elenro

Η Γκανιότα στο στοίχημα

Δημοσιεύτηκε Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 10:49
Συγγραφέας  Skandinavos

Στο δύσκολο κόσμο του στοιχήματος, επιβιώνει όποιος έχει υπομονή, επιμονή, πλάνο, ενημέρωση και πάνω από όλα εκείνος που λειτουργεί μεθοδικά και με κρύο αίμα.

Η μεθοδικότητα λοιπόν στο στοίχημα είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον επαγγελματία παίκτη, αλλά κι εκείνον που σέβεται τα χρήματά του και προσπαθεί αν μη τι άλλο να μην είναι στα «κόκκινα». Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι παίκτες ανά την υφήλιο και πολλά μπορούμε να πούμε υπέρ και κατά για καθένα εξ αυτών. Ας ξεκινήσουμε όμως γνωρίζοντας πρώτα κάποια εργαλεία που χρησιμοποιεί ο book στην αέναη μάχη με τους παίκτες.
 

Γκανιότα, το κέρδος του book

Η γκανιότα είναι το ποσοστό κέρδους του book από κάθε γεγονός που προσφέρει για στοιχηματισμό. Όσο μάλιστα πιο δύσκολο είναι για έναν book να προσδιορίσει την πιθανότητα έκβασης ενός γεγονότος τόσο μεγαλύτερη γκανιότα προσθέτει. Τα συνήθη επίπεδα που κυμαίνεται η γκανιότα στους ανά τον κόσμο μπουκ είναι γύρω στο 8-10%. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού της αγοράς του στοιχήματος τείνει να μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.
 
Με απλά λόγια, έστω ότι σε έναν αγώνα έχουμε τις παρακάτω αποδόσεις:

2,00-3,00-4,00 και θέλουμε να εξασφαλίσουμε κέρδος 1000 μονάδων ποντάροντας και στα τρία σημεία.

Θα πρέπει να παίξουμε στον άσο 1000/2,00 = 500 μονάδες
Στην ισοπαλία 1000/3,00 = 333 μονάδες
Και στο διπλό 1000/4,00 = 250 μονάδες

Άρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα έχουμε κερδίσει 1000 μονάδες! Καλό ε? Ναι αν τα χρήματα που είχαμε ποντάρει ήταν λιγότερα από 1000 μονάδες...

 

Έχοντας όμως ποντάρει συνολικά 500+333+250=1083 μονάδες θα πάρουμε πίσω 1000 μονάδες! Να γιατί κερδίζουν πάντα οι Bookmakers...


Ο μαθηματικός τύπος της γκανιότας για ένα ματς με αποδόσεις στον
1=Α1, στο Χ=Α2 και στο 2=Α3 είναι ο παρακάτω.

Ο συγκεκριμένος υπολογισμός είναι για τα ποδοσφαιρικά γεγονότα και γενικώς όσα γεγονότα έχουν τρεις πιθανές εκβάσεις. Στο μπάσκετ όμως που το ενδεχόμενο της ισοπαλίας μπορεί να μην προσφέρεται για στοιχηματισμό, το παραλείπουμε και στον υπολογισμό. Αν θέλουμε δηλαδή να υπολογίσουμε την γκανιότα σε παιχνίδι δύο σημείων τότε χρησιμοποιούμε μόνο τα Α1 και Α2.

 

Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Λάρισα και τον Ηρακλή, οι αποδόσεις στον ΟΠΑΠ και ο μέσος όρος των αποδόσεων στους διαδικτυακούς μπουκ ήταν:


ΟΠΑΠ:......1,70 - 3,00 – 4,00
Μ.Ο.:........1,70 – 3,35 – 4,50

Γκανιότα ΟΠΑΠ=100*(1-1/(1/1,70+1/3,00+1/4,00))=14,64%
Γκανιότα Internet=100*(1-1/(1,70+1/3,35+1/4,50))=9,82%

Βλέπουμε λοιπόν ότι στο συγκεκριμένο ματς υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 4,82%.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει σημασία ότι ο άσος δίνεται στην ίδια απόδοση και στο διαδίκτυο και στον ΟΠΑΠ. Αυτό που ενδιαφέρει τον μπουκ δεν είναι ένα δεδομένο σημείο, αλλά το κέρδος του από το σύνολο των πονταρισμάτων. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται να παιχτεί μόνον ο άσος, αφού παιχνίδι θα πάρουν πάνω τους και τα άλλα δύο σημεία.

 

Και βέβαια, το παιχνίδι αυτό στον ΟΠΑΠ δεν υπήρχε δυνατότητα κάποιος να το ποντάρει μόνο του. Έπρεπε να το συνδυάσει με άλλα δύο ματς, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τη γκανιότα, η οποία σε περιπτώσεις συνδυασμών δίνεται από τον τύπο:


1 – (1 – G)^N όπου

G = ο μέσος όρος της γκανιότας των αγώνων σε δεκαδική μορφή.
N = ο αριθμός των αγώνων.
^ = σύμβολο της ύψωσης σε δύναμη

Αν λοιπόν μαζί με το προαναφερθέν παιχνίδι, επιλέγαμε άλλα δύο με την ίδια γκανιότα (14,64% ή 0,1464 σε δεκαδική μορφή) η συνολική γκανιότα με την οποία θα έπαιζε το παρολί μας θα ήταν


1–(1–0,1464)^3=1–(0,8536)^3=1–0,62=0,38 ή αλλιώς 38%!!!

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι αν παίζαμε 100€, στην τσέπη μας θα επέστρεφαν μόλις τα 62 ή διαφορετικά ο ΟΠΑΠ θα είχε καθαρό κέρδος 38€!!!

 

Εδώ θα μπορούσε να μου πει κάποιος: «Καλά, αν πιάσω την τριάδα μου δεν θα μου πληρώσει ο ΟΠΑΠ το συνολικό ποσοστό επί τα 100€

 

Ασφαλώς και θα τα πληρώσει, δεν τίθεται αμφιβολία, το θέμα όμως είναι πως τον μπουκ δεν τον ενδιαφέρει το σημείο που θα επιλέξεις εσύ στον κάθε αγώνα, τον ενδιαφέρει να έχει σταθερό κέρδος από το σύνολο των παικτών που θα ποντάρουν ανεξαρτήτως της επιλογής τους.

 

Συμπερασματικά, κάθε παίκτης στοιχήματος αφήνει στον book μια συγκεκριμένα γκανιότα. Όσοι ποντάρουν σε ΜΟΝΑ στοιχήματα αφήνουν το ελάχιστο «φιλοδώρημα», ενώ όσοι ποντάρουν σε τριάδες, τετράδες κτλ είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα βγουν χαμένοι μακροπρόθεσμα.

 

Εκεί που οι συνθήκες είναι καλύτερες για τους παίκτες είναι το ασιατικό χάντικαπ. Κι αυτό γιατί όπως έχει αναφερθεί σε άλλες στήλες, τα πιθανά ενδεχόμενα μειώνονται από τρία σε δύο, αφού με τα προβαδίσματα εξαλείφεται το ενδεχόμενο της ισοπαλίας.

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα το παιχνίδι της League 2 στην Αγγλία μεταξύ της Ντάρλινγκτον και της Νόρθαμπτον...

 

19:45

Darlington

+0.5

2.020

 

2.5

over

2.070

Northampton Town

-0.5

1.900

 

under

1.830

 

Βλέπουμε ότι η γηπεδούχος παίζεται με προβάδισμα μισού γκολ, ήτοι στην ουσία το 1Χ στο 2,02 και το καθαρό διπλό στο 1,90. Η γκανιότα στην περίπτωση αυτή είναι μόλις στο 2,09%!

 

Κατ' ανάλογο τρόπο το over 2,5 παίζεται στο 2,07 με το under 2,5 να δίνεται στο 1,83 και τη γκανιότα να βρίσκεται στο 2,87%!

 

Να δούμε την αντίστοιχη γκανιότα στο ίδιο ματς στον ΟΠΑΠ;

 

ΔΙΟΡ

ΩΕ

ΚΩΔ

1

ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ

Χ

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ

2

Γκανιότα

-U-

-O-

Γκανιότα

ΑΓ2

21:45

127

3,30

ΝΤΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ

3,20

ΝΟΡΘΑΜΠΤΟΝ

1,85

13,50%

1,62

1,60

1,85

14,20%

 

Παρατηρούμε δηλαδή ότι η γκανιότα σε παιχνίδι τριών σημείων είναι 13,5%, ενώ αν πάρουμε κατ' αντιστοιχία με το ασιατικό χάντικαπ το 1Χ στο 1,62 και το καθαρό διπλό στο 1,85 η γκανιότα γίνεται 13,63%. Στην περίπτωση του under/over έχουμε τη γκανιότα στο 14,2%... Και βέβαια, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι εφόσον πρέπει να παίξουμε άλλα δύο παιχνίδια, η γκανιότα ανεβαίνει στα επίπεδα του 38% περίπου...

Δεν έχετε δικαίωμα δημοσίευσης μηνυμάτων. Παρακαλούμε γραφτείτε για να να πάρετε μέρος στη συζήτηση.

Infobeto.com: Τα πάντα για το στοίχημα!

Το infobeto.com θεωρείται το πρώτο site που δραστηριοποιείται και συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη του χώρου των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Είναι εξάλλου και το παλιότερο σάιτ για το στοίχημα , από το 2001, που παραμένει στις επάλξεις και έχει την εμπειρία την γνώση και την ηθική να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων ώστε να προστατεύει τους παίκτες του στοιχήματος αλλά και την ίδια την αγορά.

Στο infobeto αρθρογραφούν και σας συμβουλεύουν έμπειροι παίκτες για το στοίχημα και παράλληλα θα βρείτε αναλύσεις και στοιχηματικές προτάσεις από επιλεγμένους επαγγελματίες παίκτες που επιδεικνύουν απόλυτο σεβασμό στον αναγνώστη κάτω από αυστηρούς κανόνες. 

Forum

Διαθέτει το μεγαλύτερο forum τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Αριθμεί περισσότερα από 13.000 εγγεγραμμένα μέλη και έχουν αναρτηθεί εκατομμύρια μηνύματα! Θεωρείται σημείο συνάντησης των περισσοτέρων ανθρώπων της αγοράς και των παικτών για διαβουλεύσεις, συμβουλές, ενημερώσεις, ανταλλαγής πληροφοριών, επίλυσης προβλημάτων με εταιρείες κλπ.  

Κοινωνικό έργο

Tο Ιnfobeto εκτός των άλλων είναι συνυφασμένο και με την ανθρώπινη υπόσταση και το αποδεικνύει με το κοινωνικό του πρόσωπο. Στα παιδάκια από τα ορφανοτροφεία του Λύρειου Ιδρύματος, της Αγίας Άννας ή από όποιο άλλο προταθεί από τους αναγνώστες μας,  τους χαρίζουμε ένα παραπάνω χαμόγελο στα προσωπάκια τους, που για εμάς είναι ότι πολυτιμότερο στον κόσμο.  Όλη η κοινότητα του infobeto βοηθά πολλούς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα υπάρχει και αγάπη... Όσο κι αν ψάξετε, δε θα βρείτε πιο "άχαστο" στοίχημα από αυτό!   

Στοίχημα - Υπεύθυνο παιχνίδι

Το site μας υποστηρίζει στο έπακρο όλους τους κανόνες για υπεύθυνο στοιχηματισμό και έχει συντάξει και αναρτήσει από τους πληρέστερους οδηγούς γι αυτό.