Βασικός Οδηγός Anti-Tilt για το Στοίχημα & Ημερολόγιο

• Εκκινητής θέματος Εκκινητής θέματος Conscious Player
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Conscious Player

New Member
28 Οκτ 2023
1,162
703
113
Ακόμα και αν έχεις το τέλειο σύστημα, φοβερές και εξειδικευμένες γνώσεις, άριστο πλάνο διαχείρισης χρημάτων, αν δεν έχεις και σωστή διαχείριση της ψυχολογίας δεν πρόκειται να πετύχεις μακροπρόθεσμα στο στοίχημα.

Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Έρχονται στιγμές που ακόμα πέφτω θύμα του γνωστού σε όλους μας tilt με συνέπεια να χύνω πολλές φορές την καρδάρα με το γάλα. Για την ώρα έχω καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να μην γίνεται τελείως καταστροφικό αλλά δεν το έχω ξεπεράσει τελείως.

Στόχος μου είναι από εδώ και πέρα να δουλέψω λίγο παραπάνω σε αυτόν τον τομέα.

Ανοίγω αυτό το θέμα όχι μόνο για μένα αλλά και για όλα τα μέλη εδώ στο infobeto αλλά και τους ανώνυμους που διαβάζουν τα θέματα.

Ρώτησα το chatgpt να μου φτιάξει έναν βασικό οδηγό:

Οδηγός Anti-Tilt για Στοίχημα

Τι είναι το Tilt;​

Το "tilt" είναι η συναισθηματική εκτροπή που συμβαίνει μετά από ένα κακό αποτέλεσμα ή σειρά ηττών.
Συχνά οδηγεί τον παίκτη στο να παραμελήσει τη στρατηγική του και να πάρει παρορμητικές αποφάσεις με σκοπό τη γρήγορη ανάκτηση των χαμένων χρημάτων.
Αυτός ο κύκλος οδηγεί σε απώλεια ελέγχου και, τελικά, σε μείωση του κεφαλαίου.

⚠️ Σημάδια Ότι Βρίσκεσαι σε Tilt​

- Παίζεις γρήγορα, χωρίς να έχεις κάνει ανάλυση.
- Διπλασιάζεις stake για να ρεφάρεις.
- Ποντάρεις αγώνες/αγορές που δεν ανήκουν στη στρατηγική σου.
- Παίρνεις cash out χωρίς λόγο ή παίζεις live χωρίς πρόγραμμα.
- Νιώθεις θυμό, ένταση ή εμμονή.

Πρωτόκολλο Έκτακτης Διακοπής (Emergency Stop)​

1. Μόλις παρατηρήσεις σημάδια tilt, ΚΛΕΙΝΕΙΣ άμεσα την πλατφόρμα.
2. Παίρνεις 5 λεπτά για να γράψεις:
- Τι έγινε (π.χ. γκολ στο 90’)
- Ήταν σωστό bet; Αν ναι, δέξου το variance.
- Πώς νιώθεις;
3. Υπόσχεσαι στον εαυτό σου: “Δεν θα σώσω το ταμείο σήμερα. Θα επιστρέψω όταν είμαι πάλι επενδυτής.”
4. Κάνεις 12 ώρες παύση από κάθε νέα επιλογή.

Πλαφόν Ημέρας και Ρουτίνα​

- Καθόρισε *ημερήσιο πλαφόν ήττας* (π.χ. -3 units). Αν το πιάσεις, σταματάς.
- Ορίσε συγκεκριμένες ώρες που εξετάζεις αγώνες και κάνεις bets.
- Κράτα εβδομαδιαία αξιολόγηση – ποτέ καθημερινή αποτίμηση ταμείου.

✅ Pre-Bet Checklist​

Πριν ποντάρεις, απάντα:
1. Είναι value bet με βάση τα δεδομένα μου;
2. Ποντάρω ήρεμος ή συναισθηματικά φορτισμένος;
3. Έχω αξιολογήσει πλήρως τον αγώνα;
Αν μία απάντηση είναι “όχι”, τότε ΔΕΝ ποντάρω.

Παράδειγμα Tilt και Πώς να το Αντιμετωπίσεις​

➡️ Κακό Παράδειγμα:
Έχασες under 2.5 στο 90’, έχεις χάσει 40€. Παίζεις live over στο επόμενο ματς χωρίς ανάλυση, για να ρεφάρεις.

✅ Σωστή Αντίδραση:
Κλείνεις πλατφόρμα, γράφεις τι συνέβη, αξιολογείς αν ήταν σωστό bet.
Κάνεις παύση 12 ώρες και επιστρέφεις όταν είσαι ήρεμος. Η στρατηγική είναι για μήνες – όχι για μία μέρα.

Accountability Partner​

Βρες ένα φίλο ή σύστημα (π.χ. φύλλο καταγραφής) στον οποίο να "λογοδοτείς".
Μπορεί να είναι ένας φίλος που του στέλνεις τα pre-game bets ή ακόμα και ο εαυτός σου μέσα από το αρχείο Google Sheets.

Τελική Συμβουλή​

Το στοίχημα ως επένδυση απαιτεί ψυχραιμία, στρατηγική και απόλυτη πειθαρχία.
Μπορείς να είσαι επαγγελματίας – αρκεί να κόψεις τον “θόρυβο” του tilt.
Ο χρόνος και τα units δουλεύουν για σένα, όταν εσύ δουλεύεις πειθαρχημένα.

----------------------------------------------------------

Λοιπόν το παρόν θέμα θα χρησιμοποιηθεί και σαν ημερολόγιο για καταγραφή συναισθημάτων και εμπειριών από όλα αυτά τα χρόνια.

Μπορεί να γράφω μία πρόταση τυχαία που θα μας θυμίζει καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει, πχ "Κλείσε την πλατφόρμα δεν θα ρεφάρεις με το Καχάμαρκα-Ουνιόν Μαγκνταλένα στις δύο η ώρα το βράδυ".

Μπορεί να γράφω ολόκληρα σεντόνια να αναλύω την ψυχολογική κατάσταση μετά από μία στραβή ήττα.

Μπορεί να έρθει μέρα να γράψω τρείς φορές, μπορεί να γράφω μία φορά στους δύο μήνες.

Μπορεί επίσης να έρχομαι εδώ και να χρησιμοποιώ το θέμα σαν accountability partner.

Μπορεί τέλος να έρχομαι εδώ και να βρίζω τον εαυτό μου όταν είμαι στο όριο να κάνω ένα μεγάλο λάθος ή αν το κάνω(ελπίζω αυτό το θέμα να με κρατήσει).

Τώρα, εσύ φίλε/η που διαβάζεις μπορείς να κάνεις το ίδιο στο παρόν θέμα.

Γράψε αν θέλεις και ΟΤΙ θέλεις γύρω από το τιλτ. Δεν υπάρχει περιορισμός.

Η ευχή μου για αυτό το θέμα είναι να γεμίσει με πολλές και διδακτικές εμπειρίες.

Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

Μην ντρέπεσαι μοιράσου μαζί μας!:)

Σχετικά με το τιλτ και οχι μόνο είχα διαβάσει παλιοτερα αυτό (και το κράτησα προφανώς)

To mental κομμάτι και η συμβολή του στο αθλητικό στοίχημα​

Remember this: The house doesn't beat the player. It just gives him the opportunity to beat himself.

Ξεκινάω το κείμενο αυτό με το απόφθεγμα του Nick "The Greek" Dandolos. Για όσους δεν γνωρίζουν ο
Nick the Greek ήταν επαγγελματίες παίκτης "τυχερών παιχνιδιών", κυρίως πόκερ, απο εκεί έγινε γνωστός. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει περισσότερο.
Λέγεται ότι είχε σπουδάσει φιλοσοφία πριν μεταναστεύσει στην Αμερική και κάποια από τα λεγόμενα του σχετικά με το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια είναι πολύ δυνατά. Το παραπάνω το θεωρώ απ'τα κορυφαία.
Αν το δούμε λίγο ρεαλιστικά θα διαπιστώσουμε αυτό ακριβώς. The house, στην περίπτωση μας εφόσον μιλάμε για στοίχημα ο μπουκ, μας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία, να νικήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Όποιος δεν καταφέρει να νικήσει τον ίδιο του τον εαυτό, τα δαιμόνια του, τις αδυναμίες του, το εγώ του, θα δυσκολευτεί πολύ να νικήσει εντελή και τον μπουκ.
Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, αλλά ο γενικός κανόνας κατά την άποψη μου είναι ακριβώς αυτός. Όσο νωρίτερα δώσεις τη μάχη με τον ίδιο σου τον εαυτό, και όσο νωρίτερα γίνεις κυρίαρχος των συναισθημάτων, των αδυναμιών και τον παθών σου τόσο πιο εύκολα θα καταφέρεις να νικήσεις και τον μπουκ.
O Jared Tendler στο βιβλίο του The mental game of poker, μιλάει για 4 βασικα στοιχεία του που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός παίκτη σχετικά με το mental κομμάτι.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στα;
1.Tilt
2. Fear
3. Motivation
4. Confidence

Πολλές φορές κλέβω πραγματάκια από το πόκερ για να καλύψω κάποιες έννοιες που αφορούν και το στοίχημα. Μιας και το έφερε η κουβέντα να πω ότι και το δύο παιχνίδια έχουν αρκετά κοινά σημεία. Πέρα από το παιχνίδι αυτό κάθε αυτό και τον τρόπο που παίζονται, και τα δύο έχουν να κάνουν με πιθανότητες και προϋποθέτουν γνώση αυτών. Και στο πόκερ και στο στοίχημα οι καλοί παίχτες ψάχνουν την αξία, στο πρώτο με βάση τα φύλλα που τους μοιράζονται ενώ στο δεύτερο με βάση τις αποδόσεις που τους προσφέρονται. Tο bankroll management είναι εξίσου σημαντικό και στα δύο καθώς και το mental κομμάτι και το πως εμείς οι παίκτες το διαχειριζόμαστε.
Σε αντίθεση με το πόκερ όμως όπου ο παίκτης επιλέγει κατά κάποιο τρόπο την δυσκολία και το επίπεδο του αντιπάλου του τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, στο στοίχημα ερχόμαστε κατευθείαν αντιμέτωποι με τον “αρχηγό” με το θηρίο οπότε οι σφαλιάρες που τρώμε είναι κάπως πιο ηχηρές. Δεν θα επεκταθώ άλλο, ίσως σε κάποιο μελλοντικό άρθρο να μιλήσω εκτενέστερα για τα δύο αυτά παιχνίδια.
Κλείνω την παρένθεση και συνεχίζω.

Tilt, φόβος, κίνητρο και αυτοπεποίθηση λοιπόν.

Σε γενικές γραμμές το ίδιο ισχύει και για όσους ασχολούνται με το στοίχημα. Θα αντικαταστήσω μόνο το φόβο με ένα σύνολο συναισθημάτων όπως η απογοήτευση, η αμφιβολία, το αίσθημα της εκδίκησης (θα ρεφάρω κλπ) και σίγουρα κακή ψυχολογική κατάσταση όταν τα πράγματα δεν κυλάνε όπως θα θέλαμε.

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά όμως ένα ένα.

Το tilt προφανώς γνωρίζετε τι είναι αν και δεν υπάρχει κάποιος όρος να το αποδώσει 100% στα ελληνικά.
Θα προσπαθήσω όμως να το περιγράψω με λίγα λόγια,
Το tilt λοιπόν είναι η κατάσταση εκείνη όταν ο παίκτης μετά από μια σειρά γεγονότων χάνει τον έλεγχο, θυμώνει και θολώνει. Οι πράξεις του από κει και έπειτα δεν είναι αποτέλεσμα λογικής σκέψης παρά μόνο αντανακλαστικές κινήσεις με μοναδικό σκοπό την "εκδίκηση" κατά κάποιο τρόπο απέναντι στον μπουκ. Βέβαια το μόνο πράγμα που καταφέρνει κάποιος σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθως να χάσει μέρος ή και ολόκληρη την κάβα που διαθέτει ή ακόμη χειρότερα εκτός από αυτό να μείνει και χωρίς οθόνη ή σπασμένο κινητό κλπ κλπ.

O Tendler αναφέρει ότι το tilt είναι δύσκολο να το προσδιορίσεις ακριβώς, καθώς είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία για ότι ακολουθεί.
Δίνει τον παρακάτω ορισμό
Tilt = Anger + Bad Play και λεεί
To fix tilt you have to know why you played badly. Only when you know the cause of your poor play can you devise a specific strategy to fix it.
Anger is the symptom - not the real problem.

Άρα εκτός από την δυσκολία προσδιορισμού είναι και δύσκολο να εξαλειφθεί τελείως, καθώς περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από το να παίζεις σωστά. Και αν αναλογιστούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που παίζει στοίχημα χάνει, άρα δεν παίζει σωστά τότε είναι σίγουρο ότι πολύς κόσμος εκεί έξω “τιλτάρει” άσχημα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τώρα για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε θα πρέπει να βρούμε την αιτία ή μάλλον τις αιτίες που το προκαλούν, θα πρέπει δηλαδή να σκάψουμε αρκετά βαθιά.
Οι πραγματικές αιτίες της έκρηξης αρνητικών συναισθημάτων και κατ επέκταση του τιλτ φαίνεται να είναι πολλές και έχουν να κάνουν κυρίως με την μη κατανόηση του παιχνιδιού και όλων των στοιχείων που το συνθέτουν.
Παρακάτω θα αναφέρω τα πιο σημαντικά κατά την άποψή μου. Η σειρά δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία καθώς λίγο πολύ όλα συμβάλουν στο τιλτ και αν δεν τα διορθώσουμε θα βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις ξανά και ξανά.

1. Μεγάλες προσδοκίες

Το να περιμένεις από την μέρα στην άλλη να βγάλεις λεφτά από το στοίχημα είναι από τις μεγαλύτερες αυταπάτες που μπορεί κάποιος να πιστέψει. Προσέξτε, στατιστικά και μόνο είναι πιο εύκολο να γίνει κάποιος χειρουργός ή ξέρω εγώ τι και προφανώς να βγάλει πολλά λεφτά από εκεί παρά το να καταφέρει να βγάλει πολλά λεφτά από το στοίχημα. Δυστυχώς αυτά λένε τα νούμερα.
Το ιδανικό είναι να θέτουμε ανά καιρούς μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους έτσι ώστε να μην απογοητευόμαστε. Ένας ρεαλιστικός στόχος πχ είναι η αύξηση της μπανκας κατά X% σε βάθος ενός χρόνου. Κάπως πιο δύσκολο ο διπλασιασμός, πάλι όμως σε βάθος χρόνου. Εάν σας φαίνεται εύκολο ο διπλασιασμός της μπάνκας να σας υπενθυμίσω ότι τα 1000 ευρώ με 7 διπλασιασμους γίνονται 130000 σχεδόν. Πόσοι βγάζουν τόσα σε 7 χρόνια;
Ένας άλλος στόχος είναι πχ για ένα χρονικό διάστημα να μην παίξουμε ούτε σεντ αλλά να διαβάσουμε τα πάντα περί θεωρία στοιχήματος κλπ κλπ.
Ξεκινήστε από το τελευταίο και όταν πατήσετε καλύτερα στα πόδια σας κάντε ένα πλάνο και εφαρμόστε το. Θα διαπιστώσετε ότι τα έντονα συναισθήματα σιγά σιγά θα αποχωρίσουν ή θα ελαττωθούν, γιατί πολύ απλά θα γνωρίζετε ακριβός τι κάνετε και γιατί το κάνετε. Και τα αποτελέσματα θα είναι κάπως πιο προβλέψιμα όποτε θα ξέρουμε και τι να περιμένουμε και που μπορούμε να φτάσουμε.

2. Ελάχιστη έως καθόλου προεργασία και μη κατανόηση βασικών πραγμάτων

Εάν σας έλεγα ότι στοιχηματίζοντας 10 ευρώ σε ένα γεγονός θα πάρετε πίσω 9 ευρώ θα στοιχηματιζατε? Προφανώς και όχι.
Προσοχή, δεν σας είπα ότι δεν θα πάρετε τίποτα πίσω αλλά 9 ολόκληρα ευρώ. Όπως καλά καταλάβατε κράτησα για πάρτι μου μόνο την γκανιοτα. Μου είναι υπεραρκετή.
Πώς μπορεί να περιμένει κάποιος να ανταποδώσει μια ενέργεια του η οποία δεν βασίζετε πουθενά. Εάν δεν κατανοήσουμε κάθε πτυχή της ενασχόλησης αυτής θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να συμβιβαστούμε και με τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν.
Εάν όμως συμφιλιωθούμε εξ αρχής με το γεγονός ότι το 1.25 μακροχρόνια θα "σπάσει" 1 στις 5 φορές ότι και να γίνει, τότε όταν πχ η Μπαρτσελόνα δεν κερδίσει την Γρανάδα το τιλτ δεν θα χτυπήσει κόκκινο γιατί ουσιαστικά είναι κάτι αναμενόμενο κάτι που περιμένουμε να συμβεί και θα συμβεί μακροχρόνια τόσες φόρες όσες υποδηλώνουν οι πιθανότητες, οι αποδόσεις δηλαδή.
Επίσης εάν γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτό το 1.25 που σπάει 1 στις 5 φορές αν το βρουμε και το παίξουμε σε απόδοση πχ 1.33, τότε θα είμαστε κερδισμένοι μακροχρόνια παρόλο που θα συνεχίζει να σπάει με την ίδια συχνότητα. (Προφανώς το 1.25 και το 1.33 αναφέρονται ως παραδείγματα, το ίδιο ισχύει και με το 1.65 πχ, στις 10 φορές τις 4 θα σπάσει κ.ο.κ).
Άρα πρέπει να δουλέψουμε, να κατανοήσουμε τους αριθμούς και τι αυτά εκφράζουν έτσι ώστε να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε ευκαιρία προκύψει προς όφελος μας. Τότε θα αναβλύζουν θετικά συναισθήματα και θα αντικαταστήσουν τα αρνητικά που ήταν εκεί τόσο καιρό για να μας υπενθυμίζουν τις αδυναμίες και τις παραλήψεις σας.

3. Ποντάρουμε παραπάνω από όσα αντέχουμε

Εάν π.χ ο μισθός μας είναι 1000 ευρώ, ζούμε σε ένα μέρος που όλα τα έξοδα μας δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, άρα μας μένουν για αποταμίευση 700 ευρώ κάθε μήνα. (Μην ρωτάτε που είναι το μέρος αυτό, υποθετικό σενάριο είναι . Εάν τώρα από αυτά τα 700 ευρώ αποφασίζουμε ότι 10 ευρώ κάθε μήνα θα τα παίζουμε στοίχημα. Όταν λέμε 10 εννοούμε 10 αυστηρά.
Δεν θα πάμε μια φορά το μήνα σινεμά πχ που πάει η παρέα μας και απλά το εισιτήριο του σινεμά έχουμε αποφασίσει να το παίξουμε στοίχημα. Υπάρχει ποτέ πιθανότητα ακόμη και αν χάναμε συνέχεια να μας επηρεάζει την υπόλοιπη καθημερινότητα το γεγονός αυτό;
Προφανώς η απάντηση είναι όχι.
Εάν όμως από τα 1000 ευρώ παίζαμε τα 800, στο τέλος του μήνα όχι μόνο δεν θα αποταμιεύαμε αλλά δεν θα είχαμε να πληρώσουμε ούτε για τα βασικά μας έξοδα, με αποτέλεσμα το στρες την στεναχώρια το τιλτ κλπ. Άρα αρχικά παίζουμε τόσα όσα δεν μας ενοχλούν να τα χάσουμε.
Εύκολο?
Όχι, σχεδόν ακατόρθωτο από ότι φαίνεται, άρα τι κάνουμε;
Διαβάζουμε προφανώς τι σημαίνει bankroll management και το εφαρμόζουμε στο ακέραιο.

4. Δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Δεν έχω κάτι να αναλύσω εδώ, απλά θυμηθείτε πόσες φορές υποσχεθηκατε στον εαυτό σας ότι αυτό ή το άλλο δεν θα τα ξανακάνετε. Πχ προσωπικά στην αρχή είχα προσπαθήσει να απαγόρευσω στον εαυτό μου να στοιχηματίζω από το κινητό. Τα κατάφερα μετά από 1 χρόνο :).
Δεν υπάρχει κανένα κακό αν το κινητό σου το χρησιμοποιείς ως επέκταση και απαραίτητο εργαλείο παράλληλα με το pc σου ή το λάπτοπ σου. Άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο, πιστεύω καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Δεν ξέρω τι κακίες συνήθειες έχει ο καθένας αλλά προσπαθήστε να μάθετε από αυτές και εν τέλη να τις κόψετε. Προκαλούν φύρα που πολλές φορές δεν φαντάζεστε πόσο ζημιά προκαλούν. Αναλογιστείτε ότι στην καλύτερη περίπτωση το πλεονέκτημά μας απέναντι στο μπουκ είναι ηδη "μικρό" όποτε δεν υπάρχει πολυτέλεια για επιπλέον διαρροές.
Προσπαθήστε να εντοπίσετε και να διορθώστε πρώτα τα μικρά προβλήματα, αυτά που δεν βλέπετε καν και δυσκολεύεστε να τα παραδεχτείτε. Διορθώστε τις όποιες πράξεις σας στοιχίζουν περισσότερο, και κυρίως τα λάθη που συμβαίνουν πιο συχνά. Διορθώστε κυρίως οτιδήποτε σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

5. Υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας

Έχω αναφέρει σε άλλο κείμενο πόσο σημαντικό κομμάτι είναι η προσαρμοστικότητα στο στοίχημα. Το ότι κάποιος κερδίζει σήμερα και έχει κάποιο πλεονέκτημα απέναντι στον μπουκ δεν σημαίνει ότι θα το έχει απαραίτητα για πάντα. Ο μπουκ από την πλευρά του έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να καταλάβει που πάσχει όπως επίσης έχει και τα κατάλληλα εργαλεία να τα διορθώσει αν χρειαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έτσι και ο παίκτης εάν θέλει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και έτοιμος για το επόμενο βήμα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τώρα βραχυπρόθεσμα όπως είπαμε, πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση για κάθε στοίχημα που ρίχνουμε έτσι ώστε να ξέρουμε και τι να περιμένουμε. Θα υπάρχουν φορές που θα τρέχουμε κάποια καλά σερί θετικών αποτελεσμάτων και όπως είναι φυσικό η αυτοπεποίθηση και ίσως η υπεροψία θα χτυπήσουν κόκκινο. Είναι απόλυτα συνυφασμένα με την ανθρώπινη φύση τα συναισθήματα αυτά αλλά από την άλλη θα πρέπει να έχουμε και αυτοέλεγχο γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από μεγάλες νίκες νομίζουμε ότι πλέον δεν μας σταματάει τίποτα και ότι βρήκαμε την κότα με τα χρυσά αυγά. Και έτσι χωρίς καν να το καταλάβουμε ανεβάζουμε stake, ρίχνουμε πιο πολλά μπετ (άσκοπα κακά μπετ) και γενικά ξεφεύγουμε από το πλάνο μας, μέχρι τελικά να προσγειωθούμε απότομα με αποτέλεσμα τα έντονα συναισθήματα όπως η απογοήτευση, ο θυμός κλπ να εμφανίζονται ξανά.

Εν κατακλείδι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και να δώσουμε βάση είναι ότι το τιλτ και γενικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε έχουν και τα θετικά τους. Είναι εκεί για να μας θυμίζουν τις αδυναμίες μας και να μας βοηθήσουν να τις ανακαλύψουμε. Θα πρέπει όπως είπαμε να βρούμε τις αιτίες που τα προκαλούν και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να τις εξαλείψουμε ή όχι. Δεν είναι εύκολο καθώς προϋποθέτει να “γυμνάσουμε” καλά το mental κομμάτι μας και να αλλάξουμε νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες μέσα μας αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε.

Ως επίλογο θα αφήσω στο σημείο αυτό ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Tendler:

There is one basic brain function that is not well-known by players, or even by the general public. Failing to understand it directly impacts your attempts to control and fix emotional problems.
First, here’s a little background information to help you understand how the brain works. The brain is organized in a hierarchy. The first level is where all of the most important functions of the brain are stored, such as heart rate, breathing, balance, and sleep/wake cycles. The second level of the brain is the emotional system, and the third is the mental level containing all of the higher brain functions, such as thinking, planning, perception, awareness, organization, and emotional control. Here’s the rule:
When the emotional system becomes overactive, it shuts down higher brain functions.
Translation: If your emotions are too high, you make poor decisions because the brain prevents you from being able to think straight. The following also happens:

Your mind goes blank.
You miss key pieces of the game.
You overweight the importance of some information, or fixate on irrelevant information.
You know the right answer, but it’s as if your head is in a fog.
You fall back into bad habits

Unfortunately, when emotions are overactive, the loss of higher brain functions is something that no one controls. It’s a hardwired part of our brain that isn’t going to change. Many of you know it as the “fight or flight response,” and your mind is essentially malfunctioning as if it were a computer short-circuiting.
While you can’t control the fact that the emotional system shuts down your ability to think, once you see the two implications of this rule, it’s easier to gain control of your emotions and therefore improve your mental game
First, you must start trying to control your emotions before reaching your emotional threshold (the point where emotions start to shut down higher brain functions); otherwise, you’re fighting an uphill battle. Too often, mental game strategies suggest that it’s easy to think when you’re on tilt. It’s not. Your brain shuts off your ability to think.

΄΄First, you must start trying to control your emotions before reaching your emotional threshold΄΄
Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης, ανακαλύπτουμε τις αιτίες και τις διορθώνουμε έτσι ώστε πότε να μην φτάσουνε ταβάνι τα συναισθήματα μας και μας κυριεύσουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και να θυμάστε,
Losing hurts more than winning feels good, οπότε κάντε τα κουμάντα σας.

Δεν ξέρω εαν ο τεχνικός όρος λέγεται tilt όπως λέτε , αλλά υπάρχουν τρόποι εύκολοι (σχετικό είναι βέβαια) ώστε να αποφύγετε πολλές από τις παραπάνω κακοτοπιές που αναφέρατε.
Μέσες άκρες θα σας αναφέρω πως παίζω εγώ :
Καταρχήν το γεγονός οτι είμαι πανάσχετος από ομάδες , ποτέ δεν ενδιαφέρθηκα ουσιαστικά , ούτε ήμουν οπαδός κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, τελικά αποδείχθηκε οτι ήταν προς το συμφέρον μου μιας και αποστασιοποιούμαι και δεν υπεισέρχεται ο παράγοντας συναίσθημα στην εξίσωση.
Τώρα όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι , και πως το διαχειρίζομαι :
α) Καταγράφω τα πάντα σε excel τα τελευταία 20-25 χρόνια : Αυτό όσο και αν φαίνεται εκ πρώτης όψης χαζό ή τουλάχιστον περιττό, βοηθάει στο να βλέπεις ακριβώς που πατάς και που βρίσκεσαι.Η αλήθεια δεν κρύβεται.Ή τουλάχιστον εαν θες να προχωρήσεις σωστά , δεν θα πρέπει να την κρύβεις από τον εαυτό σου γιατί πολύ απλά εαν το κάνεις ο μόνος ζημιωμένος θα είσαι εσύ και η τσέπη σου.Είναι άλλο πράγμα να παίζεις κάθε εβδομάδα πχ 10-20 ευρώ και όταν χάνεις να τα ξεχνάς και να θυμάσαι μόνο τις νίκες σου , και τελείως διαφορετικό πράγμα να δεις πχ οτι τη χρονιά που πέρασε σπατάλησες πχ 500 ή 1000 ευρώ ή και πολύ περισσότερα και δεν πήρες φράγκο πίσω.Ναι πονάει, αλλά σου δείχνει την πορεία σου και οτι αν δεν κάνεις κάτι να αλλάξει τότε δεν έχει και νόημα να το συνεχίσεις (εκτός εαν απλά παίζεις για να παίζεις).
β) Συχνότητα : Το να παίζει κάποιος σε καθημερινή βάση είναι το λιγότερο ψυχοφθόρο και συνάμα αποπροσανατολιστικό.Λόγο αποκλειστικής ενασχόλησης μόνο με πρωταθλήματα (τα οποία διαθέτουν στατιστικά δεδομένα) , επιλέγω να παίζω μόνο σαββατοκύριακα όπου οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας.Δεν κοιτάζω ποτέ ούτε live τους αγώνες που έπαιξα , ούτε καν αργότερα στο τέλος του σαββατοκύριακου που έχουν ήδη λήξει.Θα τα δω μετά από μια εβδομάδα πάλι όταν θα ξανααχοληθώ με τις επόμενες επιλογές μου , πάντα βάση παικτικού πλάνου και φυσικά βάση οικονομικού πλάνου.
Το παραπάνω σε απεμπλέκει από τον όποιο πειρασμό να ξαναπαίξεις για να "ρεφάρεις" χαμένα στοιχήματα.
Το οικονομικό και παικτικό πλάνο που είναι δυο διαφορετικές έννοιες , επίσης σε έχει σε control στο να μην παίζεις εκεί που δεν πρέπει.
γ) Αποτίμηση : Εδώ είναι λίγο δύσκολο κομμάτι και προυποθέτει υψηλή αντίληψη.Έχοντας βγάλει ήδη κάποια παικτικά συστήματα , ελέγχεις εαν αποδίδουν ή θα πρέπει να διακόψεις κάποια από αυτά.Δεν έχει νόημα να τρώς τα μούτρα σου όταν επανειλημένα χάνεις διατηρώντας το ίδιο παικτικό μοτίβο.Οπότε κάνεις τις όποιες τροποποιήσεις όπου χρειάζεται και επανααξιολογείς την πορεία.Επίσης , το χρονικό διάστημα που θα αφήσεις να τρέξει ένα υπο δοκιμή σύστημα ώστε να κρίνεις εαν πρέπει να το τροποποιήσεις ή να το παρατήσεις εαν εν τέλη δεν αποδίδει , και πάλι είναι θέμα αντίληψης.Χρειάζεται να είσαι αντικειμενικός με τον εαυτό σου και φυσικά να έχεις πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει.
δ) Εκπαίδευση : Είναι κάτι που είμαι σίγουρος οτι σχεδόν κανένας δεν κάνει.Είναι όμως ένας από τους βασικότερους τρόπους βελτίωσης μην πω ο μοναδικός.
Προσωπικά διατηρώ ένα αρχείο περίπου 130 χιλιάδων ζευγαριών αγώνων που παίχτηκαν από το 2017 εως σήμερα και που συνεχώς εμπλουτίζεται.Πάνω σε αυτό λοιπόν κάνω άπειρα trial 'n' error κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με εικονικές δοκιμές ήδη υπαρχόντων συστημάτων ώστε να τα βελτιώσω εαν και όπου είναι εφικτό , συν τις εικονικές δοκιμές σε μελλοντικά συστήματα υπό ανάπτυξη.Έτσι , κάνοντας μια επιλογή αγώνων (με καλυμμένα φυσικά τα τελικά αποτελέσματα) , τρέχω ταυτόχρονα εικονικά στοιχήματα για διάφορα συστήματα που ήδη έχω σε λειτουργία σε βάθος χρόνου , και βλέπω χωρίς να περιμένω ,τι θα μου αποδώσουν σε 1 ή 2 χρόνια.Έτσι από την πορεία των εικονικών στοιχημάτων κάνω τις όποιες τροποποιήσεις χρειάζεται ή απορρίπτω τελείως κάποιο που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Επιπλέον , από τα πραγματικά (και όχι τα εικονικά) στοιχήματα που βάζω ανα εβδομάδα , κρατάω σε ξεχωριστό φάκελο μόνο τα χαμένα τα οποία και αναλύω μέσα στην εβδομάδα.Γιατί το έχασα και πως μπορούσα (εαν μπορούσα) να το αποτρέψω.Ήταν δικό μου λάθος επιλογής ή ήταν μια σωστή επιλογή αλλά κάποιος άλλος παράγοντας έξω από εμένα ανέτρεψε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Πχ οι επιλογές των αγώνων που κάνω σε ένα κουπόνι, γίνονται με κάποιο πρόγραμμα όπου υπάρχουν περίπου 20 φίλτρα.Με βάση αυτά τα φίλτρα πετάω ένα 90% των αγώνων και κρατάω το 10% (μεσοσταθμικά τα τελευταία 9 χρόνια).Εαν πχ ένα κουπόνι έχει 300 αγώνες πρωταθλήματος , με το ξεδιάλεγμα θα καταλήξω σε 30 αγώνες να φτοιάξω τα συστήματά μου.Σε κάποιους από αυτούς που θα χάσω , εαν κάποιος είναι στημένος ή κάποιος βασικός παίκτης δεν παίζει (πληροφορία την οποία εγώ δεν έχω) , τότε δεν μετανοιώνω για την επιλογή.Εαν όμως σε κάποιον άλλο αγώνα που έχασα δω οτι σε κάποια από τα φίλτρα που εφάρμοσα έβαλα πιο "χαλαρούς" όρους , τότε επανααξιολογώ το "σφάλμα" μου ανάλογα.

Το βασικότερο όλων των παραπάνω δεν είναι το πόσο έξυπνος ή χαζός είναι κάποιος ή εαν έχει βρει ένα γαμάτο σύστημα που κερδίζει.Το βασικότερο όλων πιστεύω είναι να έχεις την υπομονή να τα κάνεις εικόνα και να τα έχεις μπροστά σου ώστε να δεις τι έχεις κάνει.Αυτό φοβούνται οι περισσότεροι και γι αυτό και συνεχίζουν στον ίδιο ακριβώς μοτίβο χασούρας.Μόνο εαν δεις πόσα χάνεις σε βάθος χρόνου θα κινητοποιηθείς να κάνεις κάτι να το αλλάξεις.Ο βασικότερος στόχος κάποιου που χάνει δεν είναι να το γυρίσει σε κέρδος από τη μια χρονιά στην άλλη αλλά να φτάσει στο σημείο να παίζει όχι από δικά του χρήματα αλλά από κερδισμένα και ας τα φέρνει στο τέλος της χρονιάς ίσα βάρκα ίσα γυαλό που λένε.Εαν κατακτήσεις πρώτα αυτό , να παίζεις τζάπα με τα χρήματα από τα κέρδη , τότε είναι θέμα χρόνου να ανέβεις και το επόμενο σκαλί και να αρχίζεις να αποταμιεύεις και να αυξάνεις την κάβα σου συνεχώς και σε βάθος χρόνου.

Respect κύριοι ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις και τα εξαιρετικά tips που μοιραστήκατε εδώ μαζί μας.

@CMWH έχεις πολύ δίκιο για αυτό που λες για το πόκερ έχω διαβάσει και το βιβλίο που αναφέρεις. Το πόκερ βασικά σε κάνει επιστήμονα όσον αφορά στην κατανόηση της διακύμανσης.

Όταν βλέπεις μέσα σε 30 λεπτά session 3 90-10 υπέρ σου να χάνουν αρχίζεις καταλαβαίνεις πολλά...

@tarantules πολύ ωραία όλα αυτά που γράφεις ήδη με ενέπνευσες για πολλά.

Σχετικά με το τιλτ και οχι μόνο είχα διαβάσει παλιοτερα αυτό (και το κράτησα προφανώς)

To mental κομμάτι και η συμβολή του στο αθλητικό στοίχημα​

Remember this: The house doesn't beat the player. It just gives him the opportunity to beat himself.

Ξεκινάω το κείμενο αυτό με το απόφθεγμα του Nick "The Greek" Dandolos. Για όσους δεν γνωρίζουν ο
Nick the Greek ήταν επαγγελματίες παίκτης "τυχερών παιχνιδιών", κυρίως πόκερ, απο εκεί έγινε γνωστός. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να ψάξει περισσότερο.
Λέγεται ότι είχε σπουδάσει φιλοσοφία πριν μεταναστεύσει στην Αμερική και κάποια από τα λεγόμενα του σχετικά με το τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια είναι πολύ δυνατά. Το παραπάνω το θεωρώ απ'τα κορυφαία.
Αν το δούμε λίγο ρεαλιστικά θα διαπιστώσουμε αυτό ακριβώς. The house, στην περίπτωση μας εφόσον μιλάμε για στοίχημα ο μπουκ, μας δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία, να νικήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Όποιος δεν καταφέρει να νικήσει τον ίδιο του τον εαυτό, τα δαιμόνια του, τις αδυναμίες του, το εγώ του, θα δυσκολευτεί πολύ να νικήσει εντελή και τον μπουκ.
Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν, αλλά ο γενικός κανόνας κατά την άποψη μου είναι ακριβώς αυτός. Όσο νωρίτερα δώσεις τη μάχη με τον ίδιο σου τον εαυτό, και όσο νωρίτερα γίνεις κυρίαρχος των συναισθημάτων, των αδυναμιών και τον παθών σου τόσο πιο εύκολα θα καταφέρεις να νικήσεις και τον μπουκ.

Λοιπόν αυτό εδώ το έχω κάνει screenshot και το έχω καρφιτσώσει στην αρχική οθόνη του κινητού για να έχω πρόσβαση και να το διαβάζω εύκολα κάθε μέρα.

Από το chatgpt:

Παρακάτω σου γράφω ένα ολοκληρωμένο άρθρο-μανιφέστο που λειτουργεί σαν νοητική επαναφόρτιση για να διαβάζεις ξανά και ξανά, με στόχο να επαναπρογραμματίσεις τη σκέψη σου γύρω από το στοίχημα. Έχει ύφος αυστηρό αλλά καθαρό, σαν εσωτερικός διάλογος με έναν ψύχραιμο, συγκροτημένο εαυτό.

To στοίχημα δεν είναι παιχνίδι. Δεν είναι συναίσθημα. Δεν είναι τρόπος να ξεσπάσεις, να νιώσεις, να γεμίσεις τα κενά της ημέρας σου.
Το στοίχημα είναι διαχείριση πληροφορίας, πιθανοτήτων και κεφαλαίου. Αν δεν το δεις έτσι, θα σε φάει ζωντανό.

Το μυαλό σου θέλει δράμα. Εσύ θες κέρδος.​

Το μυαλό σου αναζητά ένταση, εναλλαγή, νίκες στο 90’, επικές ανατροπές.
Το μυαλό σου διψάει για συναισθηματική έξαψη, όχι για λογική.
Αλλά αυτό σκοτώνει τον παίκτη. Σε κάνει να ποντάρεις για να νιώσεις, όχι για να αποδώσεις.

Θες να νιώθεις ή να κερδίζεις;
Θες να παίζεις ή να επενδύεις;

Εσύ από σήμερα λειτουργείς σαν επαγγελματίας.​

Δεν είσαι «παίκτης».
Είσαι διαχειριστής ενός κεφαλαίου.
Ο ρόλος σου είναι να βρεις value. Όχι σίγουρα. Όχι hype. Όχι "πάμε μωρή αρρώστια".
Κάθε σου επιλογή πρέπει να περνάει από ανάλυση – φίλτρο – στόχο. Όχι από ένστικτο ή βαρεμάρα.

Χάνεις; Κέρδος.​

Μάθε να κερδίζεις και μέσα από την ήττα.
Αν έχασες τηρώντας το πλάνο σου, δεν έχασες.
Κέρδισες κάτι πιο σημαντικό από λεφτά: πειθαρχία.

Αντίθετα, αν κέρδισες επειδή έπαιξες παρορμητικά, επειδή "το είχα", επειδή "ήθελες να ρεφάρεις",
δεν κέρδισες τίποτα. Έχασες τη βάση σου.

Το στοίχημα είναι επανάληψη – όχι ρουλέτα.​

Επαναλαμβανόμενες, ψυχρές, ορθολογικές αποφάσεις.
Αυτό χτίζει απόδοση, όχι ταμεία της στιγμής.
Δεν παίζεις για να πετύχεις «το μεγάλο». Παίζεις για να χτίσεις συνέπεια.

Κάθε σου στοίχημα είναι ένα τιμολόγιο.​

Το στοίχημα είναι επιχείρηση. Και κάθε επιχείρηση χρειάζεται:

• κεφαλαιακή διαχείριση (bankroll),
  • πλάνο στόχων (ROI),
  • δομημένη ανάλυση (value),
  • επαγγελματική ψυχραιμία (όχι συναισθηματικές αποφάσεις).

Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις το ποντάρισμά σου σε κάποιον λογιστή, μην το ρίχνεις.

Μάθε να σταματάς.​

Ένας επαγγελματίας δεν δουλεύει 24/7. Δεν ποντάρει στο live επειδή βαριέται.
Ξέρει πότε σταματάει, πότε ξεκουράζει το μυαλό, πότε δεν έχει ευκαιρία.
Και αυτό τον προστατεύει από τη φθορά και την αυτοκαταστροφή.

Εσύ δεν είσαι οπαδός. Είσαι επενδυτής.​

Σήμερα κόβεις τον συναισθηματικό δεσμό με ομάδες. Δεν υπάρχει «μας έσφαξαν», «μας τα φάγανε».
Δεν υπάρχει «σίγουρακι».
Υπάρχει μόνο απόδοση έναντι πιθανότητας.
Αν δεν υπάρχει αξία, δεν υπάρχει ποντάρισμα. Όσο κι αν "το νιώθεις".

Αυτό το κείμενο δεν είναι ένα άρθρο. Είναι η νέα σου ψυχική ρουτίνα.
Η κάθε πρόταση πρέπει να γίνει μέρος της σκέψης σου πριν από κάθε ποντάρισμα.
Και κάθε φορά που πας να ξεφύγεις, γύρνα εδώ και ξαναδιάβασέ το.
Όχι για να θυμηθείς απλώς,
αλλά για να κρατήσεις τον έλεγχο.

Το στοίχημα δεν είναι συναίσθημα.

Είναι πειθαρχία.
Είναι μαθηματικά.
Είναι επανάληψη.
Είναι δουλειά.

Κάποτε ρώτησες τι είναι ο ιππόδρομος. Ο ιππόδρομος είναι αυτό!

Aν γνωρίζεις αγγλικά απόλαυσε το....

• Like
Αντιδράσεις: Conscious Player
Κάποτε ρώτησες τι είναι ο ιππόδρομος. Ο ιππόδρομος είναι αυτό!

Aν γνωρίζεις αγγλικά απόλαυσε το....

Φίλε @Balaton σ'ευχαριστώ που ασχολήθηκες με την ερώτησή μου στο θέμα για τον ιππόδρομο, να ξέρεις την είδα, την διάβασα και μου άρεσε πολύ.

Δεν θα μου άρεσε αν μου έλεγες κάτι του στυλ "οκ φίλε μέσα σε λίγους μήνες μπορείς να μάθεις". Τώρα άκουσα ακριβώς αυτό που ήθελα να ακούσω.

Όλο έλεγα να σου απαντήσω κάποια στιγμή και όλο ξεχνιόμουν. Anyway ευχαριστώ πολύ! Και μην χάνεσαι ε?:shk:

Υπάρχει και στα ελληνικα

Ευχαριστώ πολύ φίλε και για το βίντεο στα ελληνικά. Είναι σωστή η μετάφραση ή να πάω κατευθείαν στο αγγλικό?

Μην το παίρνεις προσωπικά αλλά καμιά φορά κάποιες μεταφράσεις στο ίντερνετ είναι για τον...κατάλαβες.

Τα λέει πιο αναλυτικά στο Ελληνικό βίντεο. Να σου πω την αλήθεια ξαναγύρισα στα αλογάκια μου γιατί δεν έχει αξία πλέον το ποδόσφαιρο η αγορά δεν έχει αξία πλέον ενώ στον ιππόδρομο πάντα θα βρίσκεις

• Like
Τα λέει πιο αναλυτικά στο Ελληνικό βίντεο. Να σου πω την αλήθεια ξαναγύρισα στα αλογάκια μου γιατί δεν έχει αξία πλέον το ποδόσφαιρο η αγορά δεν έχει αξία πλέον ενώ στον ιππόδρομο πάντα θα βρίσκεις

Οπαπ λέει τίποτα ή το χάος?

Δηλαδή εκτός από online υπάρχει περίπτωση να μπορεί κάποιος να ασχοληθεί?

Οπαπ λέει τίποτα ή το χάος?

Δηλαδή εκτός από online υπάρχει περίπτωση να μπορεί κάποιος να ασχοληθεί?
Υπάρχει μια "πουστιά" κατά κάποιο τρόπο, ο ιππόδρομος είναι αμοιβαίο στοίχημα και η Αγγλική εταιρία λέει πως αν ανοίξουν οι πόρτες και η απόδοση της 365 για παράδειγμα είναι μεγαλύτερη εγώ θα σου πληρώσω την διαφορά αλλιώς αν η δική μου είναι μεγαλύτερη θα σου πληρώσω την δική μου. Ο ΟΠΑΠ δεν το κάνει αυτό για την ώρα κ δεν συμφέρει αν το κάνει κάποια στιγμή θα αξίζει

• Like
Φίλε @Balaton σ'ευχαριστώ που ασχολήθηκες με την ερώτησή μου στο θέμα για τον ιππόδρομο, να ξέρεις την είδα, την διάβασα και μου άρεσε πολύ.

Δεν θα μου άρεσε αν μου έλεγες κάτι του στυλ "οκ φίλε μέσα σε λίγους μήνες μπορείς να μάθεις". Τώρα άκουσα ακριβώς αυτό που ήθελα να ακούσω.

Όλο έλεγα να σου απαντήσω κάποια στιγμή και όλο ξεχνιόμουν. Anyway ευχαριστώ πολύ! Και μην χάνεσαι ε?:shk:

Ευχαριστώ πολύ φίλε και για το βίντεο στα ελληνικά. Είναι σωστή η μετάφραση ή να πάω κατευθείαν στο αγγλικό?

Μην το παίρνεις προσωπικά αλλά καμιά φορά κάποιες μεταφράσεις στο ίντερνετ είναι για τον...κατάλαβες.

Αν και σου απάντησε ο Balaton, εγώ να πω μόνο ότι η ουσία παραμένει ίδια.

Ωστόσο το ζήτημα είναι αλλού, για κάθε έναν που πετυχαίνει υπάρχουν χιλιάδες για να μη πω παραπάνω που αποτυγχάνουν. Σαν το τσιγάρο ένα πράγμα, για κάθε έναν που προσπαθεί και το κόβει υπάρχουν χιλιάδες και παραπάνω που δεν τα καταφέρνουν ποτέ.
Και αυτό προφανώς δεν ισχύει μόνο για τα άλογα αλλά για τον τζόγο γενικότερα. Το βίντεο το έχω δει καιρό τώρα (αν και δεν έχω ιδέα από άλογα) και γενικά όλα τα βιντεάκια του Θεοφανοπουλου. Πέρα από την θεματολογία μαρεσει και ο τρόπος που τα αφηγείται.

• Like
  • 19:00
    • UEFA Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-21

ΕΡΤ3
  • 22:00
    • UEFA Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ-21

ΕΡΤ3
  • 22:00
    • Ισπανικό Πρωτάθλημα Β

Novasports Prime
  • 17:30:00