Το επεισόδιο μου με την ΕΕΕΤΠ

• Εκκινητής θέματος Εκκινητής θέματος cosmicsports
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

cosmicsports

New Member
30 Ιολ 2010
3,984
1,508
113
Ήταν καλοκαίρι του 2016.
Ιπποδρομίες Άσκοτ στην Αγγλία, οι οποίες έπαιζαν και στον ΟΠΑΠ.
Έρχεται ένας και μου δείχνει ένα κερδισμένο δελτίο, 110 ευρώ.
Αλλά έπρεπε να είναι 120, σύμφωνα με τις αποδόσεις του φορκάστ της ιπποδρομίας.
Είχε παίξει 5 ευρώ αυτός, επί 24 που ήταν η απόδοση 120.
Αλλά του κράτησαν 10 ευρώ σαν "φόρο".
Ήταν περίεργο αυτό γιατί στα 5 ευρώ στοίχημα ήθελες 500 ευρώ κέρδος για να μπαίνεις στο φόρο. Στο 100 επί έμπαινε ο φόρος σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε τότε, άρα κάτω από 500 (505 για την ακρίβεια) δεν είχε φόρο.
Ρωτήσαμε κι άλλους παίκτες του ιπποδρομιακού, μας είπαν "τα ίδια και σ' εμάς".

Κάνουμε λοιπόν ένα email στον ΟΠΑΠ, μας έρχεται μία αστεία απάντηση "ξέρετε είναι δύσκολο για τα computers να βγάλουν το φόρο και γι αυτό τα βάζουμε όλα στο φόρο. προκειμένου περί Αγγλίας-Γαλλίας".
Δεν έβγαινε νόημα βέβαια διότι τα προγράμματα computer για τον υπολογισμό των κερδών ήταν ως γνωστόν και γρήγορα και απόλυτα ακριβή - φτιαγμένα από την Intralot.
Ξαναγράφω στον ΟΠΑΠ και τους λέω "τι λέτε ρε παιδιά ; νιχτ φερστέϊνχουντ".
Καμία νεώτερη απάντηση.

Αποφασίζω λοιπόν να πάρω τηλέφωνο την ΕΕΕΤΠ και λέω σ' αυτούς "το και το".
Ήταν μία κυρία και μου λέει "α χα-χα-χα, άλλος ένας που δεν ξέρει τους κανονισμούς".
Λέω εγώ "που είναι που δεν τους ξέρω ;", απαντάει αυτή "ανοίξτε το τάδε pdf κύριε".
Της λέω εγώ "μάλιστα, κάνει να το διαβάσουμε μαζί αυτό το pdf ;".
Λέει αυτή "ναι".
Το ανοίγω λοιπόν από τη διεύθυνση URL που μου έδωσε - δεν έλεγε τίποτα σχετικό - τα γνωστά έλεγε - το φόρο στο 100 επί και τον μεγαλύτερο φόρο στο 500 επί".
Της λέω "τίποτα δεν εξηγεί".
Ενοχλημένη αυτή μου λέει "α συγγνώμη, ανοίξτε αυτό το συμπληρωματικό pdf".
Λέω "οκέϋ, το ανοίγω να το διαβάσουμε".
Το ανοίγω λοιπόν, πάλι τίποτα.
Της λέω "δεν λέει τίποτα, αλλά και στο site του ΟΠΑΠ μόνο το 100 επί και το 500 επί αναφέρει, δεν έπρεπε για τον οποιονδήποτε επί πλέον φόρο να εξηγεί ;".
Απαντάει αυτή τώρα "αφήστε τα αυτά κύριε, αρκετά με απασχολήσατε …".
Τι να κάνω τώρα εγώ, συνεχίζω και της λέω "ακούστε κυρία, μήπως πρόκειται για κάτι πολύ πρόσφατο, κάποια τροπολογία στο νόμο, κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας ;".
Λέει η κυρία "όχι, τέτοια έγγραφα θα τα είχαμε εμείς πρώτοι", φανερά δυσανασχετούσα πλέον.
Για να τελειώνει η ιστορία της λέω λοιπόν "θα ρωτήσω εγώ το υπουργείο - δεν θέλω να συνεχίσω προβαίνοντας σε καταγγελία χωρίς να έχω ενημερωθεί από το ίδιο το υπουργείο - αλλά αν όντως υπάρχει θέμα με τον ΟΠΑΠ, θα επανέλθω".

Κάνω λοιπόν ένα έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομίας.
Περνάνε ένα-δυό μήνες, δεν έπαιρνα απάντηση.
Κατεβαίνω ο ίδιος στο Σύνταγμα να ρωτήσω για την πορεία του εγγράφου.
Πάω Καραγεώργη της Σερβίας, μου λένε "όχι - στη Νίκης να πάτε".
Πάω στη Νίκης.
Ευγενέστατοι εκεί οι υπάλληλοι στο ισόγειο, μου λένε "ανεβείτε στον 6ο στη γραμματεία του υπουργού".
Πάω στη γραμματεία του υπουργού, ευγενέστατοι πάλι εκεί, κέρασαν και καφέ και ανέσυραν το έγγραφο μου από το computer.
Μου λένε "μάλιστα, περίεργη φάση αυτό - θα το δει τώρα η νομική σύμβουλος του υπουργού και θαρθεί σε λίγο να σας πει".
Υπουργός ήταν ο Τσακαλώτος της κυβέρνησης Σύριζα.
Έρχεται λοιπόν η νομική σύμβουλος μετά από δέκα λεπτά και μου λέει τα εξής "Ακούστε, καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στον νόμο που αφορά στην φορολόγηση κερδιζόντων δελτίων στοιχημάτων - είναι στο επί 100 και άνω η πρώτη κλίμακα φόρου και στο επί 500 και άνω η δεύτερη. Αλλά για το ζήτημα που περιγράφετε με τις ξένες ιπποδρομίες ΟΠΑΠ το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει κανένα χειρισμό. Αν θέλετε εσείς μεταφέρτε αυτές τις πληροφορίες στην αρμοδία αρχή.".

Φεύγω λοιπόν και τα γράφω όλα αυτά στην ΕΕΕΠ και προχωρώ σε καταγγελία βέβαια, αφού ο φόρος ΟΠΑΠ ήταν παράνομος.
Αν είδατε εσείς απάντηση, άλλη τόση απάντηση είδαν και οι … Σκωτσέζοι για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τους Άγγλους !

Εγώ επέμενα.
Έκανα την ίδια καταγγελία και προς τον "συνήγορο του καταναλωτή" τώρα, απαιτώντας ςξηγήσεις από τον ΟΠΑΠ.
Περνάνε αρεκτές μέρες-εβδομάδες.
Καμία απάντηση από εκεί.
Τους παίρνω τηλέφωνο, κάποια στιγμή έπιασα γραμμή και μου λένε "κύριε ο συνεργάτης προς τον οποίο ανατέθηκε η αναφορά σας έχει πάθει … αφωνία".
Τι είναι αυτό η "αφωνία" δεν ξέρω - μάλλον βαρειά γρίππη μοιάζει.
Τελικά έρχεται μία απάντηση από τον "συνήγορο του καταναλωτή" και μου λένε "κύριε δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και μην μας ξαναγράψετε να λέτε μα-πως και γιατί, δεν θα λάβετε άλλη απάντηση !".
Αυτό ήταν εξαιρετικά περίεργο.
Απ' ότι ξέρω σ' αυτού του είδους τις καταγγελίες οι απαντήσεις που δίνουν έχουν συγκεκριμένες διαβαθμίσεις:

1η) ο καταγγέλων πολίτης φανερά δεν έχει δίκιο και απορρίπτεται η καταγγελία του, άμεσα ή μετά από επαρκείς εξηγήσεις που θα δώσει ο κατεγγελόμενος..
2η) γίνεται προσπάθεια συνεννόησης των δύο πλευρών
3η) βγαίνει πόρισμα που δικαιώνει τον καταγγέλοντα και ο καταγγέλων μπορεί να το επιδείξει στα δικαστήρια
4η) διαπιστώνεται κίνδυνος για το δημόσιο ή για την ασφάλεια των πολιτών και οι καταγγελόμενοι έχουν άμεσες συνέπειες

Απάντηση όμως της μορφής "σπάστε - είσαστε τζας" δεν ήξερα να υπάρχει !

Σιγά σιγά φτάσαμε λοιπόν στο 2019 και η ΕΕΕΤΠ δεν έστελνε καμία απάντηση ή πόρισμα δικό της βέβαια.
Ξαναπήρα στο τηλέφωνο το Οικονομίας, που είχε υπουργό τον Σταϊκούρα της ΝΔ πλέον και με έστελναν από την μία υπηρεσία στην άλλη.
Τελικά από την ΑΑΔΕ μου απάντησε κάποιος και μου είπε "να το δούμε αυτό, ποιές διατάξεις περί στοιχημάτων ενδεχομένως εμπλέκονται".
Αυτά αρχάς Δεκεμβρίου του 2019.
Δεν μπόρεσα όμως να πάω.
Μετά από μιά ξαφνική ασθένεια, πέρασα τα Χριστούγεννα του 19 στο νοσοκομείο.
Αργότερα έμαθα ότι ο Σταϊκούρας είχε αλλάξει τον νόμο, άλλες ήταν οι κλίμακες φόρου τώρα και δεν ασχολήθηκα άλλο με τον ΟΠΑΠ να δω αν συνέχισε να "φορολογεί" με αυτόν τον περίεργο τρόπο.
Δεν ξαναασχολήθηκα ούτε με την ΕΕΕΤΠ.

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: admin και theo_kromm_pro
και μετα απο αυτην την πολυ ενδιαφερουσα ιστορια, θα τεθει απο μονο του το ερωτημα!!!!! Ημαστε ή δεν ημαστε ...Χανείο;;;!!!!!!!!!!

• 19:00
    • Πάφος - Απόλλων Λεμεσού

COSMOTE SPORT 2 HD
  • 19:05
    • Ντάμακ - Αλ Νασρ

COSMOTE SPORT 3 HD
  • 20:00
    • Βαλένθια - Εσπανιόλ

Novasports 1HD
  • 20:00
    • ΑΠΟΕΛ - Άρης Λεμεσού

COSMOTE SPORT 1 HD