των τελευταίων δεδομένων, και περισσότερο σχετίζεται με δύο παράγοντες:Τη διαθεσιμότητα μασκών-που είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα- και για τον πληθυσμό,πέραν του υγειονομικού προσωπικού, και της σωστής χρήσης της μάσκας από τον πληθυσμό.

Ερ:Επίσης για την ανοσία έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις. Ποια είναι η δική σας γνώση;

ΑΠ: Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό μέρος των ερευνών τους επόμενους μήνες, γιατί τα επίπεδα ανοσίας σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στον πληθυσμό θα καθορίσουν τη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού μέχρι να βρεθεί κάποιο φάρμακο, ή εμβόλιο.

Ερ: Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά του ιού και τι προβλέπετε για τις επόμενες κινήσεις του, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα ; Θα αναβληθούν λέτε για φέτος τα μπάνια του λαού;

ΑΠ: Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά ακόμα υπάρχουν κίνδυνοι και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, αλλά η Ελλάδα πάει πολύ καλά. Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα μπορέσει ο κόσμος πιο άνετα να πάει στις θάλασσες, και ίσως και να ταξιδέψει στα νησιά. Αλλά όλα αυτά εάν η εξέλιξη είναι αυτή που βλέπουμε τώρα. Φοβάμαι πάντα πιθανά «ατυχήματα», όπου ένας πυρήνας φορέων που θα έρθει από το εξωτερικό, ή θα έχει μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ή θα δώσει αναζωπύρωση της ασθένειας.

Ερ: Όταν λέτε τον Ιούλιο μπάνια, εννοείτε ότι μέχρι τότε θα είμαστε σε καραντίνα;

Απ: Εφόσον υπάρξει σοβαρή μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τότε θα συζητήσουμε για χαλάρωση των μέτρων. Από το Μάιο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά σταδιακά και με μία στρατηγική προτεραιότητας.

Ερ: Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα και τι ρόλο θα παίξουν τα τεστ σε αυτήν, κατά τη γνώμη σας;

Απ: Είναι σίγουρο ότι τα τεστ θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα, ίσως και πιο σημαντικό απ ότι μέχρι τώρα. Διότι από τη μία πλευρά θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε καινούργιες εξάρσεις, και από την άλλη θα πρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. (τεστ μοριακού ελέγχου (pcr )και τεστ αντισωμάτων.) Ο ρόλος των μοριακών τεστ είναι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, την απομόνωση τους, καθώς και των επαφών τους, αλλά και για την εκτίμηση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων στον πληθυσμό, μέρος των οποίων θα καταλήξει στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Γεγονός που σημαίνει, ότι τα τεστ βοηθούν το σύστημα υγείας να προετοιμαστεί, και σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα.

Ερ: Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα και πότε;

Απ: Ελπίζω πως όχι. Αν όμως υπάρξει, το πότε αυτό θα γίνει, εξαρτάται από τις ευαισθησίες του ιού στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Δηλαδή ήλιος, θερμοκρασία, και ξηρότητα: Παράγοντες που είναι για τους περισσότερους ιούς αρνητικοί και δεν ευνοούν την εξάπλωση τους.

Ερ: Θεωρείτε ότι θα υπάρχει επάρκεια τεστ για την επόμενη μέρα, με δεδομένο και το γεγονός ότι δεν υπήρχε τεστ για τον κορονοϊό πριν από τρεις μήνες, και μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε, αλλά και την όλη συζήτηση που γίνεται για το θέμα των ελλείψεων;

Απ:Η επάρκεια των πιο γρήγορων τεστ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός παγκοσμίως και πολύ μικρή διαθεσιμότητα. Αλλά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση όπου δεν έχουμε διαθεσιμότητα γρήγορων τεστ, υπάρχουν η τεχνογνωσία και οι υποδομές στην Ελλάδα, τόσο στα διαγνωστικά όσο και στα ερευνητικά εργαστήρια, για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

Ερ: Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις; Υπάρχουν αυτή τη στιγμή; Στο μέλλον μπορεί να κάνουν αυτό τον ιό, ακόμα φονικότερο

ΑΠ: Προφανώς και ο ιός έχει μεταλλάξεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν κάνει καμία διαφορά στην εξέλιξη της ασθένειας. Τα καλά νέα είναι ότι οι μεταλλάξεις, όπου κάνουν την ασθένεια πιο ήπια, και επομένως επιτρέπουν στους φορείς να μετακινούνται, να έχουν κοινωνικές επαφές κλπ, εξαπλώνονται πιο εύκολα, και επομένως το πιο πιθανό σενάριο, είναι ότι τα πιο ήπια στελέχη του ιού θα επικρατήσουν στο μέλλον.

Ερ: Πιστεύετε ότι είναι καλό για τον κόσμο να ακούει πολλές διαφορετικές απόψεις από τους επιστήμονες, όταν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα για έναν ιό, για τον οποίο μαθαίνουμε συνεχώς κάτι καινούργιο;

ΑΠ: Οι επιστήμονες έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την κρίση: Να ενημερώσουν, να εξηγήσουν τις οδηγίες των αρχών, και να εκπαιδεύσουν το κοινό, σε σχέση με τον νέο αυτό ιό. Αυτό όμως που πρέπει να αποφευχθεί είναι να εκφράζονται διχογνωμίες δημόσια και με έντονο τρόπο. Οι επιστημονικές διαφωνίες πρέπει να εκφράζονται σε επιστημονικούς κύκλους και να μην αποτελούν μέσο προβολής στα ΜΜΕ. Φυσικά οι διαφωνίες αυτές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και αποτελούν τη βάση της διαδικασίας παραγωγής γνώσης. Όμως δεν μπορούμε να εκθέτουμε τους μη ειδικούς πολίτες σε συνεντεύξεις 5-10 λεπτών στα κανάλια και να δημιουργούμε στους πολίτες σύγχυση και αμφιβολία για τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία έχουν παρθεί με βάση αποδεκτά επιστημονικά συμπεράσματα
 
  • Like
Αντιδράσεις: Siomos1
 
Νέα μελέτη για τον κοροναϊό: Παραμένει στον οργανισμό ακόμη κι όταν ο ασθενής αναρρώσειΟι επιστήμονες προειδοποιούν πως αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που αναρρώνουν,

Πηγη in.gr

Σε ένα νέο συμπέρασμα κατέληξαν ξένοι επιστήμονες σύμφωνα με το οποίο ο κοροναϊός δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό μόλις αναρρώσει ένας ασθενής αλλά παραμένει και μεταδίδεται για χρονικό διάστημα αρκετών ημερών.

Οι επιστήμονες που έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα προειδοποιούν πως αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που αναρρώνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές από το Πεκίνο που παρουσίασαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός. Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2020. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν τα 35,5 έτη).

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν ήπια λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό. Ένας ασθενής όμως χρειάσθηκε υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και διασωλήνωση.

Μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο οι ασθενείς μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι. Στη διάρκειά της έδιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα για να ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

«Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι ο κοροναϊός ήταν ανιχνεύσιμος στους μισούς από αυτούς έως και 8 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Lokesh Sharma, διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Όπως εξήγησε, «παρότι είχαν πάψει να έχουν συμπτώματα, ο κοροναϊός παρέμενε στον οργανισμό τους και μπορούσε να μεταδοθεί ». Επιπλέον, «οι ασθενείς είχαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη», πρόσθεσε. «Ενδέχεται εκείνοι με πιο σοβαρή λοίμωξη, να είναι μεταδοτικοί για περισσότερο καιρό».

Να συνεχιστεί η καραντίνα και μετά την ανάρρωση λένε οι επιστήμονες

«Η καραντίνα στο σπίτι πρέπει να είναι παρατεταμένη για τους ασθενείς που αναρρώνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Lixin Xie, από το Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου. «Ακόμα κι αν έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, πρέπει να παρατείνουν την αυτοαπομόνωσή τους για δυο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ότι ο κοροναϊός Covid-19 δεν θα μολύνει άλλα άτομα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συμπτώματα 5 ημέρες μετά την εκτιμώμενη μόλυνσή τους από τον κοροναϊός. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων τους ήταν οκτώ ημέρες. Ωστόσο ήσαν μεταδοτικοί για άλλες μία έως οκτώ ημέρες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
 
Κατάρρευση ΑΕΠ έως -35% βλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον κόσμο εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού και της εστίασης στην οικονομία. Ποιο είναι το σενάριο με βάση το οποίο γίνονται οι υπολογισμοί.

Τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να έχουν επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την αρχική άμεση επίπτωση των shutdown στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊόυ.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αρχική άμεση επίπτωση των shutdown μπορεί να είναι μια μείωση του επιπέδου της παραγωγής από ένα πέμπτο μέχρι ένα τέταρτο σε πολλές οικονομίες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να μειώνονται δυνητικά κατά περίπου ένα τρίτο.

Τονίζει, δε, πως αυτή είναι μόνο η αρχική επίπτωση στο επίπεδο της παραγωγής και η επίπτωση για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του μεγέθους και της διάρκειας των εθνικών shutdowns, την έκταση της μειωμένης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και την ταχύτητα με την οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Πάντως, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, είναι ξεκάθαρο πως η επίπτωση των shutdown θα αποδυναμώσει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Στην ανάλυση του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται σενάριο που υπολογίζει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από μια μείωση της δραστηριότητας πάνω από 50% και ως 100% σε διαφόρους τομείς.

Για την Ελλάδα, η δυνητική αρχική επίπτωση που θα έχουν στη δραστηριότητα τα μερικά ή ολοκληρωτικά shutdown ως ποσοστό του ΑΕΠ σε συνεχείς τιμές,πλησιάζει το -35%, όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τόσο μεγάλη επίπτωση, διότι ο τουρισμός, η εστίαση και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από τα shutdown, φαίνεται να έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ.

Η ανάλυση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σε χώρες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, οι επιπτώσεις θα είναι πιο βαριές.

Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/econom...-aep-eos-35-vlepei-gia-thn-ellada-o-oosa.html
 
Κορωνοϊός: Πόσο καιρό επιβιώνει σε μάσκες, χαρτονομίσματα

Πηγή iatropedia

Οι χαμηλές και οι μέτριες θερμοκρασίες και υγρασίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επιβίωση του κορωνοϊού στα άψυχα αντικείμενα, γεγονός που τον καθιστά πολύ επικίνδυνο, εκτιμούν οι ερευνητές.

Ο κορονοϊός Covid-19 είναι πιο ανθεκτικός στη θερμοκρασία και την υγρασία απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Νέα πειράματα αποκαλύπτουν ότι μπορεί να επιζεί για μέρες πάνω σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα.

Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται οι προστατευτικές χειρουργικές μάσκες και τα χαρτονομίσματα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι όντως εξολοθρεύεται από το καλό σαπούνισμα με χλιαρό νερό, τα οικιακά απολυμαντικά και τη χλωρίνη, λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKU).

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, σε προγενέστερη έρευνά τους είχαν καταγράψει πως μολύνει ο κορωνοϊός διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα. Στην παρούσα έρευνα θέλησαν να διερευνήσουν τη σταθερότητά του. Έτσι, άρχισαν να μολύνουν με αυτόν διάφορα αντικείμενα και να τα εκθέτουν σε ποικίλες θερμοκρασίες και υγρασίες.

Κορονοϊός: Καταστρέφεται εύκολα στους 70 βαθμούς Κελσίου

Ο κορωνοϊός απεδείχθη πολύ σταθερός (ανθεκτικός) στις χαμηλές θερμοκρασίες (στους 4 βαθμούς Κελσίου). Ωστόσο στην ακραία ζέστη (στους 70 βαθμούς Κελσίου) καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά.

Στην πολύ πιο φυσιολογική θερμοκρασία των 22οC και με σχετική υγρασία γύρω στους 65 βαθμούς, ο κορωνοϊός επιβίωνε ανέτως επί ημέρες. Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορωνοϊός έπαυε να είναι ανιχνεύσιμος:

Έπειτα από 3 ώρες στο χαρτί του εκτυπωτή και στα χαρτομάντιλα
Την 2η ημέρα στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα
Την 4η ημέρα στο γυαλί και στα χαρτονομίσματα
Την 7η ημέρα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι

Γιατί δεν πρέπει να αγγίζουμε τις χειρουργικές μάσκες

Το εύρημα, όμως, που θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό για τη δημόσια υγεία οι ερευνητές είναι ότι ο κορωνοϊός μπορούσε να ανιχνευθεί στις χειρουργικές μάσκες (στην εξωτερική πλευρά) ακόμα και 7 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι το ιϊκό φορτίο μειωνόταν σταδιακά στα προαναφερθέντα αντικείμενα καθώς περνούσαν οι μέρες. Ειδικά στις μάσκες, όμως, υπήρχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του κορωνοϊού ακόμα και την 7η ημέρα. Απλώς ήταν το 0,1% του αρχικού ιϊκού φορτίου με το οποίο τις είχαν μολύνει.

«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο όποιος φορά μάσκα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αγγίζει το κάλυμμα του στόματος και της μύτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Malik Peiris, καθηγητής Ιολογίας στο HKU. «Τις μάσκες πρέπει να τις βάζουμε και να τις αφαιρούμε κρατώντας τες από τα λάστιχα στερέωσης και όχι από την κεντρική υφασμάτινη επιφάνεια. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να μολύνει τα χέρια μας ο κορωνοϊός και ύστερα να μολυνθούμε εμείς».

Σαπούνι και απολυμαντικά

Ευτυχώς, ακόμα και στις πιο ευνοϊκές θερμοκρασίες το καλό σαπούνισμα και η χρήση απολυμαντικών μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έδειξε πως στη θερμοκρασία των 22οC ο κορωνοϊός καταστρεφόταν μέσα σε 5 λεπτά από το σαπούνισμα ή την απολύμανση με χλωρίνη ή άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

Σημειώνεται ότι η θερμοκρασία των 22οC είναι η κλασική θερμοκρασία δωματίου, ακόμα και το καλοκαίρι σε ορισμένους κλιματιζόμενους χώρους.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων ερευνών, τόνισε ο Dr Peiris. Ενισχύουν επίσης τη σύσταση να σαπουνίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας (επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά)
 
Επίσημη ανακοίνωση για πειραματικό εμβόλιο στους ανθρώπους.

Η εταιρεία, με έδρα το Μέριλαντ, ανακοίνωσε πως το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό της σκεύασμα Matrix-M μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το υποψήφιο εμβόλιό της, NVX-CoV2373, για να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν τα εμβόλια να προκαλέσουν μία ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, περιλαμβανομένης και της παραγωγής αντισωμάτων και την ακόμη πιο μακρά διάρκεια της προστασίας απέναντι σε προσβολές από ιούς και βακτήρια.

Η Novavax ανακοίνωσε πως τα πρώτα αποτελέσματα για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια από τις δοκιμές του εμβολίου αναμένονται γύρω στον Ιούλιο.

Οι προσπάθειες της Novavax έρχονται να προστεθούν στα εγχειρήματα που έχουν ξεκινήσει και δεκάδες άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός επαρκούς εμβολίου ή αποτελεσματικών αντιϊκών φαρμάκων, ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα ενός πολυαναμενόμενου αντιϊκού σκευάσματος της εταιρείας Gilead Sciences Inc, όπως επίσης και των ήδη αδειοδοτημένων προϊόντων των Roche Holding και Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Πάνω από 1, 34 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 76.043 ασθενείς έχουν πεθάνει έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters.
 


 
Τελευταία επεξεργασία:
Μενουν ακομα 8 μερες ως την πιθανη ημερομηνια 4 Μαιου που θα ξεκινησει η αρση μετρων απαγορευσης και τα μετρα που ηταν σε ισχυ την Μεγαλη Εβδομαδα ειναι ακριβως τα ιδια με τωρα.Απο οτι φαινεται μαλλον δεν ειναι και τοσο απιθανο να ισχυει αυτο που φωναζαν καποιοι πριν το Πασχα και τους λεγαμε υπερβολικους, οτι οι "ανυπακουοι"παπαδες και η εκκλησια τους ενοχλουσαν, οι επιταφιοι και η εικονα του Χριστου πανω στην καροτσα του αγροτικου τους ενοχλουσε και εκοβαν κλησεις 5.000€ και αφαιρουσαν πινακιδες.

Να θυμηθουμε λιγο το παραμυθακι ορισμενων και ειδικα παπαγαλων (εννοω δημοσιογραφων);
«Ναι, αλλα ΑΝ μαζευτει κοσμος επειδη θα χτυπησει η καμπανα; Επειδη θα ακουστουν τα μεγαφωνα της εκκλησιας; Επειδη θα περασει ο Επιταφιος; ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ;". Ωραια, ας πουμε οτι ειχαν δικιο. Τωρα που ΜΑΖΕΥΤΗΚΕ ΚΟΣΜΟΣ επειδη η Πρωτοψαλτη γυρναγε με φορτηγο τραγουδωντας, πού ειναι ολοι αυτοι να «νοιαστουν για την υγεια μας»; Να «καταγγειλουν τις αντικοινωνικες συμπεριφορες»; Να ζητησουν «την παρεμβαση εισαγγελεα»;
94262883_573696556832032_3675061661007347712_n.jpg
94879682_2925511857529439_6893320367167766528_n.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: FunBet και zorian
Μενουν ακομα 8 μερες ως την πιθανη ημερομηνια 4 Μαιου που θα ξεκινησει η αρση μετρων απαγορευσης και τα μετρα που ηταν σε ισχυ την Μεγαλη Εβδομαδα ειναι ακριβως τα ιδια με τωρα.Απο οτι φαινεται μαλλον δεν ειναι και τοσο απιθανο να ισχυει αυτο που φωναζαν καποιοι πριν το Πασχα και τους λεγαμε υπερβολικους, οτι οι "ανυπακουοι"παπαδες και η εκκλησια τους ενοχλουσαν, οι επιταφιοι και η εικονα του Χριστου πανω στην καροτσα του αγροτικου τους ενοχλουσε και εκοβαν κλησεις 5.000€ και αφαιρουσαν πινακιδες.

Να θυμηθουμε λιγο το παραμυθακι ορισμενων και ειδικα παπαγαλων (εννοω δημοσιογραφων);
«Ναι, αλλα ΑΝ μαζευτει κοσμος επειδη θα χτυπησει η καμπανα; Επειδη θα ακουστουν τα μεγαφωνα της εκκλησιας; Επειδη θα περασει ο Επιταφιος; ΑΝ, ΑΝ, ΑΝ;". Ωραια, ας πουμε οτι ειχαν δικιο. Τωρα που ΜΑΖΕΥΤΗΚΕ ΚΟΣΜΟΣ επειδη η Πρωτοψαλτη γυρναγε με φορτηγο τραγουδωντας, πού ειναι ολοι αυτοι να «νοιαστουν για την υγεια μας»; Να «καταγγειλουν τις αντικοινωνικες συμπεριφορες»; Να ζητησουν «την παρεμβαση εισαγγελεα»;
Προβολή συνημμένου 28605 Προβολή συνημμένου 28606

Εγώ δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις με τις οργανωμένες θρησκείες στο σύνολο τους. Όμως, όταν η ισονομία πάει περίπατο, εκνευρίζομαι αφάνταστα.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, είδαμε ξεκάθαρα ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες είχαν διαφορετική και σαφώς ελαστικότερη αντιμετώπιση από τον Κρατικό μηχανισμό. Δεν με απασχολεί αν αυτό ήταν σκόπιμο ή προϊόν αδυναμίας. Για εμένα είναι εξοργιστικό. Αυτές οι εικόνες με την Πρωτοψάλτη, τον Μητσοτάκη και το υπόλοιπο συνωστιζόμενο παρεάκι, είναι ένα αστείο σε σχέση με αυτά που είδαμε σε κάποιες περιοχές και δεν έπεσε ούτε ένα πρόστιμο για τα μάτια του κόσμου. Πόσοι άτυποι χώροι θρησκευτικής λατρείας διαφόρων μειονοτήτων λειτουργούσαν κανονικά; Τα drones της αστυνομίας δεν είδαν τα υπαίθρια πάρτι των Ρομά την προηγούμενη Κυριακή (οι μουσικές τους ταξίδευαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά). Ας μην αναφέρω άλλα, πιο ευαίσθητα θέματα... Την επόμενη φορά που θα επιβληθεί τέτοιου τύπου καραντίνα, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από ένα μέρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το Κράτος αντέδρασε σωστά και πήρε τα κατάλληλα μέτρα, όμως κάποιες γνωστές παθογένειες και η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων πιθανώς να αποτελούν κακή παρακαταθήκη για το μέλλον.
 
Εγώ δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις με τις οργανωμένες θρησκείες στο σύνολο τους. Όμως, όταν η ισονομία πάει περίπατο, εκνευρίζομαι αφάνταστα.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, είδαμε ξεκάθαρα ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες είχαν διαφορετική και σαφώς ελαστικότερη αντιμετώπιση από τον Κρατικό μηχανισμό. Δεν με απασχολεί αν αυτό ήταν σκόπιμο ή προϊόν αδυναμίας. Για εμένα είναι εξοργιστικό. Αυτές οι εικόνες με την Πρωτοψάλτη, τον Μητσοτάκη και το υπόλοιπο συνωστιζόμενο παρεάκι, είναι ένα αστείο σε σχέση με αυτά που είδαμε σε κάποιες περιοχές και δεν έπεσε ούτε ένα πρόστιμο για τα μάτια του κόσμου. Πόσοι άτυποι χώροι θρησκευτικής λατρείας διαφόρων μειονοτήτων λειτουργούσαν κανονικά; Τα drones της αστυνομίας δεν είδαν τα υπαίθρια πάρτι των Ρομά την προηγούμενη Κυριακή (οι μουσικές τους ταξίδευαν αρκετά χιλιόμετρα μακριά). Ας μην αναφέρω άλλα, πιο ευαίσθητα θέματα... Την επόμενη φορά που θα επιβληθεί τέτοιου τύπου καραντίνα, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο από ένα μέρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το Κράτος αντέδρασε σωστά και πήρε τα κατάλληλα μέτρα, όμως κάποιες γνωστές παθογένειες και η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων πιθανώς να αποτελούν κακή παρακαταθήκη για το μέλλον.
Δεν εχει να κανει με τι σχεσεις εχουμε με θρησκειες.Αν το σχολιασουν (αντικειμενικα ομως) ακομα και καποιοι που δεν ειναι Χριστιανοι ορθοδοξοι, νομιζω οτι αρκετοι απο αυτους θα συμφωνησουν οτι εφαρμοστηκαν επιλεκτικα οι νομοι αυτο το διμηνο σε αρκετες περιπτωσεις.
Το συγκεκριμενο τσιρκο με το φορτηγο θα μπορουσαν να το κανουν βραδυ Κυριακης 3 Μαιου η Δευτερα 4 Μαιου και κανενας δεν θα ελεγε τιποτα για ισονομια.Για μενα ηταν πολυ προκλητικο ολο αυτο και ως κινηση(που μαλιστα χειροκροτηθηκε) την συγκεκριμενη χρονικη στιγμη που εγινε, οταν μενουν ακομα 8 μερες καραντινας με μπλοκα και ελεγχους της αστυνομιας, και καθημερινα εχουμε προστιμα 150αρια και 5χιλιαρα.
Θα σου απαντησω σε αυτο που λες, για την αντιμετωπιση σε πιθανη επομενη καραντινα.Συμφωνω μαζι σου με την μονη διαφορα οτι εγω ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρχει αντιδραση.
Ελπιζω μονο να μην δουμε τιποτα απιστευτα τους επομενους μηνες και στην οικονομια, οπως κουρεμα ολων των καταθεσεων η μειωση συνταξεων και μισθων σε επιπεδα 300€ τον μηνα, γιατι τοτε ειναι βεβαιο οτι οχι μονο θα υπαρχει αντιδραση αλλα θα βγουνε και καραμπινες μαζι με την καραντινα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: FunBet
Ελπιζω μονο να μην δουμε τιποτα απιστευτα τους επομενους μηνες και στην οικονομια, οπως κουρεμα ολων των καταθεσεων η μειωση συνταξεων και μισθων σε επιπεδα 300€ τον μηνα, γιατι τοτε ειναι βεβαιο οτι οχι μονο θα υπαρχει αντιδραση αλλα θα βγουνε και καραμπινες μαζι με την καραντινα.

Στο νερό οι μειώσεις. Ετοιμαστείτε ψυχολογικά όλοι. Δε θα πέσουν στα επίπεδα που λες, αλλά ένα 10% στους μισθούς, μάλλον αναμενόμενο θα είναι.
 
  • Like
Αντιδράσεις: goal2 και FunBet

Προγνωστικά

    • Δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές αθλητικές μεταδόσεις σήμερα
  • 20:00
    Novasports Start
    • Ζάλγκιρις Κάουνας - Αρμάνι Μιλάνο
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Μπάγερν Μονάχου - Μπαρτσελόνα
  • 21:30
    Novasports 5HD
    • Μπασκόνια - Αναντολού Εφές
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Παρτίζαν - Ολυμπιακός
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Βιλερμπάν - Μονακό
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    Novasports 4HD
    • Arizona - Clemson
  • 01:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Ατλάντα Χοκς - Μπόστον Σέλτικς
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • San Diego St. - UCONN
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Μιλγουόκι Μπακς
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 21:00
    Novasports 6HD
    • Ριμπάκινα - Αζαρένκα
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 02:30
    Novasports 6HD
    • Αλεξάντροβα - Κόλινς
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...