Συνέδριο για τον Αθλητικό Στοιχηματισμό

BetLaden

IFC#6 Champion 2009-10, IFC#1 Super Cup winner 200
Μέλος του προσωπικού
13 Μαι 2002
39,142
26,182
113
52
Infobeto Town
www.infobeto.com
Την Τετάρη 15 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η 3η Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα με θέμα τις Προκλήσεις και Προοπτικές του Αθλητικού Στοιχηματισμού για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία σήμερα.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τη Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ελληνικό Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον. Συμμετείχαν 35 ομιλητές εκ των οποίων 6 προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, 2 Υπουργοί και 2 Γενικοί Γραμματείς.

Βασικά θέματα των εργασιών ήταν: α) ο κλάδος του διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα με έμφαση στις οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες, υπό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, β) το κανονιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την καινοτομία, γ) η σχέση του στοιχήματος με την κοινωνία και ειδικότερα τα θέματα χορηγικής πολιτικής, διαφήμισης και επικοινωνίας και δ) η παιγνιοποίηση και ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος των e-sports.

Την ημερίδα προλόγησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Α. Κατσής, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης (Τάκης) Δ. Αλεξόπουλος και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Χ. Τσέκερης.

Επίσης, την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και σύντομες παρεμβάσεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης όπως ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου όπως ο κ. Κ. Μπογδάνος, ο κ. Γ. Βλάχος, ο κ. Γ. Παππάς, ο κ. Μ. Κάτσης και ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, κ. Ε. Καραγρηγορίου πραγματοποίησε σύντομη ενημέρωση σχετικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που ενσωματώθηκε στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο. Συμμετείχαν επίσης με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους άνθρωποι από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό περιβάλλον καθώς και από το χώρο του αθλητισμού και των επιστημών.

Το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε, ως κοινή συνισταμένη, είναι η άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός Επιστημονικού Ινστιτούτου ενασχόλησης με σχετικά αντικείμενα, συμβαδίζοντας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα με στόχο α) την έρευνα και ανάπτυξη του κλάδου με επιστημονικά κριτήρια και μεθοδολογίες, β) την εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση στελεχιακού δυναμικού, γ) τη διαμόρφωση στρατηγικών με βάση ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και γ) κυρίως την αξιοποίηση της μακρόχρονης εμπειρίας που διαθέτει η χώρα μας στο αντικείμενο.

Η ίδρυση ενός αντίστοιχου Επιστημονικού Ινστιτούτου προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναδειχθεί προοδευτικά σε σημαντική δύναμη σε ζητήματα τεχνολογικής καινοτομίας, οργάνωσης και διαχείρισης του αθλητικού στοιχήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην ανάσχεση του “brain drain”.

Από όλους τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες τονίστηκε επανειλημμένα η πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που με οργανωτική και επιστημονική συνέπεια, παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια τις σχετικές εξελίξεις στο χώρο του αθλητικού στοιχήματος συμβάλλοντας με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος διαλόγου μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης, αθλητικός και επιστημονικός κόσμος).

Βασικό θέμα στην έναρξη της συζήτησης αποτέλεσε το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και η αδειοδότηση των παρόχων διαδικτυακού στοιχηματισμού στην Ελλάδα, οι προκλήσεις αλλά και τα προβλήματα που διαφαίνονται στην υλοποίηση μιας ιδιαίτερα γρήγορα αναπτυσσόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας με οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις.

Η ανταπόκριση απέναντι στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για ρύθμιση της αγοράς στοιχηματισμού στην Ελλάδα είναι θετική αλλά επισημάνθηκε ότι χρήζει συγκεκριμένων βελτιώσεων, προκειμένου να στηριχθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να ενισχυθούν τα οφέλη προς την κοινωνία.

Στις επόμενες συνεδρίες το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε θέματα χρηματοδότησης του αθλητισμού, μέσω χορηγιακών προγραμμάτων, σε ζητήματα σχετικά με τη διαφήμιση και την επικοινωνιακή στρατηγική καθώς και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Παράλληλα, συζητήθηκε η διαμόρφωση και εξέλιξη της σχέσης του επίγειου με το διαδικτυακό στοιχηματισμό, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός καθολικού πλαισίου ισόνομης λειτουργίας και ανάπτυξης.

Ο χώρος των e-sports απασχόλησε τις εργασίες της ημερίδας κυρίως ως ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό και αθλητικό περιβάλλον, που επηρεάζεται από την τεχνολογική καινοτομία. Κύριο συμπέρασμα είναι ότι τα e-sports αναδεικνύουν νέες προοπτικές και διαμορφώνουν ανταγωνιστικές οικονομίες και δημιουργικές αγορές. Αναφορά έγινε στις κοινωνικές, ψυχολογικές και νομικές προεκτάσεις και προβλήματα της ενασχόλησης με το χώρο του στοιχηματισμού και των τυχερών παιγνίων γενικά σε μια εποχή τεχνολογικού μετασχηματισμού και διοικητικής αναδιάρθρωσης.

Με την πεποίθηση ότι οι εργασίες της ημερίδας συνέβαλαν πραγματικά στην ανάδειξη των προκλήσεων και των προοπτικών του αθλητικού στοιχηματισμού ως τομέα ουσιαστικής οικονομικής δραστηριότητας, δόθηκε η υπόσχεση για την συνέχιση της προσπάθειας με μια νέα ημερίδα με επίκαιρα ζητήματα σύντομα.
 
  • Like
Αντιδράσεις: zorian
Καραγρηγορίου: Έσοδα άνω του 1 δισ. από τα τυχερά παιχνίδια το 2020

«Έχουμε πια ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά παιγνίων και είμαστε περήφανοι που το πετύχαμε», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευάγγελος Καραγρηγορίου, κατά την τοποθέτηση του στο συνέδριο «Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια έσοδα από τα παίγνια αυξάνονται συνεχώς, πλησιάζουν το 1 δισ. και το 2020 θα ξεπεράσουν το 1 δισ., από 500 εκατ. πριν μερικά χρόνια.

«Μετά από 7 χρόνια μεταβατικού καθεστώτος έχουμε πλέον νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στα διαδικτυακά παίγνια και για τα επιμέρους ζητήματα» ανέφερε ο κ. Καραγρηγορίου ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή για βελτιώσεις. «Η φύση της αφού είναι τέτοια που χρειάζεται συνεχή αναστοχασμό και βελτιώσεις για να παρακολουθεί ή να είναι και μπροστά από τις εξελίξεις. Οφείλουμε να έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό που θα βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο διαρκώς» τόνισε.

Τέλος στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Καραγρηγορίου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του mononews για την απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής σχετικά με το Ελληνικό. Διευκρίνισε ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να καθαρογραφούν τα πρακτικά και να ανακοινωθεί επισήμως.

Από: Μαρίνα Πρωτονοταρίου - mononews
 
Αυγενάκης: «Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού»

Στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα, προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» παρευρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων.

«Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού» δήλωση ο υφυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσε τα οφέλη από την εθνική πλατφόρμα, που θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

«Ο νόμος που ψηφίσαμε συμβάλλει καθοριστικά στην άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Η χειραγώγηση αφαιρεί αξιοπιστία, σπιλώνει αθλήματα και ομάδες και είναι αντίθετη με το ευ αγωνίζεσθαι που ο καθαρός αθλητισμός πρεσβεύει. Βέβαια ενισχύει τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινα το 2017 από το ΑΠΘ, οι ίδιοι οι αθλητές σε ποσοστό 35% πιστεύουν ότι αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι. Αυτό συνέβαινε 2-5 φορές την χρονιά. Μάλιστα το 80% πίστευε ότι είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα, κάποια στιγμή στην καριέρα του εν αγνοία του» τόνισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε στόχο την προστασία του υγιούς αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε και στην κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Κάτι που πολλές χώρες καθυστερούν. Μία σύμβαση που είχε παραγκωνιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείγμα της πραγματικά φανερής αδιαφορίας που επέδειξε γενικότερα στα προβλήματα που έπλητταν τον ελληνικό αθλητισμό».

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου: «Η επόμενη ενέργειά μας είναι η σύσταση της εθνικής πλατφόρμας, μέσω της Ελληνικής Βουλής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της σύμβασης. Η πλατφόρμα θα έχει διπλό ρόλο. Αυτόν της πρόληψης κι αυτόν της καταστολής. Επιπλέον η εθνική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη αρχές Ιουνίου. Σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα. Μέσα από την ορθή εφαρμογή της πλατφόρμας θα προκύψει και η ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από αυτό το φαινόμενο, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Χ.Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έδρασε με ταχύτητα για τον ιντερνετικό στοιχηματισμό

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στον ιντερνετικό στοιχηματισμό και τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει στην χώρα, στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο Αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο, όσο και στην ασφαλή συμμετοχή των παικτών. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη αξία και θα τον βρούμε μπροστά μας ως χώρα τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ακαθάριστα έσοδα ήταν 5.5 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος όλων των επίγειων παιγνίων διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πως εξελίσσεται η αγορά του ιντερνετικού στοιχηματισμού. Είναι προφανές ότι η αναλογία θα γέρνει προς το ίντερνετ» τόνισε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε λέγοντας μεταξύ άλλων:


«Η σημερινή Κυβέρνηση δρώντας με ταχύτητα και αποφασιστικά μέσα στους πρώτους τρεις μήνες αποφάσισε νόμο για τον ιντερνετικό στοιχηματισμό. Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας, εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, αυξάνονται τα έσοδα μέσω αδειοδοτήσεων και φορολογίας, ενισχύεται η προστασία των παικτών από τα παράνομα δίκτυα στα ελεγχόμενα δίκτυα».

Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε για να παρθούν οι αποφάσεις: «Πήραμε παραδείγματα από τη Δανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κύπρο. Προβλέπονται, αποκλειστικά, δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, μία για το «διαδικτυακό στοίχημα» και μία για τα «λοιπά διαδικτυακά παίγνια», όπως το καζίνο. Στα 3.000.000 ευρώ ορίζεται το αντίτιμο για την άδεια διαδικτυακούυ στοιχήματος, στα 2.000.000 ευρώ για τα λοιπά παίγνια. Η διάρκεια είναι για 7 έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα έπειτα από την καταβολή ισόποσου τιμήματος. Παράλληλα θα πρέπει να ενδυναμώσουν το ρόλο της ΕΕΠ και το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και εποπτείας. Ετσι, επιτυγχάνεται ο έλεγχος».
Εν τω μεταξύ, στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα, προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» παρευρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού. Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων. «Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού» δήλωσε ο υφυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσε τα οφέλη από την εθνική πλατφόρμα, που θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

«Ο νόμος που ψηφίσαμε συμβάλλει καθοριστικά στην άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Η χειραγώγηση αφαιρεί αξιοπιστία, σπιλώνει αθλήματα και ομάδες και είναι αντίθετη με το ευ αγωνίζεσθαι που ο καθαρός αθλητισμός πρεσβεύει. Βέβαια ενισχύει τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινα το 2017 από το ΑΠΘ, οι ίδιοι οι αθλητές σε ποσοστό 35% πιστεύουν ότι αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι. Αυτό συνέβαινε 2-5 φορές την χρονιά. Μάλιστα το 80% πίστευε ότι είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα, κάποια στιγμή στην καριέρα του εν αγνοία του» τόνισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε στόχο την προστασία του υγιούς αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε και στην κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Κάτι που πολλές χώρες καθυστερούν. Μία σύμβαση που είχε παραγκωνιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείγμα της πραγματικά φανερής αδιαφορίας που επέδειξε γενικότερα στα προβλήματα που έπλητταν τον ελληνικό αθλητισμό».

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου: «Η επόμενη ενέργειά μας είναι η σύσταση της εθνικής πλατφόρμας, μέσω της Ελληνικής Βουλής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της σύμβασης. Η πλατφόρμα θα έχει διπλό ρόλο. Αυτόν της πρόληψης κι αυτόν της καταστολής. Επιπλέον η εθνική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη αρχές Ιουνίου. Σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα. Μέσα από την ορθή εφαρμογή της πλατφόρμας θα προκύψει και η ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από αυτό το φαινόμενο, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν ποινικές ή πειθαρχικές διώξεις».

ΠΗΓΗ : thepresident
 
Θεσμικό πλαίσιο για Διαδικτυακό Στοίχημα: Τι λένε δυνατά και τι… ψιθυρίζουν οι εταιρείες του κλάδου
  • Μαρίνα Πρωτονοταρίου
  • 16 Ιανουαρίου 2020


https://www.mononews.gr/oikonomia/karagrigoriou-esoda-ano-tou-1-dis-apo-ta-tichera-pechnidia-to-2020
200107230459_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BF-e1578431147100-350x226.jpg


Στα χέρια του Καραγρηγορίου η απόφαση για το καζίνο Ελληνικό: Το χρονοδιάγραμμα και τα διλήμματα

Μια ευκαιρία να διασταυρώσουν τις απόψεις τους για το νέο θεσμικό πλαίσιο στα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις και οι φορείς του κλάδου, δυνατά και… ψιθυριστά, με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, δόθηκε χθες, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Κομισιόν του νέου Κανονισμού για το διαδικτυακό στοίχημα, για να ακολουθήσει η διαβούλευσή του μέχρι την 1/4/2020.

Στο Συνέδριο με θέμα «Αθλητικός Στοιχηματισμός Σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε χθες, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ελευθέριος Αυγενάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευάγγελος Καραγρηγορίου.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, από τη μια έχουν έντονη διάθεση κριτικής για διάφορα σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου, από την άλλη επιδιώκουν να κρατούν ισορροπίες και «να πάνε με το μαλακό» τους κυβερνητικούς παράγοντες και έτσι σε μεγάλο βαθμό η κριτική γίνεται χαμηλόφωνα.
Σε γενικές γραμμές οι εταιρείες του κλάδου, ανάλογα το μέγεθός τους έχουν και διαφορετικά προβλήματα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Έτσι οι μεγαλύτερες εταιρείες, δεν φαίνεται να ανησυχούν για την υψηλή φορολογία και το κόστος της άδειας, αλλά για τον περιορισμό της αγοράς RNG με τους περιοριστικούς όρους που βάζει ο Κανονισμός στο παιχνίδι που αντιπροσωπεύει το 30% της αγοράς.

Δηλαδή, οι μεγάλες εταιρείες της αγοράς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να έχουν απώλεια εσόδων από την περιοριστική πολιτική στα RNG games (τα παιχνίδια γεννήτριας τυχαίων αριθμών), στα οποία ο Κανονισμός, απαγορεύει τη διαφήμιση, μειώνει το ποντάρισμα σε 2 ευρώ ανά σπιν, το χρόνο καθυστέρησης στα 3 δευτερόλεπτα και το μάξιμουμ κέρδος στα 5.000 ευρώ ανά παιχνίδι.

Το επόμενο διάστημα μέχρι την 1/4/2020 ο Κανονισμός για τα online παιχνίδια θα είναι σε διαβούλευση στην Κομισιόν αλλά στην τελική του μορφή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα συνεχίζουν να πιέζουν για τα αιτήματά τους.

200115230327_market.jpg

Από τα 500 εκατ ευρώ τα δημόσια έσοδα θα ξεπεράσουν το 1 δισ. το 2020

«Από την πρώτη στιγμή θέσαμε τα ζητήματα και πήραμε τις πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Ευάγγελος Καραγρηγορίου.

Τα δημόσια έσοδα το 2015 από τα τυχερά παιχνίδια ήταν συνολικά στα 500 εκατ., ευρώ και πλέον ο στόχο για το 2020 ο στόχος είναι να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Ήδη η αύξηση των εσόδων το 2019 είναι 500 εκατ. ευρώ σημείωσε, και συνολικά πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η σωστή και ολοκληρωμένη ρύθμιση έχει πάρα πολλά οφέλη και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο να υπάρξει στο μέλλον μια πολιτική ελάφρυνσης των φόρων.

200115230434_kk.jpg

Ευάγγελος Καραγρηγορίου, Πρόεδρος Επιτροπής Παιγνίων

«Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν μπορεί να προστεθεί, να βελτιωθεί ή να αλλάξει», τόνισε.
«Η Πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί την πορεία της αγοράς, λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης φύσης της και των τεχνολογικών εξελίξεων, σημείωσε και επεσήμανε ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να είναι και μπροστά από τις αλλαγές. Οφείλουμε να έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό τέτοιο που θα ολοκληρώνει το πλαίσιο συνεχώς και θα το βελτιώνει», κατέληξε.
 
Μερικά αποσπάσματα από ομιλητές:

«Στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, όμως δεν μας καλύπτει απόλυτα»

Ο CEO της στοιχηματικής πλατφόρμας Winmasters, Θωμάς Τζόκας, ήταν εκείνος που πήρε το λόγο από την πλευρά των στοιχηματικών, εκφράζοντας ουσιαστικά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις περισσότερες εξ αυτών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αφού τόνισε πόσο σημαντικό βήμα ήταν να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για το online στοίχημα και καζίνο και να σταλεί στην Κομισιόν, εξέφρασε κάποιες ανησυχίες/προτάσεις σε σχέση με συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου:

1. Το κόστος για την αδειοδότηση, το οποίο υπενθυμίζουμε πως ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ για το online στοίχημα και ακόμα 2 εκατ. ευρώ για τα λοιπά διαδικτυακά παιχνίδια (καζίνο, πόκερ, κ.λπ.). Και οι δύο άδειες έχουν ισχύ 7 χρόνια. Ο κ. Τζόκας, μάλιστα, θέλοντας να στηρίξει την άποψή του ότι το κόστος είναι τεράστιο για τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, παρουσίασε το αντίστοιχο τίμημα που ισχύει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο (με 66 εκατ. πληθυσμό), το κόστος της άδειας ανέρχεται από 17.500-32.700 ευρώ ανά έτος. Ή αλλιώς, 122.500-228.900 για 7 χρόνια.

Μειώνοντας το κόστος, ο κ. Τσόκας θεωρεί ότι θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των εταιριών που θα επενδύσουν στην Ελλάδα και θα ενταθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή. Παράλληλα, προέβλεψε αύξηση των εσόδων του κράτους και επίσης αύξηση των θέσεων εργασίας.

2. Φορολογία. Το 35% φορολογία που ισχύει (και θα συνεχίσει να ισχύει σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο) θεωρείται ρεκόρ για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τον CEO της Winmasters να προτείνει μείωση στο 15-25% στο GGR, ώστε να πλησιάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η φορολογία (Στοίχημα, Καζίνο, Πόκερ, Μπίνγκο) είναι στο 15% στο GGR.

3. Το Μεταβατικό Πλαίσιο. Ο κ. Τζόκας τόνισε την αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί το μεταβατικό πλαίσιο από έναν μήνα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται στην Κομισιόν, στους 6 μήνες. Παράλληλα, οι εταιρίες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή με προσωρινή άδεια, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος και συντονίστρια της πρώτης ενότητας της ημερίδας, Μαρίνα Πρωτονοτάριου, έθεσε ερώτημα στους ομιλητές σχετικά με την περιορισμένη διαφήμιση του καζίνο και ειδικότερα των παιχνιδιών VLT’s που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

«Ανοιχτοί σε συνομιλία και προτάσεις, αλλά…»

Από την πλευρά τους, τόσο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης όσο και της ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να βελτιωθεί, όμως δεν άφησαν πολλά περιθώρια προκειμένου αυτό να γίνει άμεσα. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συζητήσεις για να αλλάξει κάτι στα θέματα που τέθηκαν (φορολογία, κόστος, μεταβατικό πλαίσιο), ενώ ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Ηλίας Κατρακάζης (Μέλος της ΕΕΕΠ) παραδέχθηκαν ότι είναι λογικές οι αντιδράσεις των στοιχηματικών και ότι δεν αποκλείεται να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Στην τελική ευθεία

Στην ημερίδα ακούστηκαν επίσης πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από Ελληνες και ξένους ειδικούς της Βιομηχανίας του online gambling. Ειδικά οι ξένοι ομιλητές προσπάθησαν να κάνουν μια σύγκριση με αριθμούς σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, μεταφέροντας και την τεχνογνωσία τους στο πως μπορεί ένα νομοσχέδιο για online στοίχημα και καζίνο να είναι επιτυχημένο. Εξέφρασαν με τη σειρά τους κάποιες ενστάσεις σε σχέση με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να εισέλθουν πολλές και καλές εταιρίες στο χώρο, αυξάνοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου και πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία στο να πάρει σάρκα και οστά ένα νέο νομοσχέδιο, που θα ανοίξει την αγορά του online gaming, βάζοντας ένα τέλος στο προσωρινό καθεστώς που ισχύει από το 2011.
 
  • Like
Αντιδράσεις: nklaps

Προγνωστικά

  • 22:00
    Novasports 6HD
    • Μάντσεστερ Σίτι - Ρεάλ Μαδρίτης
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 2 HD
    • Μάντσεστερ Σίτι - Ρεάλ Μαδρίτης
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • Μπάγερν Μονάχου - Άρσεναλ
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Νταντί - Ρέιντζερς
  • 22:15
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Πόρτο - Βιτόρια Γκιμαράες
  • 19:45
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Φιορεντίνα - Βικτόρια Πλζεν
  • 19:45
    COSMOTE SPORT 9 HD
    • Λιλ - Άστον Βίλα
  • 20:00
    COSMOTE SPORT 2 HD
    • European Football Show Greek Edition 2023-24
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 3 HD
    • ΠΑΟΚ - Κλαμπ Μπριζ
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • Ρόμα - Μίλαν
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • Γουέστ Χαμ - Λεβερκούζεν
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Αταλάντα - Λίβερπουλ
  • 22:00
    COSMOTE SPORT 8 HD
    • Μαρσέιγ - Μπενφίκα
  • 16:00
    Star Κεντρικής Ελλάδας
    • Έσπερος Λαμίας - ΑΕ Ψυχικού
  • 21:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Τενερίφη - Τόφας
  • 21:30
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Μάλαγα - Προμηθέας
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • SoFi NBA Play-In Tournament
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 04:30
    COSMOTE SPORT 5 HD
    • SoFi NBA Play-In Tournament
  • 20:15
    ΕΡΤ3
    • Ολυμπιακός - Προμηθέας
  • Αύριο 19-04-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 12:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 14:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 19:30
    Novasports 6HD
    • WTA 500 Porsche Tennis Grand Prix
  • 12:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 14:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 17:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP 500 2024
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Τα ζευγάρια των playoffs Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι ή Μπασκόνια ή Βίρτους ή Εφές / Παναθηναϊκός - Μακάμπι ή Μπασκόνια / Μονακό - Φενέρμπαχτσε / Μπαρτσελόνα -
    Ολυμπιακός
  • PANATHA PANATHA:
    Οποτε την Τριτη εχουμε Μπακαμπι - Μπασκονια σε μονο ματς....ο νικητης παιζει με Παναθα.....ο ηττημενος θα παιξει με τον νικητη του Εφες - Βίρτους και η νικητρια με την Ρεαλ Μαδριτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Με την φορα που εχει παρει η Εφες μπορει να κερδισει Βιρτους και οποια χασει στο Μακαμπι - Μπασκονια και να κοντραρει την Ρεαλ...
  • PANATHA PANATHA:
    Στα εξηγησα ωραια?
  • animusbet animusbet:
    Δεν υπάρχει ομάδα Εφές,επειδή κέρδισε 2 φορές σε μια εβδομάδα τη Φενέρ την κάναμε και ομαδάρα?
  • Ertzan Ertzan:
    Η Ρεάλ δεν χάνει από Efes εκτός και αν ο Λάρκιν τα βάζει και από το σπίτι του τότε υπάρχει ελπίδα
  • Ertzan Ertzan:
    να και ο άλλος πελατάκος :smk1:
  • PANATHA PANATHA:
    Στα 5 ματς πιστευω πως η Ρεαλ θα περασει.....απλα ενω εχει βγει πρωτη μπορει να μην εχει τοσο ευκολο αντιπαλο οσο θα ηταν το φυσιολογικο
  • PANATHA PANATHA:
    1900 ματς και συνεχιζουμε :p
  • Ertzan Ertzan:
    Η Λίβερπουλ είμαι σίγουρος έστειλε κόσμο και κοσμάκι κουβά, σημεία, χάντικαπ όβερ τα πάντα όλα
  • PANATHA PANATHA:
    Σιγουρα τα πολλα λεφτα θα χαθηκαν στο live
  • Ertzan Ertzan:
    Στο ρελαντί τα κορίτσια μας την Βιλνέβ στον τελικό 58-45 λήξη του πρώτου ημιχρόνου
  • Ertzan Ertzan:
    Οι Άγγλοι αυτήν την αγωνιστική κυριολεκτικά γάμησαν κόσμο και κοσμάκι 0-2 η Άστον Βίλλα
  • PANATHA PANATHA:
    Σοκαριστικές στιγμές στο Ουντινέζε - Ρόμα, κατέρρευσε ο Έβαν Εντικά στο 72' της αναμέτρησης.
    1f691.png
    Αποχώρησε με το φορείο, έχοντας ευτυχώς τις αισθήσεις του ο στόπερ των Ρωμαίων, ενώ το παιχνίδι διεκόπη οριστικά.
  • Ertzan Ertzan:
    α γι'αυτό διεκόπη λέω και εγώ τι έγινε εδώ
  • PANATHA PANATHA:
    Για αυτο ειμαι εγω εδω...να ενημερωνω για τα παντα :bravo: :ROFLMAO: :p
  • B Forum Bot:
    Ο χρήστης BraShaVa8888 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "|_ Λάϊβ _|" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Infobetakias Forum Bot:
  • Ertzan Ertzan:
    σύμφωνα λέει με τα Ελληνικά μέσα όπως διάβασα η Πανάθασπορ αποφάσισε να αγοράσει τον Γιάννη Γκούμα της Τουρκίας. Πολύ καλή κίνηση μπράβο :smk1:
  • Ertzan Ertzan:
    Σύμφωνα με τον προπονητή Ισμαήλ Καρτάλ πλην του Οστερβόλντε όπου εγχειρίστηκε και του Πέρεζ δεν υπάρχει κάποια απουσία. Άρα αυτό που περιμένω και περιμένουν το 99% όσων βλέπουν την Fener περιμένουμε την παρακάτω ενδεκάδα

    Λιβακόβιτς

    Οσάγι Σαμουέλ-Τζίκου-Μπεκάο-Καντίογλου

    Ισμαηλ Γιουκσέκ-Φρέντ
    Σιμάνσκι
    Καχβετζί-Τάντιτς
    Τζέκο
    αυτή είναι η εργοστασιακή ρύθμιση της Fener εδώ δεν χρειάζεσαι καν προπονητή όλα λειτουργούν στον αυτόματο
  • PANATHA PANATHA:
    Που το διαβασες αυτο?
  • Ertzan Ertzan:
    σύμφωνα με την beisports τουρκίας είναι δημοσίευμα του sportime λέει
  • Ertzan Ertzan:
    κατηγορήθηκε ο ερωτιάρης για ντόπα? μάλλον το παράκανε με τα βιάγκρα :smk1:
  • PANATHA PANATHA:
    To Sportime εχει πιασει πατο....μην το πιστευεις ποτε...
  • PANATHA PANATHA:
    Εσυ φυσικα γελας αλλα η ιστορια με τον Ιωαννιδη εδειξε μια ακομα φορα ποσο πατο εχουν πιασει τα social....ο καθε ηλιθιος γραφει οτι σαχλαμαρα του ερθει χωρις φυσικα συνεπειες....και παλι καλα που μεσα σε λιγες ωρες αποδειχτηκε η υποθεση μουφα....και δεν τραβηξε
    2-3 μερες....
    PANATHA PANATHA: Εσυ φυσικα γελας αλλα η ιστορια με τον Ιωαννιδη εδειξε μια ακομα φορα ποσο πατο εχουν πιασει τα...