Περί Διαχείρισης Κεφαλαίου

• Εκκινητής θέματος Εκκινητής θέματος Conscious Player
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Conscious Player

New Member
28 Οκτ 2023
1,180
722
113
Λοιπόν κύριοι έχω την εξής ερώτηση προς όλους:

Έστω ότι ξεκινάς μία στοιχηματική προσπάθεια από την αρχή.

Για λόγους ευκολίας θα θέσω τα 100E αρχικό κεφάλαιο και αποφασίζεις να ρίχνεις τα πονταρίσματά σου με την μορφή των units όπου:

1 Unit=1 ευρώ

2 Units=2 ευρώ

3 Units=3 ευρώ

4 Units=4 ευρώ

5 Units=5 ευρώ

Ανεξάρτητα από το αν παίζεις μονά αποδεκτά, παρολί κτλ. Παίζεις από 1 έως 5 units.

Η ερώτησή μου είναι η εξής:

Εσείς τι προτιμάτε, να κρατήστε σταθερό το ποντάρισμα μέχρι το τέλος της σεζόν και μετά να κάνετε ταμείο?

Ή αυξάνεται(ή μειώνεται) το ποντάρισμα ανάλογα με την διακύμανση του κεφαλαίου?

Άλλοι δεν μειώνουν αλλά αυξάνουν αν ανέβει το κεφάλαιο, για παράδειγμα 10%-50%-100%.

Γενικά αν το διαβάζεις αυτό τώρα δώσε όποτε μπορείς 1-2 λεπτά από τον χρόνο σου να μαζέψουμε όσο περισσότερες γνώμες μπορούμε, θεωρώ θα ωφεληθεί πολύς κόσμος.

Ειδικά αν έχεις δοκιμάσει κάτι από αυτά τα δύο και έχεις διαπιστώσει ότι μακροπρόθεσμα είναι καλύτερος ο ένας τρόπος από τον άλλον.

Ευχαριστώ!

Δεν πάει έτσι. Ολα εξαρτώνται από το τι στρατηγική έχεις εσύ στο μυαλό σου. Θα σου το εξηγήσω πολύ απλά. Εστω πως δεν γνωρίζαμε τι έχει κάνει ο Ερικ τα τελευταία 8 χρόνια και θέλαμε να τον ακολουθήσουμε, Το πιο λογικό θα ήταν να παίζαμε ενα α κεφάλαιο με ένα σταθερό ποσοστό για μια σεζόν και ενδεχομένως και για 2 σεζόν. Τώρα όμως που γνωρίζουμε στο περίπου τι ποσοστό έχει και σε θεωρητικό επίπεδο μπορούμε να γνωρίζουμε τη μέγιστη χασούρα που μπορεί να έχει μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στρατηγική που να μην είναι από την μία πολύ αργή και από την άλλη να μην είναι άκρως επιθετική.

Αν γνωρίζεις λοιπόν το performance τότε ο τρόπος διαχείρισης κεφαλαίου αλλάζει, Αν δεν γνωρίζεις πας άκρως συντηρητικά.

Προσωπικά αν δεν έχει αρχείο κάποιος με 1000 στοιχήματα το ποντάρισμα των πχ 4 ή 5 μονάδων το θεωρώ λάθος. Μα θα μου πεις το πιστεύει πολύ. Ε οκ αφού το πιστεύει πολύ γιατί να μην ποντάρει το 30 το 40 ή και το 50% της κάβας σε αυτό; Αρα μάλλον δεν το πιστεύει πολύ!

Προσωπικά αν δεν έχει αρχείο κάποιος με 1000 στοιχήματα το ποντάρισμα των πχ 4 ή 5 μονάδων το θεωρώ λάθος. Μα θα μου πεις το πιστεύει πολύ. Ε οκ αφού το πιστεύει πολύ γιατί να μην ποντάρει το 30 το 40 ή και το 50% της κάβας σε αυτό; Αρα μάλλον δεν το πιστεύει πολύ!

Το πιστεύει ότι θα επαληθευτεί
δε σημαίνει ότι κανόνισε να επαληθευτεί

• Like
Αντιδράσεις: theo_kromm_pro
Θα πατήσω σε αυτό που είπε ο Balaton περί performance.

Θα πρέπει δλδ να είμαστε σίγουροι ότι τα μπετς μας ή αυτά που ακολουθούμε έχουν αξία. Μόνο τότε έχει νόημα να μιλάμε για staking plan κλπ. Το θεωρούμε κάπως αυτονόητο αυτό αλλά η πραγματικότητα λέει ότι 97% των παιχτών χάνει όποτε οποιοδήποτε staking plan και να ακολουθήσει κάποιος εάν βρίσκεται εκεί, πάλι θα χάνει.
Προφανώς και έχεις κάνει ένα βήμα μπροστά όταν αντιλαμβάνεσαι ότι χωρίς σωστό bankroll management δεν πας πουθενά αλλά από μόνο του δεν σου εξασφαλίζει ότι θα κερδίσεις.

Αν τωρα λάβουμε υπόψη ότι τα μπετς έχουν αποδεδειγμένα αξία τότε οποιοδήποτε staking plan και να ακολουθήσεις θα έχεις κέρδος. Λέγοντας οποιοδήποτε εννοώ φυσικά είτε φλατ είτε κάτι σαν το kelly criterion. Αν έχεις εμπειρία φυσικά πας με την δεύτερη περίπτωση για μεγιστοποίηση του κέρδους μακροχρόνια.
Πάνω σε αυτό τωρα θα σου πω ακριβώς τα στατς από rebelbetting σε ένα δείγμα 1600 μπετς όπου χρησιμοποιούσα το κριτήριο του kelly με max bet το 3%. Το yield μου ηταν 5.92% ενώ εάν χρησιμοποιούσα φλατ ποντάρισμα στα ιδια μπετς θα ήταν 5.43%.
Οπως βλέπεις είναι πολύ κοντά. Αν το max bet μου το ορίσω στα 5 ή 10% του ρολλ και το φλατ το κρατησω στο 2% πχ, τα νούμερα θα αλλάξουν μακροχρόνια.
Οκ το 10% είναι to much αλλά έτσι και αλλιώς τα μπετ αυτά θα είναι σπάνια... πολύ σπάνια.

Δεν ρώτησες αυτα αλλά πιστεύω ότι έχουν μεγαλύτερη σημασία, για αυτό τα έγραψα.

Σχετικά με την αναλογία του κεφαλαίου προσωπικά δεν αλλάζω κάτι στην διάρκεια της σεζόν.
Το έκανα μονο μια φορά όταν διπλάσιασα το ρολλ μου χρησιμοποιώντας την rebel αλλά οχι στα δικά μου μπετ. Δεν έχει να κάνει με το ότι εμπιστευομουν περισσότερα την rebel απλά ήταν τέτοιο το volume που ήθελα να το αξιοποιήσω για όσο ασχολήθηκα στο μέγιστο. Ενάμιση μήνα περίπου χρησιμοποίησα την rebel.

Στα δικά μου μπετ χρησιμοποιώ μεταβλητό ποντάρισμα ανάλογα την αξία του κάθε μπετ αλλά πάντα σε αναλογία με το αρχικό μου ρολλ. Το να μεταβάλεις το stake ανάλογα με τις αυξομειώσεις του ρολλ σου κάθε 10, 20 ή και 50 % δεν νομίζω ότι έχει και νόημα από την άποψη ότι κάποια στιγμή έστω και μια αναμενόμενη αρνητική διακύμανση θα σε φέρει πάλι στα ίσα.
Τώρα αν εσύ ή οποιοσδήποτε μπορεί μέσα σε μια σεζόν να πολλαπλασιάσει το ρολλ του είναι άλλη κουβέντα. Εγώ προσωπικά το double up ψάχνω αλλά ούτε αυτό καταφέρνω :)....είναι ζορικο το άθλημα. Εξαιρέσεις βέβαια υπάρχουν αλλά είναι λίγοι, πολλοι λιγοι.
Προσωπικά μιλάω πάντα έχοντας και μια ηλικία πλέον.

Τελευταία επεξεργασία:
Μπορω να το αναλυσω αλλα δεν θα το κανω!!! για να μην κουρασω και μονο!!!!!!!!!! Παιζω (εχοντας και μονο τοτε παιζω, ενα σηυστημα παιχνιδιου στο μυαλο μου) ενα, στανταρντ ποσο (για εμενα, το 1 % μου φαινεται πολυ μικρο ποσοστο, αλλα αυτη ειναι γνωμη μου).
Παιζω π.χ 5%. Μετα απο,,, πχ,,, (εγω προσωπικα αυτο εκανα) απο 1000 ματσ, παιζω 7,5%! μετα απο 2000 ματσ, (κερδιζω φυσικα ετσι , μεσα σε αυτα τα 2000 ματσ!!!!! οχι γιατι τιποτα δεν θεωρειται δεδομενο σημερα!!!!!!!!!!!!!!!) παιζω 10% και παει λεγοντας!
ισως βγω οφφ τοπικ με αυτο που θα γραψω, αλλα δεν το εγραψα στο θρεντ που το διαβασα, το γραφω τωρα συγχωρεστε με! καποιοι ελεγαν, ποιο ειναι το οριο που καποιο συστημα / τροπος παιχνιδιο ειναι πετυχιμενος, απο ποσαα ματσ και πανω, λες βρε παιδι μου, "το βρηκα"!
και παλι δεν θα το αναλυσω!!!!! 3000 παιχνιδια/στοιχηματα!
υ.γ Παιζουμε: (υπευθυνα ή μη, αυτο το ξερει ο καθενας αλλα,,,) με τη σιγουρια οτι αυτο το παιχνιδι δεν θα μας κανει σε καμια περιπτωση πλουσιους!!!!!

Ο γκανιαν πάντως πριν μερικά χρόνια ανέβαζε οσα έπαιζε(κι αρκετοί ακολουθούσαν) και νομίζω είχε κάνει τα 300 ευρώ 3000 σε λίγες μέρες. Ίσως και μέσα σε ενα Σαββατοκύριακο. Με 10 ευρώ σταθερό ποντάρισμα για αρχή και μόλις έφτανε το κέρδος αρκετά πάνω αυξανε ποντάρισμα . Αρα μια χαρά γίνεται να έχεις γρήγορη εξέλιξη και να αυξήσεις το ποντάρισμα μέσα στη σεζόν.

Απο κει και πέρα τεράστιο ρόλο για μένα για το πόσο % της καβας θα χρησιμοποιήσεις, παίζει το range των αποδόσεων που κινείσαι.
Οσο πιο μεγάλες είναι τοσο δυσκολότερα έρχονται αρα θέλει πιο χαμηλό ποντάρισμα.
Και το ανάποδο οι μικρές αποδόσεις.
Ξέρω πχ εταιρεία που συχνά πυκνά στο live πελαγώνει και δίνει 1,20 αυτα που οι αλλοι δίνουν 1,08 και φυσικά έχει 90% winning rate. Εκει δε θα παιξεις 1% της καβας.
Και 3 σερί τέτοια στοιχήματα να χάσεις (τελείως ακραίο, δε μου έχει συμβεί ποτέ) η καβα δε χάνεται, ακόμα κι αν ποντάρει το 15% σε κάθε στοίχημα.
Και είναι λίγο σχετικό τι θεωρούμε καβα ή όχι. Αν τελειώσει η καβα δεν έχουμε να φάμε δηλαδή;

Αντιθέτως σε απόδοση 15,00, αν υποθέσουμε ότι αξίζει για 8,00, ναι μεν μακροπρόθεσμα θα βγεις κερδισμένος αλλά μπορεί να έχεις και 20 σερί στοιχήματα χαμένα, αρα αν παίζεις 10% σε καθε στοίχημα, καληνύχτα καβα

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

@CMWH και @Balaton το ζουμί από αυτά τα πολύ ωραία που γράψατε είναι ότι, καλά είναι κάποιος να μαζέψει ένα μεγάλο όγκο παιχνιδιών να δει το performance παίζοντας συντηρητικά και μετά να δει αν είναι θετικός να αυξομειώνει το ποντάρισμα.

Προφανώς σωστή τοποθέτηση.

Αρα μια χαρά γίνεται να έχεις γρήγορη εξέλιξη και να αυξήσεις το ποντάρισμα μέσα στη σεζόν.

Απο κει και πέρα τεράστιο ρόλο για μένα για το πόσο % της καβας θα χρησιμοποιήσεις, παίζει το range των αποδόσεων που κινείσαι.
Οσο πιο μεγάλες είναι τοσο δυσκολότερα έρχονται αρα θέλει πιο χαμηλό ποντάρισμα.
Και το ανάποδο οι μικρές αποδόσεις.
Ξέρω πχ εταιρεία που συχνά πυκνά στο live πελαγώνει και δίνει 1,20 αυτα που οι αλλοι δίνουν 1,08 και φυσικά έχει 90% winning rate. Εκει δε θα παιξεις 1% της καβας.
Και 3 σερί τέτοια στοιχήματα να χάσεις (τελείως ακραίο, δε μου έχει συμβεί ποτέ) η καβα δε χάνεται, ακόμα κι αν ποντάρει το 15% σε κάθε στοίχημα.
Και είναι λίγο σχετικό τι θεωρούμε καβα ή όχι. Αν τελειώσει η καβα δεν έχουμε να φάμε δηλαδή;

Αντιθέτως σε απόδοση 15,00, αν υποθέσουμε ότι αξίζει για 8,00, ναι μεν μακροπρόθεσμα θα βγεις κερδισμένος αλλά μπορεί να έχεις και 20 σερί στοιχήματα χαμένα, αρα αν παίζεις 10% σε καθε στοίχημα, καληνύχτα καβα

Αυτό ακριβώς με προβληματίζει και μένα και ήταν η ουσία της ερώτησης.

Έστω ότι παίζεις λόγου χάρη μόνο τρία συγκεκριμένα πρωταθλήματα.

Και βγάζεις πχ 20 ματς σε ένα σκ.

10 σημεία του 1.80-2.20

5 σημεία 1.50-1.60

3 σημεία 1.20-1.30

2 σημεία 6.00+.

Εδώ λογικά δεν θα πας με το ίδιο stake.

Αλλά και αυτό που λένε οι κύριοι παραπάνω όμως έχει βάση, γιατί δεν ξέρεις το πραγματικό performance, μάζεψε 1000+ παιχνίδια παίζοντας συντηρητικά για να δεις τι περίπου μπορείς να κάνεις.

Ή μην παίζεις συντηρητικά με κίνδυνο να χάσεις και τα τρία του 1.20 ενώ έχεις ποντάρει το 30% του κεφαλαίου σου και μετά να παίζεις κανα δυο μήνες για να είσαι breakeven.

Άρα είναι θέμα επιλογής από ένα σημείο και μετά. Αν θα ρισκάρεις αν το πιστεύεις πολύ ότι το έχεις με αυτά τα πρωταθλήματα, ή θα πεις μαζεύω ματς 2-3 σεζόν για να δω πως θα κινηθώ από εκεί και πέρα.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, αν θέλει και κάποιος άλλος ας πει την άποψή του.

Υ.Γ. Τον θυμάμαι και γω τον γκανιάν, τότε δεν ήμουν ενεργός στο φόρουμ, όντως πολύ ποιοτική η παρουσία του εδώ μέσα. Που να είναι τώρα άραγε, μακάρι να συνεχίζει να τα παίρνει και να μας διαβάζει από καμιά παραλία. :smk1:

Ο γκανιαν πάντως πριν μερικά χρόνια ανέβαζε οσα έπαιζε(κι αρκετοί ακολουθούσαν) και νομίζω είχε κάνει τα 300 ευρώ 3000 σε λίγες μέρες. Ίσως και μέσα σε ενα Σαββατοκύριακο. Με 10 ευρώ σταθερό ποντάρισμα για αρχή και μόλις έφτανε το κέρδος αρκετά πάνω αυξανε ποντάρισμα . Αρα μια χαρά γίνεται να έχεις γρήγορη εξέλιξη και να αυξήσεις το ποντάρισμα μέσα στη σεζόν.
Ειχα κάνει κορνιζα πολλα απο τα λεγόμενα του γκανιαν και θυμαμαι και αυτο που αναφέρεις. Χωρις να το πει ξεκάθαρα ο γκανιαν τότε, μαλλον χρησιμοποιούσε καποια πλατφόρμα με αλερτς για βαλιου και αρμπ όποτε τα να γνωρίζεις οτι βαρας βαλιου + καποια αρμπ + το volume, εχεις την πολυτέλεια να κάνεις ότι γουσταρεις και προφανώς δεν είναι απιθανα τα νουμερα αυτα (για όσο σε αφήσουν φυσικα, και αν έχεις την δυνατότητα να βρεις νεα ακαουντ συνέχεια).
Πλέον έχουν περάσει κάποια χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται, όχι ότι είνα ανέφικτο αλλα obv λίγοι μπορούν και το κάνουν.
Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστής στην πρώτη μου απάντηση και έδωσα μεγαλύτερη βάση στην ουσία.

Ειχα κάνει κορνιζα πολλα απο τα λεγόμενα του γκανιαν και θυμαμαι και αυτο που αναφέρεις. Χωρις να το πει ξεκάθαρα ο γκανιαν τότε, μαλλον χρησιμοποιούσε καποια πλατφόρμα με αλερτς για βαλιου και αρμπ όποτε τα να γνωρίζεις οτι βαρας βαλιου + καποια αρμπ + το volume, εχεις την πολυτέλεια να κάνεις ότι γουσταρεις και προφανώς δεν είναι απιθανα τα νουμερα αυτα (για όσο σε αφήσουν φυσικα, και αν έχεις την δυνατότητα να βρεις νεα ακαουντ συνέχεια).
Πλέον έχουν περάσει κάποια χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται, όχι ότι είνα ανέφικτο αλλα obv λίγοι μπορούν και το κάνουν.
Προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστής στην πρώτη μου απάντηση και έδωσα μεγαλύτερη βάση στην ουσία.

καλα εννοειται ειχε software,δε το εκρυβε. και φυσικα και καποια τα εκανε sure bets,ουτε αυτο το εκρυβε , αλλα σε αυτα που ανεβαζε εδω σχεδον κανενα δεν το καλυπτε.και καποια λιγα που τα καλυπτε το ελεγε. και εννοειται επαιζε τρελο volume,του τυπου 100+ στοιχηματα σε ενα σαβ/κο αν θυμαμαι καλα.
οι εποχες εννοειται οτι εχουν αλλαξει αλλα λαθη κανουν ακομα στο live και ειναι και καμποσα. ορεξη να τα βρεις θελει.

Αυτό ακριβώς με προβληματίζει και μένα και ήταν η ουσία της ερώτησης.

Έστω ότι παίζεις λόγου χάρη μόνο τρία συγκεκριμένα πρωταθλήματα.

Και βγάζεις πχ 20 ματς σε ένα σκ.

10 σημεία του 1.80-2.20

5 σημεία 1.50-1.60

3 σημεία 1.20-1.30

2 σημεία 6.00+.

Εδώ λογικά δεν θα πας με το ίδιο stake.

Αλλά και αυτό που λένε οι κύριοι παραπάνω όμως έχει βάση, γιατί δεν ξέρεις το πραγματικό performance, μάζεψε 1000+ παιχνίδια παίζοντας συντηρητικά για να δεις τι περίπου μπορείς να κάνεις.

Ή μην παίζεις συντηρητικά με κίνδυνο να χάσεις και τα τρία του 1.20 ενώ έχεις ποντάρει το 30% του κεφαλαίου σου και μετά να παίζεις κανα δυο μήνες για να είσαι breakeven.

Άρα είναι θέμα επιλογής από ένα σημείο και μετά. Αν θα ρισκάρεις αν το πιστεύεις πολύ ότι το έχεις με αυτά τα πρωταθλήματα, ή θα πεις μαζεύω ματς 2-3 σεζόν για να δω πως θα κινηθώ από εκεί και πέρα.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, αν θέλει και κάποιος άλλος ας πει την άποψή του.

Υ.Γ. Τον θυμάμαι και γω τον γκανιάν, τότε δεν ήμουν ενεργός στο φόρουμ, όντως πολύ ποιοτική η παρουσία του εδώ μέσα. Που να είναι τώρα άραγε, μακάρι να συνεχίζει να τα παίρνει και να μας διαβάζει από καμιά παραλία. :smk1:
μια λυση ειναι kelly οπως ειπε κι αλλος ή σταθερο καθαρο κερδος,οχι σταθερο πονταρισμα.

απο την αλλη αμα παιζεις μεγαλο volume θεωρητικα ειναι υπερ σου. αν δεν ειναι ,τοτε σημαινει οτι δε νκανεις καλες επιλογες και δεν εχουν ξαια τα στοιχηματα σου,
οχι τουλαχιστον αυτη που νομιζεις.

γιατι και 3 στοιχηματα του 1,30 να χασεις,αμα πιασεις 6 σημεια του 2,20 κι ενα σημειο του 6,00 καλυτερα θα εισαι.

το θεμα ειναι μην χασεις και τα 3 στοιχηματα του 1,30 και 3 απο τα 5 του 1,50 και 6 στα 10 του 2,20 και 0 στα 2 του 6,00.

εκει δεν ειναι η διαχειρηση το θεμα,αλλα η επιλογη σημειων.

• 22:00
    • Ολλανδία - Γαλλία

ΕΡΤ2
  • 18:00:00
    • FIBA Παγκ. Κύπελλο Κ19 Γυν. 2025

Novasports Prime
  • 20:30:00
    • FIBA Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών U20

ΕΡΤ3
  • 21:00:00
    • FIBA Παγκ. Κύπελλο Κ19 Γυν. 2025

Novasports Prime