Προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια. Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε;

BetLaden

IFC#6 Champion 2009-10, IFC#1 Super Cup winner 200
Μέλος του προσωπικού
13 Μαι 2002
39,137
26,154
113
52
Infobeto Town
www.infobeto.com
Προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια. Τι είναι και τι μπορούμε να κάνουμε;

Για πολλούς ανθρώπους της σύγχρονης εποχής τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν ένα είδος διασκέδασης με σκοπό το κέρδος, και είναι μια κοινωνικά αποδεκτή απασχόληση κατά τον ελεύθερο χρόνο. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερις κύριες κατηγορίες τυχερών παιχνιδιών.

Γράφει η Δρ. Παυλίνα Αντωνίου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Η πρώτη κατηγορία είναι το ποντάρισμα, που αποτελεί αλλαγή χρημάτων με βάση το αποτέλεσμα του παιγνίου. Για παράδειγμα το πόκερ. Η δεύτερη κατηγορία είναι το στοίχημα, που είναι η τοποθέτηση χρημάτων στο αποτέλεσμα ή στην εξέλιξη ενός μελλοντικού γεγονότος. Για παράδειγμα, ιπποδρομίες ή στοίχημα για την νίκη κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Η τρίτη κατηγορία είναι η λοταρία, που είναι η διανομή χρημάτων βάσει λαχνών (ξυστά για παράδειγμα), και η τέταρτη κατηγορία είναι η επένδυση, που νοείται ως η τοποθέτηση χρημάτων σε μετοχές (για παράδειγμα το χρηματιστήριο). Το συνδετικό νήμα των πιο πάνω τυχερών παιχνιδιών είναι ότι οι παίκτες ρισκάρουν κάτι με υλική αξία (συνήθως χρήματα) για την πιθανότητα να κερδίσουν, και η επιτυχία ή η αποτυχία καθορίζονται από την τύχη (Οικονόμου, Θεοδώρου και Παπαδημητρίου, 2016).

Η σωματική διέγερση που επιφέρει αυτή η διαδικασία, η πιθανότητα χρηματικού κέρδους που μπορεί να φέρει ονειρικές αλλαγές, και η κοινωνική συνύπαρξη με άλλους παίκτες φαίνεται να συντελούν στην δημιουργία μιας γοητευτικής εμπειρίας. Αν και είναι αλήθεια πως πολλοί περιστασιακά κερδίζουν, το σταθερό φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι η πλειονότητα των ανθρώπων μακροπρόθεσμα χάνει. Από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι σχεδόν πάντα οι περισσότεροι παίκτες ξαναπαίζουν και χάνουν τα κέρδη τους. Υπάρχει δηλαδή η τάση να μην ικανοποιούνται από τα κέρδη και να πιστεύουν ότι θα τα αυξήσουν αν συνεχίσουν (Blaszczynski, 2003).

Ο κίνδυνος που κρύβεται πίσω από την τάση των ανθρώπων να θέλουν να ρισκάρουν, είναι η ανάπτυξη – αυτού που ονομάζουμε στην ψυχολογία – της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, που δημιουργεί με την σειρά της άλλα προβλήματα για τα οποία θα μιλήσουμε στην πορεία. Ακόμη και αν τα επεισόδια παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια δεν έχουν κερδοφόρο αποτέλεσμα, εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται παρά τη στενοχώρια που προκαλούν και την παρεμπόδιση της λειτουργικότητας στην καθημερινή ζωή. Επίσης το άτομο με παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια περιγράφει μια επείγουσα ανάγκη να παίξει που είναι δύσκολο να ελέγξει, και αναφέρει ότι είναι ανίκανο να σταματήσει με δικά του μέσα. Τέλος, το ίδιο άτομο απασχολείται με σκέψεις ή νοητικές εικόνες για τη διαδικασία του τζόγου ή τις περιστάσεις γύρω από αυτή (International Classification of Diseases, 10th Ed.).

Η παθολογική ενασχόληση εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες, με ποσοστό των ανδρών επί του συνόλου των παθολογικών παικτών να προσεγγίζει το 70% και αυτό των γυναικών να περιορίζεται αντίστοιχα στο 30% (Οικονόμου, Θεοδώρου και Παπαδημητρίου, 2016). Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτιολογία για την παθολογική ενασχόληση, αφού είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο φαίνεται να εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες επικινδυνότητας για παθολογική ενασχόληση εκτός από το φύλο και το νεαρό της ηλικίας, είναι η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και η εύκολη πρόσβαση. Οι λανθασμένες αντιλήψεις περί τζόγου και οι ψευδαισθήσεις ελέγχου, μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης και διατήρησης παθολογικής ενασχόλησης με τυχερά παιχνίδια. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι παίκτες αρέσκονται να πιστεύουν ότι διαθέτουν κάποια δεξιότητα ή ικανότητα επηρεασμού του αποτελέσματος ενός γεγονότος που βασίζεται στην τύχη (π.χ. μέσω τυχερών αριθμών ή μαγικών σκέψεων).

Η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, συχνά συνυπάρχει με άλλες διαταραχές όπως διαταραχές προσωπικότητας, διάθεσης, άγχους, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις καθώς και με την κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών (κυρίως νικοτίνης και οινοπνεύματος). Τα άτομα που παίζουν παθολογικά φυλακίζονται σε φαύλους κύκλους, όπου αρχικά επιβραβεύονται και ενθουσιάζονται με κάποιο κέρδος, στην πορεία χάνουν, επιχειρούν να τα ξανακερδίσουν σπαταλώντας όλο και μεγαλύτερα ποσά, ελπίζοντας να πάρουν πίσω τα χαμένα. Οι επανειλημμένες απώλειες βυθίζουν τον παίκτη όλο και βαθύτερα στα χρέη και στην απόγνωση. Μαζί με την απελπισία έρχεται η απομόνωση από τους φίλους για να συνεχίσει να παίζει τυχερά παιχνίδια, οι συνέπειες στην ψυχική υγεία και στις κοινωνικές σχέσεις, αδιαφορία για την οικογενειακή ζωή, αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από την δουλειά, δάνεια, οικονομικά προβλήματα, κ.ο.κ.. Μαζί με το άτομο που παίζει παθολογικά, επηρεάζεται και η οικογένεια του, αφού υπάρχει μειωμένο κίνητρο για δραστηριότητες μαζί τους που δεν σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια. Κάτι άλλο που επηρεάζει τις οικογενειακές σχέσεις είναι ίσως η κακοκεφιά του παίκτη όταν χάσει, καθώς και η ανάγκη να κρατήσει μυστική αυτή του την εξάρτηση.

Σε σωματικό επίπεδο, έρευνες δείχνουν πως η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια πολλές φορές συνυπάρχει με διαταραχές του γαστρεντερικού / μεταβολικού συστήματος καθώς και του κυκλοφοριακού και αναπνευστικού συστήματος. Η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια επηρεάζει την λειτουργικότητα του εγκεφάλου και του σώματος μας, και στην πορεία μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Το μήνυμα αυτού του άρθρου δεν είναι να σταματήσουμε εξ’ολοκλήρου την ενασχόληση μας με τυχερά παιχνίδια. Το μήνυμα είναι να αναγνωρίσουμε τα όρια μας για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο και να παίζουμε υπεύθυνα. Προσέξτε αυτά που σκέφτεστε: το μυαλό μας δεν είναι πάντα σοφός μας φίλος. Η ψευδαίσθηση ότι θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε δεν στηρίζεται μαθηματικά. Συγκριτικές αναλύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στηρίζουν πως είναι πολύ πιο πιθανόν να κτυπηθεί κανείς από κεραυνό (1 στους 56,439) παρά να κερδίσει το λόττο (250 φορές λιγότερο πιθανόν) (CAMH, 2018). Η πιθανότητα να κερδίσει κανείς στην λοταρία είναι 1 στα 13,9 εκατομμύρια, ενώ να φέρει 5 αριθμούς σε μια μηχανή πόκερ 1 στα 9,7 εκατομμύρια. Από την άλλη, ένας στους 7 ανθρώπους που ενασχολούνται με τα παιχνίδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχει πιθανότητα να αναπτύξει παθολογικό πρόβλημα (Turning Point, 2018).

Εάν κάποιος που γνωρίζετε έχει τέτοιες δυσκολίες, ακούστε τον, μοιραστείτε μαζί του αυτά που γνωρίζετε και παραπέμψτε τον στο να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς. Να είστε υπομονετικοί και να μην περιμένετε πως η συμπεριφορά του θα αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, υπομονή, επιμονή και μη-επικριτικότητα.

Τέλος, προστατέψτε τον εαυτό σας, είναι ότι πιο πολυτιμότερο έχετε.



Βιβλιογραφία

Blaszczynski, A. (2003). Τζόγος: Ξεπερνώντας το πάθος για τα τυχερά παιχνίδια, ένας οδηγός αυτοβοήθειας (Μετ. Νίκος Βουλαλάς). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

Schwartz, D. (2006). Roll the bones. New York: Gotham Books

Οικονόμου, Μ., Θεοδώρου, Β.Ν., και Παπαδημητρίου, Γ.Ν. (2016). Η ψυχοπαθολογία των τυχερών παιχνιδιών. Σύγχρονα διαγνωστικά, αιτιολογικά και θεραπευτικά δεδομένα. Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, 33 (2), 165-179
 
  • Like
Αντιδράσεις: Kobra
Απάντηση: Προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια. Τι είναι και τι μπορούμε να κά

ekseok-1024x610.jpg
 
Απάντηση: Προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια. Τι είναι και τι μπορούμε να κά

Διαβάζω πολλά γι αυτό το θέμα.
Τα περισσότερα είναι οπαπολαγνείες.
Πριν το 2007 δεν είχε τέτοια. Τότε έλεγαν "του έξτρα πέντε τα δελτία θα μας κάνουν Ελβετία".
Μετά από μία αγόρευση ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου την είδαν ότι για να έχουν ελπίδα να γίνει μονοπώλειο πρέπει να μπουν στο παιχνίδι της ... ψυχιατρικής (αν και πάλι ο οπάπιας εξέφραζε κάποια παράπονα επειδή του έκοψαν κάτι διαφημίσεις).
Μερικά είναι αλήθεια από αυτά που λέει αλλά εγώ θα σας πω ένα πράγμα που παρατήρησα όλα αυτά τα χρόνια.
Κανένας Φυσικός ή Χημικός ή απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής συναφούς προς τη Φυσική (π.χ. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί) δεν ακουμπάει κουπόνι, λόττο, τζόκερ ούτε για πλάκα. Ούτε για δείγμα.

Έχω πετύχει αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους ουκ ολίγους.
Και φυσικά άπειρους που δεν είναι πανεπιστημιακοί, άλλοι από αυτούς φτωχοί, άλλοι πλούσιοι.
Αλλά ούτε ένας του Φυσικού ή του Χημικού.
Για απόφοιτους του μαθηματικού δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Μάλλον ούτε αυτοί.
Μόνο έναν πράκτορα γνώρισα που δίδασκε Φυσική στο σχολείο πριν γίνει πράκτορας, αλλά αυτός είναι πράκτορας.
Κάτι λέει αυτό νομίζω.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Προγνωστικά

  • 14:30
    COSMOTE SPORT 1 HD
    • Μπρίστολ Σίτι - Λέστερ
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 2 HD
    • Ρέξαμ - Μάνσφιλντ
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • Νόριτς - Πλίμουθ
  • 19:30
    COSMOTE SPORT 1 HD
    • Μπλάκμπερν - Ίπσουιτς
  • 20:00
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Μπενφίκα - Σάβες
  • 21:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Αλ Έτιφακ - Αλ Αχλί
  • 21:30
    Novasports Start
    • Μπούργος - Εσπανιόλ
  • 22:00
    Novasports 1HD
    • Κάδιθ - Γρανάδα
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Λιλ - Λανς
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • Γουότφορντ - Λιντς
  • 22:30
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Εστρέλα - Σπόρτινγκ Λισαβόνας
  • 19:30
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • Μπούρσασπορ - Τόφας
  • 19:45
    Novasports 5HD
    • Φενέρμπαχτσε - Άλμπα Βερολίνου
  • 19:45
    Novasports 6HD
    • Μπεσίκτας - Μπουργκ
  • 20:55
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • NBA Action 2023-24 Ε3323
  • 21:30
    Novasports 3HD
    • Λόντον Λάιονς - Παρί
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Ρεάλ Μαδρίτης - Ερυθρός Αστέρας
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός AKTOR
  • Αύριο 30-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Ιντιάνα Πέισερς - Λος Άντζελες Λέικερς
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    • NC State - Marquett
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • Gonzaga - Purdu
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Σαν Αντόνιο Σπερς - Νιου Γιορκ Νικς
  • 04:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 07:15
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • WRC 2024
  • 08:30
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • WRC 2024
  • 09:25
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • WRC 2024
  • 16:00
    COSMOTE SPORT 9 HD
    • Premier Padel Tour 2024
  • 17:00
    ΕΡΤ3
    • Παναθηναϊκός - Μίλων
  • 18:00
    COSMOTE SPORT 9 HD
    • Premier Padel Tour 2024
  • 20:15
    ΕΡΤ3
    • Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
  • 21:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • Αύριο 30-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...