Ντέρμπι της ερήμου με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς μάλιστα είναι νωπά τα επεισόδια ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους Βεδουϊνους της περιοχής, με αφορμή μια επιχείρηση φύτευσης πρασίνου η οποία τελικά ματαιώθηκε εξ’ αιτίας των αντιδράσεων. «Το δάσος είναι μια πρόφαση με απώτερο σκοπό τον εκτοπισμό από τη γη μας» λένε οι αντιδρώντες»
Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Έρημος Νέγκεφ από αρχαιοτάτων χρόνων «φιλοξενούσε» νομαδικές φυλές που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Ήταν γνωστοί με το γενικό όνομα «Βεδουϊνοι» εκ του αραβικού badawī που σημαίνει «κάτοικος της ερήμου. Μια τυπική οικογένεια (Σκηνή) Βεδουϊνων, αποτελούνταν από τρεις ή τέσσερις ενήλικες (το ανδρόγυνο κι οι γονείς ή τα αδέρφια) και έναν απροσδιόριστο(!) αριθμό παιδιών. Ακολουθούσαν ημι-νομαδικό τρόπο ζωής, μεταναστεύοντας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τους υδάτινους και τους γεωργικούς πόρους. Στις Βασιλικές φυλές κατά παράδοση εκτρέφονταν καμήλες, ενώ στις άλλες φυλές γιδοπρόβατα. Όσον αφορά τις σχέσεις τους με τον γύρω κόσμο, η βασική τους ατάκα τα λέει όλα: «Εγώ εναντίον του αδερφού μου, εγώ με τον αδερφό εναντίον του ξαδέρφου μου, και οι τρεις μαζί εναντίον όλων»!
Μετά τον πρώτο Αραβοϊσραηλινό πόλεμο, η έρημος κρατικοποποιήθηκε από την κυβέρνηση και κηρύχθηκε ως στρατιωτική ζώνη, καθώς εξυπηρετούσε τα εποικιστικά και στρατιωτικά πλάνα του Ισραήλ. Αρχικά προσπάθησε να ωθήσει τους Βεδουϊνους προς γειτονικά κράτη (Συρία Ιορδανία) και το κατάφερε σε μεγάλο ποσοστό, ενώ αργότερα και μέχρι σήμερα, προσπαθεί να τους «μαντρώσει» σε «πολιτισμένο» αστικό περιβάλλον. Περίπου 200.000 Βεδουϊνοι υπάρχουν σήμερα στη χώρα, με τους μισούς να ζουν σε επτά πόλεις που κτίστηκαν ειδικά για αυτούς, ενώ οι άλλοι μισοί εξακολουθούν να είναι διασκορπισμένοι σε «παράνομους» οικισμούς χωρίς στοιχειώδη αγαθά, δηλαδή φως, νερό, τηλέφωνο, σχολεία, δρόμους κλπ. «Ελάτε στους οργανωμένους οικισμούς να σας τα παρέχουμε όλα. Οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν γίνεται να είστε κολλημένοι σε πρωτόγονους τρόπους διαβίωσης» λέει η Κυβέρνηση, ενώ από την άλλη πλευρά επιμένουν στην… μη ενσωμάτωση!
Πάντως, και στους «ενσωματωμένους» πληθυσμούς οι παραδόσεις διατηρούνται μέσω φολκορικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν φεστιβάλ μουσικής, κάμπινγκ διαβίωσης και πολλές άλλες δράσεις που οργανώνονται συχνά-πυκνά μέσα στην έρημο.
Εδώ μας τα εξηγεί ωραία ο «Αμερικάνος» όπως και η Πολωνέζα ταξιδεύτρια Ευα Ζούμπεκ
Μια από τις επτά Βεδουϊνικες πόλεις είναι το Κουσέιφε όπου, ανάμεσα στις άλλες ασχολίες, ανέπτυξαν και το ποδόσφαιρο, με την Ιρόνι Κουσέιφε να ανεβαίνει πέρσι στην Γ΄ κατηγορία. Μάλιστα, στο τελευταίο ματς είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος από όλες τις γύρω περιοχές για να πανηγυρίσει το γεγονός!
Πέραν όμως των επτά οικιστικών περιοχών που έφτιαξε για τους Βεδουϊνους, το Κράτος εφτιαξε και καμιά πενηνταριά οικισμούς για τους Εβραίους μετανάστες. Ένας εξ’ αυτών είναι η Ντιμόνα, η οποία εποικήθηκε από Εβραίους της Αφρικής και της Ινδίας εξ΄ ου και το παράπλευρο όνομα «μικρή Ινδία» Λίγο έξω από την πόλη λειτουργεί και το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του Ισραήλ, ενώ ποδοσφαιρικά είναι περήφανοι για το «παιδί τους» τον μεγάλο Γιοσί Μπεναγιούν!
Μεγάλο ντέρμπι λοιπόν ανάμεσα στην Ιρόνι Κουσέιφε η οποία ξεκίνησε τη σεζόν με -9 πόντους εξαιτίας μιας παλιάς «αμαρτίας», όμως αργά αλλά σταθερά έχει καταφέρει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την γραμμή σωτηρίας. Ουσιαστικά, αν δεν υπήρχε η τιμωρία, θα ήταν σχεδόν ισόβαθμη με την Ντιμόνα η οποία βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο αλλά και χωρίς να έχει ιδιαίτερες προοπτικές για τα πλέι-οφ της ανόδου. Τα αποτελέσματα στο Κουσέιφε (4-0-4) δεν είναι αυτά που συνήθως βλέπουμε σε μια έδρα ερήμου, ούτως ή άλλως και η Ντιμόνα παίζει σε ίδιες συνθήκες, όμως έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο ματς για τους Βεδουϊνους και θα δώσουν την ψυχή τους για να το πάρουν. Ποντάρισμα στο 2.67 στον Stoiximan το οποίο δεν απαιτεί κατάθεση!
Περισσότερα για τη σούπερ προσφορά* της Stoiximan χωρίς κατάθεση εδώ
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.