Radio zorian - Happy hour

Το άλμπουμ συμπληρώνουν 3 παραδοσιακά τραγούδια. Ένα ηπειρώτικο, η "Μαριόλα", τραγουδισμένο από τη Ματούλα, η "Παρουσιάση" που είναι ένας αυτοσχεδιασμός της Ματούλας πάνω σ' ένα παραδοσιακό yiddish τραγούδι, το "Az der Rebe Tanzt". {H yiddish είναι η γλώσσα που μιλούσαν οι εβραίοι της βόρειας ευρώπης}
Εμείς όμως τώρα θ' ακούσουμε το "Μανάκι μου", ένα παραδοσιακό σμυρναίικο που το ερμηνεύει ο Θανάσης σε μια ψυχεδελική εκδοχή! {αλλάζει και τον μανδύα που λεν στο τέλος οι στίχοι του τραγουδιού, σε μαντήλα :twis:}
Το τραγούδι το έχουν τραγουδήσει πάρα πολλοί! Ο Παπάζογλου, η Καλημέρη, ο Κότσιρας, η Μαριώ κλπ κλπ. Βέβαια, η πρώτη εκτέλεση είναι από τη Μαρίκα Παπαγκίκα το 1926. Η Μαρίκα είναι αυτή που αναφέρεται στο τραγούδι "Στην Αμερική" ............."...μαζί με τη Μαρίκα, τον Δούσια, τον Κωστή..."

 
Την ίδια χρονιά, το 2016, κυκλοφόρησε το 1ο ΕΡ των Λαργκο. Οι Λαργκο είναι ένα συγκρότημα, ένα μέλος του οποίου είναι ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, ο ένας εκ των διδύμων του Θανάση. Και φυσικά ο μπαμπάς δεν θα μπορούσε να αφήσει "αβοήθητο" το παιδί! Συνδράμει λοιπόν με στίχους σε 2 από τα 5 τραγούδια αυτού του ΕΡ. Τη μουσική την έχει γράψει ο Κωνσταντής και στα δύο. Το ένα είναι το "Κωλοχανείο"

 
  • Like
Αντιδράσεις: gdouvl1984
Μετά από δυο χρόνια, αρχές του 2018, κυκλοφορεί το προτελευταίο άλμπουμ του Λαρισαίου δημιουργού, με το οποίο θα ασχοληθώ στην επόμενη εκπομπή. Μια πρόγευση μόνο, με "Το Ζητιανόξυλο"
"Λέγε με Ισμαήλ" ξεκινάει ο Μόμπυ Ντικ, "Λέγε με Ισμαήλ και Ιωνά και Οδυσσέα" γράφει ο Θανάσης. Ακόμη γράφει και τραγουδάει ο Σωκράτης: "Είναι θάλασσα ο πόνος κι οι χαρές νησιά..."


Ραντεβού για τα υπόλοιπα από αυτό το προτελευταίο άλμπουμ
 
Με κύριο ερμηνευτή τον Σωκράτη Μάλαμα, μόνο στο 1ο τραγούδι του δίσκου θα ακούσουμε τη φωνή του Θανάση. Στο τραγούδι αυτό "Στα πόδια της" ο Θανάσης διαβάζει τα λόγια από ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, το οποίο έντυσε με τη μουσική του. Στη συνέχεια ακολουθεί το τραγούδι "Ρίλκε" που αναφέρεται στο Γερμανό ποιητή Ράιμον Μαρία Ρίλκε. Στους στίχους αυτού του τραγουδιού ακούγεται και ο τίτλος του άλμπουμ, Με Στόμα που Γελά. Μετά ακολουθούν δυο πιο ανεβασιάρικα τραγούδια και κάπως έτσι προχωρά όλο το άλμπουμ. Τραγούδια που μοιάζουν με μελοποιημένα ποιήματα και τραγούδια πιο λαϊκότροπα, κάποια μάλιστα φερμένα από τα παλιά. Για παράδειγμα, το 4ο τραγούδι του άλμπουμ (να πω σ' αυτό το σημείο ότι όλη η δουλειά έγινε στο Αχος Στούντιο, ηχογράφηση, παραγωγή κλπ κλπ, μόνο στη διανομή συμμετείχε και η MLK) με τον τίτλο "Καλύβα", είναι ένα τραγούδι που είχαμε ακούσει παλιότερα από τον Γιώργο Μιχαήλ, οι "Παμπόνηρες Σπηλιές". Αρκετά αλλαγμένο, λείπει όλη η πρώτη στροφή, έχουν αλλαχθεί αρκετά λόγια και προέκυψε η νέα "Καλύβα".
Ας την ακούσουμε live από τη συναυλία στην πλατεία Νερού το '18

 
Παρόμοια είναι η ιστορία με το τραγούδι "Κάρτες". Πριν πολλά χρόνια το τραγουδούσε ο Μιχαήλ στις εμφανίσεις τους, δεν ηχογραφήθηκε ποτέ και μπήκε σε cd το 2018 με τη φωνή του Σωκράτη Μάλαμα. Θα το ακούσουμε και στις δύο εκδοχές του....


 
Το υπέροχο εξώφυλλο που βλέπετε είναι δουλειά του φωτογράφου Ηλία Γεωργιάδη!!
Υπάρχει άλλο ένα τραγούδι που βασίζεται σε ποίημα. "Γυναίκες", οι στίχοι του οποίου βασίστηκαν στο ποίημα "Γυναίκες Αγαπώ..." του Hermann Hesse. Όμως, εγώ προτιμώ την ποίηση του Θανάση, σε τραγούδια όπως η "Απόδραση" ή η "Τρυφερή Σκιά" που θ' ακούσουμε.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Σ' αυτό το άλμπουμ υπάρχει το τραγούδι "Λάθος Μοιρασιά", τραγουδισμένο από τον Μάλαμα. Το είχαμε πρωτακούσει στα Λάφυρα από τη Μελίνα Κανά, αλλά υπήρχε και στο cd του Διγώνου Οι πρώτες ηχογραφήσεις, τραγουδισμένο από το Θανάση. Μια επιπλέον ερμηνεία λοιπόν, σ' αυτό το τραγούδι σε στίχους της Ανδριανής Διαγουμά, όμως η δική μου προτίμηση εξακολουθεί να παραμένει η Κανά.
Υπάρχει και το τραγούδι "Τάλα", άλλο ένα τραγούδι με αφορμή τους πρόσφυγες. Η Τάλα είναι ένα 4χρονο κοριτσάκι από τη Συρία, που την βρήκαν στις από δω όχθες του Έβρου, κουλουριασμένη δίπλα στο νεκρό πατέρα της. Ο οποίος πέθανε για να περάσει το κοριτσάκι του από τον παγωμένο Έβρο. Την είχε στους ώμους του και πέρασε το ποτάμι, με αποτέλεσμα η Τάλα να σωθεί αλλά αυτός να πεθάνει από το κρύο, αφού όταν τον βρήκαν το σώμα του ήταν μπλαβί από τη μέση και κάτω. Θυσία για το τέκνο!!
Εμείς όμως θ' ακούσουμε δυο άλλα τραγούδια, την "Σκέψη μου ξημερωμένη" και το "Μείνε κοντά μου", τα οποία δεν έχουν τόσο σκοτεινή διάθεση. Το πρώτο σε ζωντανή εκτέλεση από συναυλία του Μάλαμα στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής το καλοκαίρι του '19.


 
Για το τέλος άφησα το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, για μένα. Ένας Θανάσης πραγματικά από τα παλιά, με στίχους απ' όπου ξεπηδάνε συνεχώς εικόνες...."Είχα τον Κήπο της Εδέμ"

 
Και live από τη Κόνιτσα τον Αύγουστο του 2018 (κρυαδάκι στην Κόνιτσα τον Αύγουστο :p). Με μια μικρή εξήγηση του Θανάση στην αρχή για το τραγούδι, με β' φωνές από Ιουλία Καραπατάκη και Φώτη Σιώτα (τέρμα αριστερά, με το βιολί)

 
Το 2019 οι ΛΑΡΓΚΟ κυκλοφόρησαν τον πολύ δυνατό δίσκο με τίτλο Τα Λάθη. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο μπαμπάς Παπακωνσταντίνου συμμετείχε και σ' αυτό το δίσκο. "Ο Λαγός" είναι ένα τραγούδι δικό του, μουσική και στίχοι, βασισμένο στο γνωστό ανέκδοτο με το λαγό και με rock'n'roll διάθεση. Στη φωνή ο Τάσος Κοφοδήμος, ένας εκ των ΛΑΡΓΚΟ

 
Πριν ένα μήνα περίπου (Μάρτης 2021) κυκλοφόρησε ο τελευταίος δίσκος του Λαρισαίου τραγουδοποιού, με κύριο ερμηνευτή και πάλι το Σωκράτη Μάλαμα. Τίτλος του δίσκου: Απροστάτευτος. Με τα πάντα να έχουν γίνει στο Αχος στούντιο, μια ολοκληρωμένη δουλειά στο Μεγαλόβρυσο Αγιάς.
Πρόκειται για εικονογραφημένα τραγούδια, αφού το cd συνοδεύεται από ένα βιβλιαράκι comic book, σχεδόν 60 σελίδες graphic novel από την Αλεξία Οθωναίου, που έφτιαξε και το εξώφυλλο κι έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά.
Τώρα, όσο αφορά στα τραγούδια, η ποίηση (και κυρίως η Λατινοαμερικάνικη ποίηση) είναι παρούσα περισσότερο από ποτέ σ' αυτά τα τραγούδια του Θανάση. Πριν γράψω γι' αυτά όμως, ας ακούσουμε το 1ο τραγούδι του cd, ντουέτο Θανάσης - Σωκράτης, που οι στίχοι, όπως βέβαια και η μουσική, είναι ολότελα δικά του. "Αδέσποτη ζωή". Τα τραγούδια θα τα βάζω από το youtube γιατί τα βίντεο που τα συνοδεύουν είναι φουλ από την εικονογράφηση της Οθωναίου.

 
  • Like
Αντιδράσεις: Eric Castel
Παίρνω σβάρνα λοιπόν τα ποιήματα-τραγούδια. "Ειμ' ένα άστρο" επηρεασμένο από το ομώνυμο του Hermann Hesse, όπως και οι "Γυναίκες" στο προηγούμενο άλμπουμ. Από ποιήματα της συλλογής Γενική ανθολογία σύγχρονης λατινοαμερικάνικης ποίησης 1892-1975 είναι επηρεασμένα τα κάτωθι τραγούδια:
"Γυναίκα με βροχή" από το ομώνυμο ποίημα του JOSE LUIS VEGAS
"Ενωση" από το ποίημα Θα'ρθει μια μέρα του ROBERTO JUARROZ
"Ανίκητος" από το ποίημα Ελεγείο όχι Θλιμμένο του WASHINGTON DELGADO
"Αλλοθι" από το ποίημα Παρίσι, Οχτώβρης 1936 του CESAR VALLEJO
"Ειμ' ένας μόνο" από το ποίημα Σώμα Πολλαπλασιασμένο του JORGE EDUARDO EIELSON
Τον Καίσαρα Βαλιέχο τον "γνωρίσαμε" στο τραγούδι "Διάφανος" από το ομώνυμο άλμπουμ, καιρός γνωρίσουμε και τα όμορφα λόγια των άλλων. Ομολογουμένως δύσκολα αυτά τα τραγούδια, αφού οι επιρροές των λόγων των ποιημάτων τα σκεπάζουν σαν ομίχλη.
Θα ακούσουμε το τελευταίο στη σειρά, όπως τα έγραψα παραπάνω.

 
"Η Γυναίκα απ' την Τυφλίδα" είναι ένα τραγούδι που περιέχει κι αυτό κάτι από ποίημα, αφού περιλαμβάνει λόγια από την Ηλιόπετρα του Οκτάβιο Παζ, ποίημα που μας είχε δώσει την εξαιρετική "Ηλιόπετρα" στο δίσκο Πρόσκληση σε Δείπνο Κυανίου.

 
Και τέλος, το καλύτερο για μένα τραγούδι του δίσκου, το φινάλε. Το μοναδικό αποκλειστικά με τη φωνή του Θανάση. "Με τα Χρόνια"
Βέβαια το cd πρόσφατα το πήρα στα χέρια μου, έχει πολλά ακούσματα ακόμα για να καταλήξω, αλλά μέχρι στιγμής νομίζω ότι έτσι έχουν τα πράγματα....


 
Φτάνοντας σιγά σιγά προς το τέλος, σας έχω πρώτα......
BONUS TRACKS

Όλα τα τραγούδια (4-5 είναι) θα είναι από συναυλίες. Δεν τ' ακούσαμε (τα περισσότερα) κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των δίσκων και τώρα ήρθε η ώρα τους!

Του κάτω κόσμου οι φυλακές από το άλμπουμ Στην Ανδρομέδα και στη Γη
ζωντανά από συναυλία του Σωκράτη στο Ρέθυμνο το 2015

Η Βέρα από το άλμπουμ Στην Ανδρομέδα και στη Γη
από την ίδια χρονιά (2015) ζωντανά από συναυλία του Σωκράτη στο Σταυρό του Νότου

Σώμα που χορεύεις από το άλμπουμ Της Αγάπης Γερακάρης
στο δίσκο το τραγούδησε η Μελίνα Κανά, εδώ από τον Φώτη Σιώτα και τη Ματούλα Ζαμάνη. Καλαμπάκα Γενάρης 2015

Μαγγανείες από ομώνυμο άλμπουμ, όπου το τραγουδούσε ο Χαρούλης
εδώ από το Γιώργο Μιχαήλ σε εμφάνιση με το Δημήτρη Βαβλιάρα το 2014

Ο Πινόκλης (ρεμπέτικο του Δημοσθέναη Ζάττα, πρωτοηχογραφημένο το 1928 στη Ν.Υόρκη)
Το τραγουδάει συχνά ο Θανάσης στα live του. Εδώ από την εμφάνισή του στη ΒΙΟΜΕ το 2015
 
Κλείνω αυτό το αφιέρωμα στον Λαρισαίο τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου με 3 ακυκλοφόρητα τραγούδια. Κι εννοώ ακυκλοφόρητα, ότι δεν έχουν ηχογραφηθεί ακόμη σε δίσκο. Γιατί στο YouTube κυκλοφορούν, και μάλιστα από το επίσημο κανάλι του Θανάση.

Ξεκινάω με το "Αγιάζι", το οποίο το ακούγαμε πριν χρόνια σε συναυλίες αλλά ακόμα σε cd δεν το έχουμε δει. Θα το ακούσουμε σε δυο εκδόσεις. Η μία είναι από τον ίδιο τον δημιουργό το 2009 στο Δοχό Καρύτσας. Με αυτό το βίντεο είχαμε παιδευτεί πολύς κόσμος να βγάλουμε τα λόγια που τραγουδάει ο Θανάσης, για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω έχουν διαγραφεί από κάτω τα σχόλια, που τότε γράφαμε για μήνες μέχρι να βγάλουμε άκρη.
Επειδή όμως προς το τέλος του 2021 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος Αγιάζι, στο επίσημο κανάλι κυκλοφόρησε η νέα εκδοχή του τραγουδιού, με τον Αποστόλη Σιαραμπή. Τα ακούμε και τα δύο


 

Προγνωστικά

    • Δεν υπάρχουν ποδοσφαιρικές αθλητικές μεταδόσεις σήμερα
  • 20:00
    Novasports Start
    • Ζάλγκιρις Κάουνας - Αρμάνι Μιλάνο
  • 21:30
    Novasports 4HD
    • Μπάγερν Μονάχου - Μπαρτσελόνα
  • 21:30
    Novasports 5HD
    • Μπασκόνια - Αναντολού Εφές
  • 21:30
    Novasports Prime
    • Παρτίζαν - Ολυμπιακός
  • 22:00
    Novasports 2HD
    • Βιλερμπάν - Μονακό
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 01:05
    Novasports 4HD
    • Arizona - Clemson
  • 01:30
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • Ατλάντα Χοκς - Μπόστον Σέλτικς
  • 01:35
    Novasports 5HD
    • San Diego St. - UCONN
  • 02:00
    COSMOTE SPORT 4 HD
    • Νιου Ορλίνς Πέλικανς - Μιλγουόκι Μπακς
  • 04:00
    COSMOTE SPORT 7 HD
    • NBA TV 2023-24
  • 19:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 21:00
    Novasports 6HD
    • Ριμπάκινα - Αζαρένκα
  • Αύριο 29-03-2024
  • 01:00
    COSMOTE SPORT 6 HD
    • ATP Masters 1000 2024
  • 02:30
    Novasports 6HD
    • Αλεξάντροβα - Κόλινς
Γενική Κουβεντούλα
Βοήθεια Χρήστες
  • Κανένας δεν κουβεντιάζει αυτή τη στιγμή.
  • PANATHA PANATHA:
    Είδες ριπλέι?
  • Ertzan Ertzan:
    ναι
  • PANATHA PANATHA:
    Η Φενέρμπαχτσε επιθυμούσε να πάρει αναβολή το ντέρμπι της 7ης Απριλίου με την Γαλατάσαραϊ για το τουρκικό Super Cup ελέω... Ολυμπιακού, όμως το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έγινε αποδεκτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
  • PANATHA PANATHA:
    Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας (TFF) ενημερώσε και τους δύο συλλόγους πως
    αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία λόγω του φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος των ομάδων.
  • Ertzan Ertzan:
    Θα το έγραφα το πρωί αλλά από το κινητό δεν ήρθε. Οι αλλόθρησκοι όπως ήταν φυσιολογικό είπαν πως δεν θα δεχτούν την αναβολή του αγώνα. Οι δικοί μας έκαναν αίτηση για αναβολή και απότι διάβασα έλεγαν να γίνει ο αγώνας με την λήξη του πρωταθλήματος όμως η Ομοσπονδία που έχει χεστεί πάνω της και ακόμα να βγάλει την απόφαση για τις "τιμωρίες" δεν το έκανε αποδεκτό.
  • Ertzan Ertzan:
    Η Fenerbahce είναι η ομάδα που μάζεψε τους περισσότερους πόντους στην Ευρώπη αλλά δεν το βλέπουν έτσι δεν πειράζει όμως είναι μεγάλος ο θεός
  • PANATHA PANATHA:
    Δειχνει ο ΑΝΤ1 F1 την Κυριακή το πρωι??
  • Ertzan Ertzan:
    Νομίζω μόνο το plus θα το έχει
  • PANATHA PANATHA:
    ρε τα λαμογια....
  • Ertzan Ertzan:
    είχε προσφορά μέσω της ΔΕΗ για 9 μήνες δωρεάν πριν 1 μήνα
  • PANATHA PANATHA:
    ναι το ξερω....
  • PANATHA PANATHA:
    κ μαγνητοσκόπηση το δείχνει ο Αντ1 το ελεύθερο κανάλι στης 17:00
  • PANATHA PANATHA:
    Αγγλία - Βραζιλία 0-0 στο 36......Over 0,5 στο πρωτο μερος
  • PANATHA PANATHA:
    Απόδοσ
    η @31.0
  • M Forum Bot:
    Ο χρήστης MrChow ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Maurice Moss Tips" στο Προγνωστικά Ποδοσφαίρου.
  • Ertzan Ertzan:
    συνεχίζει η προσφορά της ΔΕΗ για Αντέννα plus νομίζω μέχρι 14 Απριλίου
  • Ertzan Ertzan:
    Λίγες μέρες πριν την συνέλευση της Fenerbahce βγήκε στην φόρα η συνάντηση που είχε ο Hugh Dallas με τους διαιτητές και οι συνομιλίες για τον αγώνα Galatasara-Antalyaspor όπου εκεί ο διαιτητής του VAR παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πέναλτι που πήρε ο παίκτης της Γαλατσαραϊ όπου στην ουσία το είπε πως "βούτηξε" ο παίκτης στην μικρή επαφή που είχε που δεν ήταν για πέναλτι. Γι'αυτήν την φάση είχε μιλήσει και ο Πρόεδρος μας όπου είπε αυτά που συμβαίνουν και η Ομοσπονδία τον έβγαλε ψεύτη, ωραία πράγματα
  • S Forum Bot:
    Ο χρήστης std157489 ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Φοιτητική Έρευνα για το Λιανικό Εμπόριο" στο Καφενείο.
  • PANATHA PANATHA:
    Μονο ο Τζαβελας θα μπορουσε να φαει κοκκινη καρτα χωρις να παιζει....πραγματικα ειναι ηλιθιο το παιδι...
  • Ertzan Ertzan:
    το είχε παίξει στοίχημα γι'αυτό :p
  • PANATHA PANATHA:
    Πραγματικα απορω....αφου σε καθε ματς ειναι με νευρα γιατι δεν το κοβει το ρημαδι και να ξεκινησει το ψαρεμα....
  • PANATHA PANATHA:
    Σε λιγο θα το καρφωσει ο Φωτης....
  • PANATHA PANATHA:
    Δεν γινονται αυτα....
  • Ertzan Forum Bot:
    Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)" στο Διαγωνισμός I.F.C..
    Ertzan Forum Bot: Ο χρήστης Ertzan ξεκίνησε ένα νέο θέμα που ονομάζεται "Κύπελλο IFC#15 Ημιτελικός (30-31/3/2024)"...